Αυστραλία: Νόμιμη η ευθανασία στη Βικτόρια

Αίτηση για ευθανασία μπορούν πλέον να κάνουν για πρώτη φορά οι ασθενείς σε τελικό στάδιο στην πολιτεία Βικτόρια της Αυστραλίας, αφότου τέθηκε σε ισχύ η νέα σχετική νομοθεσία.

Η ευθανασία κατέστη νόμιμη στη δεύτερη πιο πολυπληθή περιοχή της Αυστραλίας το 2017, οπότε υιοθετήθηκε το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο υπό συγκεκριμένες ωστόσο προϋποθέσεις.

Ο πρωθυπουργός της πολιτείας, Ντάνιελ Άντριους, ο οποίος στήριξε το νομοσχέδιο μετά τον θάνατο του πατέρα του το 2016 από καρκίνο, υποστήριξε στο Channel Nine ότι ο νέος νόμος έχει στόχο να δίνει στους ασθενείς «μια αξιοπρεπή επιλογή στο τέλος της ζωής τους».

Δικαίωμα στην ευθανασία θα έχουν οι ασθενείς σε τελικό στάδιο, ηλικίας άνω των 18 ετών που ζουν στην πολιτεία της Βικτόρια και οι οποίοι έχουν λιγότερους από έξι μήνες ζωής ή τουλάχιστον έναν χρόνο για ανθρώπους που πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας ή νευρολογικές παθήσεις.

Και άλλες πολιτείες της Αυστραλίας έχουν συζητήσει στο παρελθόν το θέμα της ιατρικά υποβοηθούμενης αυτοκτονίας, όμως μέχρι στιγμής έχουν απορρίψει όλες τις προτεινόμενες νομοθεσίες.

Ειδικοί ωστόσο αναμένεται να παρακολουθούν πώς θα εφαρμοστεί η νέα νομοθεσία στη Βικτόρια και αν κατά συνέπεια θα πρέπει να την υιοθετήσουν ή όχι.

Πηγή: naftemporiki.gr