Υψηλός ο κίνδυνος για μελάνωμα στους Ελληνες

Αυξάνεται η συχνότητα εμφάνισης των δερματικών καρκίνων. Κάθε χρόνο καταγράφονται σε όλο τον κόσμο περισσότερες από δύο εκατομμύρια περιπτώσεις δερματικών καρκίνων, από τις οποίες οι 130.000 είναι μελάνωμα. Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες, η αύξηση των κρουσμάτων σχετίζεται με την αλλαγή στη συμπεριφορά των ατόμων απέναντι στον ήλιο: διακοπές σε ηλιόλουστες χώρες, ηλιοθεραπεία, μαύρισμα… Oλες οι συνήθειες που προστέθηκαν στη ζωή μας κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα.

Πιο συχνά στις γυναίκες

Το μελάνωμα είναι δερματικός καρκίνος που εμφανίζεται συχνότερα στις γυναίκες. Μελέτες έχουν δείξει ότι στην Ευρώπη προσβάλλονται από την ασθένεια 12 γυναίκες και έξι άνδρες ανά 100.000 κατοίκους. Οι περιοχές όπου εμφανίζεται κατ’ εξοχήν το μελάνωμα στις γυναίκες είναι τα πόδια, ενώ στους άνδρες ο θώρακας. Ωστόσο οι άνδρες συνήθως συμβουλεύονται τον δερματολόγο τους όταν το μελάνωμα είναι σε προχωρημένο στάδιο, γι’ αυτό και το ποσοστό επιβίωσης είναι μικρότερο στους άνδρες από ό,τι στις γυναίκες. Σε σύγκριση με άλλες μορφές καρκίνου, το μελάνωμα εμφανίζεται περισσότερο σε νεαρά άτομα και άτομα μέσης ηλικίας.

Σοβαρούς παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη μελανώματος αποτελούν τα ηλιακά εγκαύματα κατά την παιδική ή εφηβική ηλικία (από μηνών ως 20 ετών), το οικογενειακό ιστορικό και το χρώμα του δέρματος (ανοιχτό χρώμα). Επίσης, σε μελάνωμα μπορεί να εξελιχθούν «ελιές» (σε ποσοστό 20%-30%) οι οποίες αλλάζουν χρώμα, μορφή ή αιμορραγούν.

Σημεία που μπορεί να κινήσουν την υποψία:

·         Αύξηση του μεγέθους μιας ελιάς.

·         Αλλαγή του χρώματος μιας ελιάς.

·         Αλλαγή των ορίων μεταξύ δέρματος και ελιάς.

·         Ασυμμετρία μιας ελιάς.

Τι είναι και πώς εξαπλώνεται

Το μελάνωμα είναι κακοήθης όγκος του δέρματος ή των βλεννογόνων. Οι όγκοι αυτοί δεν είναι επιθετικοί τοπικά, αλλά χαρακτηρίζονται από μια τάση να εξαπλώνονται γρήγορα μέσω των λεμφικών ή των αιμοφόρων αγγείων. Ενα μελάνωμα αποτελείται από μελαγχρωματικά κύτταρα. Τα κύτταρα αυτά αποτελούν την κακοήθη μορφή των φυσιολογικών κυττάρων του δέρματος που παράγουν μελανίνη.

Τα φυσιολογικά μελαγχρωματικά κύτταρα είναι κύτταρα πολύ κινητικά που προέρχονται από τον νωτιαίο μυελό και μεταναστεύουν στην κατώτερη στιβάδα της επιδερμίδας. Και τα κύτταρα του μελανώματος διαθέτουν την ικανότητα να μεταναστεύουν, κυρίως μέσω των λεπτών τοιχωμάτων των λεμφικών αγγείων της επιδερμίδας. Στην πραγματικότητα, το σώμα μας δεν αντιδρά καθόλου απέναντι σε αυτή τη μετανάστευση – τα κύτταρα του μελανώματος δεν αναγνωρίζονται από τον οργανισμό ως ξένα κύτταρα.

Συνεπώς, η ανίχνευση του μελανώματος όταν αυτό βρίσκεται σε αρχικό στάδιο είναι υψίστης σημασίας, δεδομένου ότι και η αντιμετώπισή του εξαρτάται από το κλινικό του στάδιο. Το τελευταίο καθορίζεται από το μικροσκοπικό πάχος της δερματικής βλάβης που μετράται σε mm (δείκτης Breslow) και την ενδεχόμενη ύπαρξη μεταστάσεων σε λεμφαδένες ή άλλα όργανα, οι οποίες ανιχνεύονται με κλινικές και ακτινολογικές εξετάσεις.

Η πιθανότητα να αναπτύξει ο μέσος Ελληνας μελάνωμα, καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του, είναι αρκετά υψηλή, σημειώνουν οι επιστήμονες. Κατά την εκστρατεία εξέτασης και ενημέρωσης του 2014 ετέθη η κλινική διάγνωση δερματικής κακοήθειας στο 8,8% των εξετασθέντων, εκ των οποίων οι 121 είχαν βλάβες ύποπτες για μελάνωμα.

Οι ειδικοί συνιστούν σε όλους να κάνουν κάθε έξι μήνες αυτο-εξέταση. Αν παρατηρήσουν στο δέρμα τους «ξένα» ή «περίεργα» σημάδια και αλλαγή χρώματος ή σχήματος κάποιας ελιάς πρέπει να απευθυνθούν αμέσως στον δερματολόγο.

Πηγή: tovima.gr