Νέα μέθοδος επιτρέπει τη χορήγηση ινσουλίνης από του στόματος

Αμερικανοί ερευνητές ανακοίνωσαν ότι ανέπτυξαν μια από του στόματος μέθοδο που μπορεί να αλλάξει τον τρόπο χορήγησης της ινσουλίνης στα άτομα με διαβήτη τύπου 1, καταργώντας ουσιαστικά την ανάγκη για ενέσιμη χρήση.

Η στοματική χορήγηση της ινσουλίνης έχει έως τώρα αποδειχθεί δύσκολη, επειδή δεν αντιδρά καλά όταν έρχεται σε επαφή με το όξινο περιβάλλον του στομαχιού, ενώ δεν απορροφάται καλά από το έντερο.

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Proceedings of the National Academy of Sciences, επιστημονική ομάδα της Σχολής Μηχανικής και Εφαρμοσμένων Επιστημών John A. Paulson του Χάρβαρντ, βρήκαν ένα τρόπο να μεταφέρουν την ινσουλίνη μέσα σε ένα υγρό που τοποθετείται σε κάψουλα από πολυμερές υλικό, ανθεκτικό στα γαστρικά οξέα.

Η κάψουλα διαλύεται και απελευθερώνει την ινσουλίνη, όταν πια φθάνει στο λεπτό έντερο, όπου το περιβάλλον είναι πιο αλκαλικό και λιγότερο όξινο από το στομάχι. Είναι βιοσυμβατή, εύκολα παραγόμενη και μπορεί να αποθηκευθεί σε θερμοκρασία δωματίου για χρονικό διάστημα έως δύο μηνών, χωρίς το περιεχόμενό της να αποσυντίθεται.

Προς το παρόν, έχει δοκιμαστεί επιτυχώς σε πειραματόζωα. Θα ακολουθήσουν περισσότερες δοκιμές σε ζώα για να διασφαλισθεί η έλλειψη τοξικότητας και η αποτελεσματικότητα της θεραπείας. Αν όλα πάνε καλά, θα ακολουθήσουν κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.

Σε κάθε περίπτωση, θα χρειασθούν αρκετά χρόνια, ωσότου ένα χάπι ινσουλίνης μπορέσει να τεθεί σε ευρεία χρήση.

Πηγή: in.gr