Μπλοκαρισμένα τα πάντα για τους δασικούς χάρτες

Τίποτα δεν κινείται όσον αφορά την εκδίκαση των χιλιάδων ενστάσεων για τους δασικούς χάρτες, που ήταν να ξεκινήσει στις 25 Φεβρουαρίου.

Παρά τον προβληματισμό και την απογοήτευση που έχει διαμορφωθεί, κανείς δεν γνωρίζει πότε θα γίνει η έναρξη της εκδίκασης.

Το πρόβλημα τώρα έχει δημιουργηθεί με την απόφαση συγκρότησης των επιτροπών εκδίκασης, που περιλαμβάνει μέλη – δασικούς υπαλλήλους από νομούς (Λακωνία και Αρκαδία). Ειδικότερα, έχει να κάνει με την κάλυψη των μετακινήσεων αυτών των υπαλλήλων – μελών των επιτροπών εκδίκασης και με την αποζημίωση των ιδιωτών δικηγόρων που μετέχουν στις επιτροπές.

Τα πράγματα δεν είναι αισιόδοξα για την πορεία της εκδίκασης των ενστάσεων, καθώς το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει προσδιορίσει ως χρόνο ολοκλήρωσης της εκδίκασης σε κάθε επιτροπή τις 90 (ημερολογιακές) μέρες. Χρονικό διάστημα πολύ μικρό, καθώς η διαδικασία μπορεί να κρατήσει πολλούς μήνες, μέχρι και κάποια χρόνια.

Να αναφέρουμε ότι σε παρόμοια διαδικασία στο παρελθόν, επιτροπή εξέταζε μέχρι 10 ενστάσεις την ημέρα.

Ενα ακόμα στοιχείο που επιβεβαιώνει την απαισιοδοξία και τον προβληματισμό, είναι το γεγονός ότι για καθεμία ένσταση που εκδικάζεται, θα πρέπει να υπάρχει εισήγηση από την τοπική Διεύθυνση Δασών.

Η Διεύθυνση Δασών έχει κάνει ομαδοποίηση – κατηγοριοποίηση των ενστάσεων, για να διευκολύνει το έργο των επιτροπών.

Να επισημάνουμε ότι κατά την εκδίκαση μιας ένστασης, η επιτροπή θα έχει την εισήγηση της υπηρεσίας και θα ακούει τις θέσεις και τα επιχειρήματα του ενιστάμενου, που θα έχει κληθεί και θα παρίσταται. Επίσης, όπου η επιτροπή θεωρεί αναγκαίο, θα κάνει αυτοψία.

Να υπενθυμίσουμε ότι έχει κυρωθεί το 94% των δασικών χαρτών που έχουν αναρτηθεί, το 85% στο σύνολο των εκτάσεων στο νομό.

Οι επιτροπές εκδίκασης των ενστάσεων είναι 4μελείς και απαρτίζονται από δασολόγο, δασοπόνο, δικηγόρο και δασικό υπάλληλο.

Μέλη των επιτροπών είναι δασολόγοι και δασοπόνοι από άλλους νομούς, για να μην έχουν σχέση με τον ενδιαφερόμενο νομό και να μην μπορούν να επηρεαστούν από τους ιδιοκτήτες που έχουν κάνει ενστάσεις, σύμφωνα με την εκτίμηση των αρμοδίων του υπουργείου.

Πηγή: eleftheriaonline.gr