Ενας στους δύο Ευρωπαίους δεν γνωρίζει την αξία των προσωπικών του δεδομένων

Αν και εκφράζουν σαφέστατους φόβους σχετικά με την κλοπή και την παράνομη χρήση των προσωπικών τους δεδομένων, οι χρήστες του Διαδικτύου κάθε άλλο παρά γνωρίζουν την αξία που έχουν αυτά τα δεδομένα και πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν από το ψηφιακό έγκλημα.

Μια νέα έρευνα του Kaspersky Lab, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 7.000 καταναλωτές στην Ευρώπη, δείχνει ότι το 59% αναγνωρίζει ότι οι εταιρείες μπορούν να κερδίσουν χρήματα με την πώληση των προσωπικών τους δεδομένων σε τρίτους.

Ωστόσο, το 50% των Ευρωπαίων δεν γνωρίζει πόσο πραγματικά αξίζουν τα δεδομένα του, είτε αφορά την πώλησή τους σε εταιρείες είτε σε εγκληματίες.

«Ως αποτέλεσμα, οι προσεγγίσεις τους στην ασφάλεια των δεδομένων μπορεί να είναι τυχαίες, καθιστώντας πολύ εύκολο για τους εγκληματίες να κλέψουν δεδομένα και να διαπράξουν έγκλημα» επισημαίνει η έρευνα.

Οπως επισημαίνουν οι αναλυτές, τα δεδομένα, ακόμη και αυτά που πολλοί άνθρωποι θεωρούν αβλαβή, κλέβονται και πωλούνται συνήθως στο dark web. Για παράδειγμα, τα κλεμμένα ιατρικά αρχεία, που πωλούνταν από $70 έως $100 το 2016, έχουν χάσει την αξία τους και η τιμή πώλησής τους έχει μειωθεί, καθώς είναι πλέον ευρέως διαθέσιμα.

Ο πιο συνηθισμένος τρόπος που οι «εγκληματίες» κλέβουν αυτό το είδος δεδομένων είναι, κυρίως, μέσω εκστρατειών phishing ή εκμεταλλευόμενοι μια ευπάθεια ασφάλειας που σχετίζεται με το Διαδίκτυο στο λογισμικό μιας εφαρμογής.

Επειτα από μια επιτυχημένη επίθεση, ο χάκερ αποσπά κωδικούς πρόσβασης που περιέχουν έναν συνδυασμό μηνυμάτων email και κωδικούς πρόσβασης για τις υπηρεσίες που έχουν παραβιαστεί.

Τιμές

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι χάκερ μπορούν να πουλήσουν την πλήρη ψηφιακή ζωή κάποιου για λιγότερο από $50. Λέγοντας πλήρη ψηφιακή ζωή, εννοούν δεδομένα από παραβιασμένους λογαριασμούς σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τραπεζικές λεπτομέρειες, ακόμη και δεδομένα από δημοφιλείς υπηρεσίες, όπως Uber, Netflix, Spotify, αλλά και από ιστοσελίδες τυχερών παιχνιδιών και εφαρμογές dating, που ενδέχεται να αποθηκεύουν πληροφορίες πιστωτικών καρτών.

Πάντως, οι ερευνητές σημειώνουν ότι η τιμή που καταβάλλεται για έναν απλό παραβιασμένο λογαριασμό είναι χαμηλότερη, με τις περισσότερες πωλήσεις να γίνονται στη τιμή του $1 ανά λογαριασμό και με τους χάκερ να προσφέρουν εκπτώσεις για μαζικές αγορές. Είναι ενδιαφέρον ότι ορισμένοι από αυτούς που κλέβουν και πωλούν δεδομένα, προσφέρουν ακόμη στους αγοραστές τους μια εγγύηση διάρκειας ζωής, συνεπώς, αν ένας λογαριασμός σταματήσει να λειτουργεί, ο αγοραστής θα λάβει έναν νέο λογαριασμό δωρεάν.

Να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι άνθρωποι, ηλικίας μεταξύ 15 και 35 ετών, έχουν εγγραφεί σε περισσότερες από 20 διαφορετικές διαδικτυακές υπηρεσίες και ίσως χρησιμοποιούν μόνο περίπου 10 σε τακτική βάση, καθιστώντας ευκολότερο για τους χάκερ να περάσουν απαρατήρητοι και να βγάλουν κέρδη.

Πολύτιμα δεδομένα

Οπως τονίζει η έρευνα, τα κλεμμένα δεδομένα ενδέχεται να έχουν περιορισμένη αξία μεταπώλησης, αλλά είναι πολύτιμα, δεδομένου ότι μπορούν, επίσης, να έχουν πολλές χρήσεις. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλα προβλήματα σε ένα μεμονωμένο θύμα, καθώς μπορεί να χάσει τα χρήματα ή και τη φήμη του, να βρεθεί με χρέος ή ακόμη και ύποπτος για ένα έγκλημα που κάποιος άλλος διέπραξε χρησιμοποιώντας την ταυτότητά του ως κάλυψη.

Αλλά μπορεί, επίσης, να υπάρξουν πιο εκτεταμένες επιπτώσεις της κλοπής δεδομένων. Οι χάκερ τείνουν να συνεργάζονται μεταξύ τους και τα χρήματα που κερδίζουν από την πώληση δεδομένων μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση διακίνησης ναρκωτικών, όπλων και διαφόρων μορφών οργανωμένου εγκλήματος. Οι κλεμμένες ταυτότητες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την πλαστογράφηση διαβατηρίων για την παράνομη διακίνηση και εμπορία ανθρώπων ή για τη διάπραξη πολλών άλλων μορφών εγκλήματος.

Συστάσεις

Το Kaspersky Lab συνιστά μερικά εύκολα βήματα ασφαλείας:

• Για να παραμείνετε ασφαλείς από απόπειρες phishing βεβαιωθείτε πάντοτε ότι η διεύθυνση του link και το email του αποστολέα είναι γνήσια προτού κλικάρετε σε κάτι. Μια ανθεκτική λύση ασφαλείας θα σας προειδοποιήσει, επίσης, αν επιχειρήσετε να επισκεφθείτε μια ιστοσελίδα ηλεκτρονικού «ψαρέματος» (phishing).
• Για να αποφύγετε τη διαρροή δεδομένων, που βλάπτουν όλες τις ψηφιακές σας ταυτότητες, μη χρησιμοποιείτε ποτέ τον ίδιο κωδικό πρόσβασης σε αρκετές ιστοσελίδες ή υπηρεσίες. Για να δημιουργήσετε ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης που είναι ανθεκτικοί στην παραβίαση και για να καταργήσετε τον αγώνα να τους θυμηθείτε χρησιμοποιήστε μια συγκεκριμένη εφαρμογή διαχείρισης κωδικών πρόσβασης.
• Για να μάθετε ποιος έχει τα προσωπικά σας δεδομένα, χρησιμοποιήστε υπηρεσίες, όπως το PrivacyAudit.me, που αναζητούν αυτόματα τα δεδομένα ενός χρήστη σε μεγάλο αριθμό πηγών.

Πηγή: tovima.gr