Οι «πανηγυρτζήδες!!»

Εισαγωγικό σημείωμα: Το παρακάτω άρθρο-σχόλιο γράφτηκε για τη Καλαμάτα, αλλά έχει ευρύτερη εφαρμογή, ούτε η περιοχή του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας «ξεφεύγει!!» και το ζητούμενο είναι η πολιτική αξιοπρέπεια!!

«Αυτό το μικροπολιτικό, το απομεινάρι του πολιτικού παρελθόντος δεν μπορώ να το δεχθώ με τίποτα. Τόσα χρόνια στη δημοσιογραφία εξοργίζομαι με τις εικόνες δημοσίων προσώπων σε δημόσιες εκδηλώσεις, όπως η λιτανεία και ευρύτερα ο εορτασμός της Υπαπαντής.

Το γεγονός ότι ο φετινός εορτασμός ήταν προεκλογικός δημιούργησε ακόμα πιο γραφικές σκηνές.

Ερχεται ο… αρχηγός, ο υποψήφιος και οι υποψήφιοι σύμβουλοι, μπαίνουν με… αέρα και επίδειξη δύναμης στο ναό για την επίσημη θεία λειτουργία. Και ας μην έχουν κανένα θεσμικό ρόλο. Αρκεί να τους δει ο λαός, να έχει υπόψη του πως είναι υποψήφιοι. Κάτι σαν πασαρέλα ή σκηνή θεάτρου.

Στη λιτανεία έχουμε την… αποθέωση. Ολοι στους επισήμους, ακόμα και κείνοι που δεν έχουν θεσμική ιδιότητα. Ακόμα και αυτοί που είναι γνωστοί μόνο στην πόλη τους και παντελώς άγνωστοι στην Καλαμάτα. Ξέρουν αυτοί, η Υπαπαντή είναι παμμεσσηνιακή γιορτή, όλο και κάποιος θα τους αναγνωρίσει. Η πλάκα είναι πως καταφέρνουν να… πάρουν και κεφάλι, να βρεθούν στην πρώτη σειρά, δίπλα ή και πιο μπροστά από τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης. Ιδιαίτερα, αν αυτός δεν καίγεται να φανεί ή δεν έχει εκλογική σχέση με τον τόπο μας. Και μπορεί να κάθεται και πιο πίσω και να το απολαμβάνει κιόλας, βλέποντας τους υποψηφίους – αγνώστους να σπρώχνονται για να βρεθούν στην κεφαλή της πομπής.

Σε τέτοια πολιτική (ψυχ)ανάλυση σηκώνεις τα χέρια ψηλά. Η συνέχεια έχει νέο σόου, μικροπολιτικό και… επικοινωνιακό. Είναι οι δηλώσεις στις κάμερες των καναλιών, πανελληνίων και τοπικών. Εκτός από τους θεσμικούς εκπροσώπους, εμφανίζονται και οι (εξω) ή (χαμηλο)θεσμικοί, που ψοφάνε για κάμερα. Και αναρωτιέσαι, τι δουλειά έχει τούτος να κάνει δηλώσεις;

Και κλείνουμε με το γεύμα, όπου πέρα από κάποιους θρασείς που αυτοαναγορεύονται εκπρόσωποι ΜΜΕ, είναι και οι υποψήφιοι σύμβουλοι. Υποψήφιοι είναι ακόμα, βιάζονται. Αν εκλεγούν τότε θα έχουν προνόμιο πρόσκλησης.

Συγχωράτε με, αλλά με όλα αυτά η γιορτή της Υπαπαντής είναι ένα… πανηγύρι, χειρότερο απ’ αυτό που δεν γίνεται τα τελευταία χρόνια. Η πολιτική αξιοπρέπεια δοκιμάζεται και είναι ζητούμενο.»

Πηγή: eleftheriaonline.gr