Οι αγρότες ενισχύουν αποκλεισμούς οδών και τα μπλόκα

Οι αγρότες όχι μόνο δεν κατέβηκαν στην Αθήνα για διάλογο με την κυβερνητική αντιπροσωπεία, αλλά προχωρούν σε διεύρυνση των μπλόκων και των αποκλεισμών. Αρνητική ήταν η απάντηση της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων στο κάλεσμα του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρου Αραχωβίτη για συνάντηση σήμερα. Οι αγρότες έχουν ζητήσει συνάντηση με κλιμάκιο υπουργών υπό τον πρωθυπουργό ή τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, ξεκαθαρίζοντας πως δεν έχει νόημα μια επανάληψη επικοινωνίας με τον κ. Αραχωβίτη, καθώς σε προηγούμενες συναντήσεις είχε δηλώσει αναρμόδιος για σειρά αγροτικών αιτημάτων.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χθες το απόγευμα, οι εκπρόσωποι της επιτροπής μπλόκων κατηγόρησαν την κυβέρνηση για άρνηση στην πρότασή τους για συνάντηση με τους συναρμόδιους υπουργούς υπό τον αντιπρόεδρο και για επιμονή σε συνάντηση μόνο με τον υπουργό Αγροτ. Ανάπτυξης. Οι αγρότες προανήγγειλαν ένταση των αποκλεισμών δρόμων τις επόμενες ημέρες.

Ηδη, χθες, οι συγκεντρωμένοι στο μπλόκο της Νίκαιας Λάρισας προχώρησαν σε αποκλεισμό του κόμβου Πλατυκάμπου (Ε.Ο. Αθηνών – Θεσσαλονίκης και παλαιάς Ε.Ο. Λάρισας – Βόλου) λίγο πριν από τις 4 το απόγευμα και για σχεδόν μιάμιση ώρα, καθώς έφτασαν εκεί με μηχανοκίνητη πορεία με τρακτέρ, αγροτικά μηχανήματα και αυτοκίνητα. Ταυτόχρονα, το ίδιο διάστημα παρέμεινε κλειστή και η πρώτη έξοδος των οχημάτων που κινούνται από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη στο ύψος του μπλόκου. Η κινητοποίηση αυτή αποφασίστηκε τη Δευτέρα το απόγευμα σε συνέλευση στο μπλόκο και αυτός φαίνεται πως θα είναι ο τρόπος που θα κινούνται οι αγρότες: συνελεύσεις στα μπλόκα θα αποφασίζουν τις παρεμβάσεις την επόμενη ημέρα.

Αγρότες από τις Σέρρες πραγματοποίησαν συμβολική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κεντρικό υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στη Θεσσαλονίκη και το μεσημέρι προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό στο Σιδηρόκαστρο, έξω από τον Λευκώνα επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Σερρών. Σε «συμβολική κατάληψη» του οδοστρώματος στον κόμβο της Κουλούρας, επί της Εγνατίας Οδού, στο τμήμα Θεσσαλονίκης – Βέροιας και στο ρεύμα με κατεύθυνση προς τη Βέροια, προχώρησαν χθες για μία ώρα αγρότες της περιοχής. Στον Λαγκαδά, αγρότες και κτηνοτρόφοι της ευρύτερης περιοχής προχώρησαν χθες το πρωί σε καταλήψεις του δημαρχείου, της εφορίας και υποκαταστήματος κεντρικής τράπεζας. Στην Κρήτη οι αγρότες προχώρησαν σε αποκλεισμό της εθνικής οδού Χανίων – Ηρακλείου, στο ύψος του μπλόκου στα Μεγάλα Χωράφια στα Χανιά. Μάλιστα, ξεκαθάρισαν πως ο δρόμος θα κλείνει καθημερινά από τις 4 μ.μ. έως τις 6 μ.μ.
Χθες, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης πραγματοποίησε συνάντηση με κτηνοτρόφους από τη Μεσσηνία, οι οποίοι εξέφρασαν την αγωνία τους για τη μη απορρόφηση των περίπου 1.000 τόνων γάλακτος της περιοχής τους από τυροκόμους. Ο κ. Αραχωβίτης έκανε λόγο για «ανταγωνισμό και ώθηση των τιμών προς τα κάτω» από την πλευρά της βιομηχανίας, κάτι που «οδηγεί σε αθέμιτες πρακτικές». «Η βιομηχανία έχει πάρει το μήνυμα και έχει καταλάβει ότι για να υπάρξει ποιοτικό προϊόν, για να υπάρξει ποιοτικό τυρί, θα πρέπει να στηριχθεί ο παραγωγός».

Πηγή: kathimerini.gr