«Τα Καΐκια που Πληγώναμε»: Έκθεση διαμαρτυρίας εναντίον της καταστροφής τους στο Ναύπλιο

Αν η πραγματική Ιστορία του ανθρώπου είναι ο αγώνας του ενάντια στη λήθη, η Σύγχρονη Τέχνη βρίσκεται σε διαρκή ανοιχτό διάλογο με τις πολιτισμικές εγγραφές που υφαίνουν μια παγκόσμια κληρονομιά, ακριβώς όπως υποστηρίζει τις κατακτήσεις του Μέλλοντος.

Η έκθεση με τίτλο “Τα Καΐκια που Πληγώναμε”, είναι αφιερωμένη στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά και στην ενέργεια για τη διάσωση της. Ακόμα πιο συγκεκριμένα, πραγματεύεται το ζήτημα της ‘επιβεβλημένης λήθης’ μέσα από την παράλογη καταστροφή των ξύλινων σκαφών στην Ελλάδα με αφορμή τις επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μια καταστροφή που συμβαίνει εδώ και τρεις δεκαετίες χωρίς καμία μέριμνα για τη διάσωση μιας ‘Θαλασσινής Αρχιτεκτονικής’ όπου η Τέχνη συμβιώνει με την Εργασία και τη Ζωή.

Από τα πανάρχαια χρόνια υπήρχε μια τεράστια ποικιλία πλοίων, καθώς οι άνθρωποι σε αυτή τη γωνία της γης αγάπησαν και ανέπτυξαν πολιτισμούς κοντά στη θάλασσα, συνυφασμένους με το ταξίδι. Στα νεότερα χρόνια οι Σκούνες, τα Περάματα, τα Τρεχαντήρια, τα Καϊκια, τα Μπρίκια, οι Γολέτες κ.α. ήταν μέρος της ζωής των θαλασσινών και μέρος της Ελληνικής παράδοσης και της παγκόσμιας κληρονομιάς.

Τα εναπομείναντα αλιευτικά είναι σημαντικό μέρος της μακραίωνης ναυτικής Ιστορίας και ενός τρόπου ζωής, που τείνει να εξαφανιστεί με τρόπο μη αναστρέψιμο. Ο Ορίζοντας Γεγονότων με πνεύμα ευθύνης, καλεί από 30 Μαρτίου -14 Απριλίου 2019 σε μια εκδήλωση ενεργοποίησης, ευαισθητοποίησης και διάσωσης των μικρών αλιευτικών.

Η Έκθεση βρίσκεται σε διαρκή κίνηση ανά την Ελλάδα, ενσωματώνοντας μαρτυρίες, εμπειρίες, συμμετοχές και ευαισθητοποιώντας για ένα ζήτημα τόσο φλέγον και παρόν, όσο η διάσωση του Πολιτισμού μας.

Μετά την επιτυχημένη συνεργασία με τους Δήμους Πειραιά, Καβάλας, Ιερισσού, Π. Φαλήρου και την Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος/ΟΛΒ, σειρά τώρα έχει το Ναύπλιο.
Την έκθεση θα εγκαινιάσει ο Πρόεδρος τοου Διοικητικού Συμβουλίου Αντιναύαρχος ε.α. ΠΝ Αθανάσιος Παναγόπουλος.

Σε συνεργασία με το ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ / ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΝΑΥΠΛΙΟΥ και με την υποστήριξη του Δήμου Ναυπλιέων .

Μέχρι τα καΐκια να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην Ιστορία..

Πηγή: argolikeseidhseis.gr