Η βροχή ενός μήνα έπεσε σε μία ώρα!

Το ύψος της βροχόπτωσης στην Αγία Παρασκευή έφτασε τα 62,1 mm, όσο ο μέσος όρος δηλαδή της Αθήνας για όλο τον Ιούνιο

Η βροχή που συνήθως πέφτει όλο τον Ιούνιο έπεσε χθες μέσα σε μία ώρα στην Αθήνα και προκάλεσε χάος στην πρωτεύουσα. Χιλιάδες κάτοικοι, κυρίως στα βορειοανατολικά προάστια, αιφνιδιάστηκαν από τη βιαιότητα της μεσημεριανής καταιγίδας και το χαλάζι.

Εκατοντάδες οδηγοί είδαν τα αυτοκίνητά τους να σβήνουν στους πλημμυρισμένους δρόμους, ενώ οι κλήσεις στην Πυροσβεστική για απάντληση υδάτων και απεγκλωβισμούς έφτασαν τις 90. Αν και η βροχή ήταν δυνατή σχεδόν σε όλη την Αθήνα, τα περισσότερα προβλήματα καταγράφηκαν στην Αγία Παρασκευή, στον Γέρακα, στο Χαλάνδρι και στην Παλλήνη. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το ύψος της βροχόπτωσης στην Αγία Παρασκευή έφτασε τα 62,1 mm και στου Παπάγου τα 49 mm. Επίσης, στις περίπου δύο ώρες που διήρκεσε η καταιγίδα έπεσαν 680 κεραυνοί σε όλη την Αττική.

Ο μετεωρολόγος και διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος, λέει στο «Εθνος» ότι το ύψος της βροχόπτωσης στις δύο περιοχές της Αθήνας ήταν εντυπωσιακό. «Μιλάμε για ένα πολύ μεγάλο ποσό βροχής. Συγκριτικά, το καλοκαίρι του 2018 είχαμε 102 χιλιοστά σε δύο ώρες στα Βριλήσσια, που είχαν ως αποτέλεσμα μεγάλες πλημμύρες. Επιπλέον, η Αθήνα έχει κατά μέσον όρο 62 χιλιοστά βροχής όλο τον Ιούνιο.

Είναι σαν να λέμε ότι χθες το μεσημέρι έριξε βροχή για όλο τον μήνα». Ακραία φαινόμενα Οπως εξηγεί, οι σταθμοί μέτρησης που τοποθετήθηκαν τα τελευταία χρόνια στου Παπάγου και στην Αγία Παρασκευή έχουν δείξει ότι και οι δύο περιοχές είναι από τις πιο βροχερές της Αθήνας, κάτι που, όπως λέει, αποδίδεται στη γεωγραφική θέση τους στους πρόποδες του Υμηττού. Αλλά και οι 680 κεραυνοί που έπεσαν στην Αττική μέσα σε μία ώρα είναι αξιοσημείωτοι, αν και όπως λέει ο κ. Λαγουβάρδος «έχουμε δει και περισσότερους στο παρελθόν σε άλλες καταιγίδες».

Πηγή: ethnos.gr