Στη Βρετανία σύντομα ίσως τρώνε κοτόπουλα πλυμένα με χλωρίνη – Ήδη τρέφονται με αυτά στις ΗΠΑ

Μία ενδεχομένως επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία ρύθμιση κρύβουν οι διμερείς συμφωνίες που διαπραγματεύεται αυτή την περίοδο η βρετανική κυβέρνηση με τις ΗΠΑ, ενόψει Brexit.

Σύμφωνα με τον Independent, μία εμπορική συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών ενδέχεται να έχει ως αποτέλεσμα την αποδοχή, από πλευράς Βρετανίας, των αμερικανικών προδιαγραφών για την ασφάλεια και την υγιεινή των τροφίμων. Ένα πλαίσιο που περιλαμβάνει και τη χρήση χλωρίνης για το πλύσιμο των κοτόπουλων. Πρόκειται για μία τεχνική απαγορευμένη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όχι όμως και στις ΗΠΑ.

Όπως αναφέρει ο Independent, για να αυξηθεί το κέρδος οι κτηνοτροφικές μονάδες στις ΗΠΑ δεν ενδιαφέρονται για τις συνθήκες υγιεινής στα εκτροφεία. Στην ΕΕ από την άλλη, υπάρχουν κάποιες στοιχειώδεις ρυθμίσεις για τον χώρο, τον φωτισμό και τον αερισμό των πτηνοτροφικών εγκαταστάσεων. Όσο όμως περισσότερο χώρο έχει ένα κοτόπουλο για να κινηθεί, τόσο λιγότερα χωράνε σε μία μονάδα με αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους. Από την άλλη, το «στοίβαγμα» των ζωντανών εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών.

Η απάντηση που δίνουν οι αμερικάνοι σε αυτόν τον κίνδυνο είναι απλή όσο και σοκαριστική: Πλέουν τα κοτόπουλα με χλωρίνη, για να σκοτώσουν τυχόν μικροοργανισμούς και βακτήρια στα κοτόπουλα. Πρόκειται για μία μέθοδο που στην Ευρωπαϊκή Ένωση απαγορεύτηκε το 1997. Όχι λόγω ενστάσεων για την χρήση χλωρίνης καθαυτήν, αλλά λόγω φόβων ότι ενδεχομένως να μην πρόκειται για μια τόσο αποτελεσματική μέθοδο όσο θεωρείται, με αποτέλεσμα να «πέφτουν» οι προδιαγραφές υγιεινής χωρίς να εξασφαλίζεται η ασφάλεια των τροφίμων. Εξάλλου, πέραν της ασφάλειας του ανθρώπου, εγείρονται ζητήματα για τη μεταχείριση των ζώων.

Οι «παρενέργειες» όμως είναι και άλλων ειδών: Η πλύση με χλωρίνη έχει ως αποτέλεσμα το κρέας να μοιάζει φρέσκο για πολύ μεγαλύτερο διάστημα, χωρίς να είναι στην πραγματικότητα. Τα υψηλά ποσοστά χλωρίνης στο κρέας των πουλερικών άλλωστε πιστεύεται ότι δημιουργούν καρκινογενέσεις στα πτηνά.

Είναι λοιπόν περισσότερο λόγω ενδείξεων παρά αποδείξεων που η ΕΕ απαγόρευσε τις πλύσεις με χλωρίνη και επιτρέπει μόνο τη χρήση νερού. Όμως το εμπορικό deal μεταξύ Βρετανίας και ΗΠΑ που βρίσκεται «στα σκαριά» ενδέχεται να εκθέσει τους Βρετανούς στους πιθανούς κινδύνους της κατανάλωσης κρέατος πλυμένου με χλωρίνη. Με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Πηγή: topontiki.gr