Πολικός στρόβιλος: Ένας μετεωρολογικός γίγαντας απειλεί το βόρειο ημισφαίριο

Ο πολικός στρόβιλος έγινε ευρέως γνωστός σαν όρος όταν το 2014 οι ΗΠΑ μπήκαν στην κατάψυξη και άγγιξαν θερμοκρασίες που έφτασαν μέχρι και τους -45 βαθμούς κελσίου. Στη μετεωρολογία ως πολικός στρόβιλος ορίζεται η εκτεταμένη περιοχή χαμηλών πιέσεων πάνω από τους πόλους της γης, στο εσωτερικό της οποία βρίσκονται εγκλωβισμένες ψυχρές μάζες αέρα που αγγίζουν τους -80 βαθμούς κελσίου. Ο ένας στρόβιλος σχηματίζεται στον αρκτικό κύκλο και ο άλλος στην Ανταρκτική.

Παρόλο που ο πολικός στρόβιλος είναι ένα εντελώς φυσικό φαινόμενο και υπήρχε πάντοτε, εκείνο που προβληματίζει τους επιστήμονες είναι η αρκετά συχνή διαταραχή του τα τελευταία χρόνια, η οποία επιτρέπει εντέλει στις ψυχρές μάζες να κατέλθουν σε μικρότερα γεωγραφικά πλάτη.

Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες αρκετοί επιστήμονες καταλήγουν στο συμπέρασμα πως πίσω από την διαταραχή του στροβίλου κρύβεται η κλιματική αλλαγή και η υπερθέρμανση του πλανήτη. Αυτό σημαίνει πως οι κάτοικοι που βορείου ημισφαιρίου, εμείς δηλαδή, θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για όλο και συχνότερες επισκέψεις του φαινομένου.

Πηγή: usay.gr