50 δικογραφίες για κατάληψη αιγιαλού

Χωρίς άδεια, ή καθ’ υπέρβαση της άδειας για τις ξαπλώστρες και τα τραπεζοκαθίσματα στην παραλία και στον αιγιαλό, λειτουργεί μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων στις παραλίες της Καλαμάτας, της Δυτικής Μάνης και της Κορώνης. Ηδη από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας έχουν σχηματιστεί 50 δικογραφίες για αυθαίρετη κατάληψη και χρήση αιγιαλού. Οι επιχειρήσεις αυτές είτε δεν έχουν καθόλου άδεια, είτε καταλαμβάνουν αυθαίρετα παραπάνω χώρο από αυτόν που προβλέπει η άδειά τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι έλεγχοι συνεχίζονται, ενώ η λιμενική αρχή δεν έχει προλάβει ακόμα να ελέγξει όλες τις επιχειρήσεις από τον Αγιο Νικόλαο Μάνης έως την Κορώνη, όπου έχει αρμοδιότητα το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας.

ΕΝΤΑΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΑΥΞΑΝΟΜΕΝΟΙ ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ

Οπως προαναφέρθηκε ήδη στην εισαγγελική αρχή Καλαμάτας έχουν μεταβιβαστεί από το Κεντρικό Λιμεναρχείο 50 δικογραφίες και καθημερινά, όσο προχωρούν οι έλεγχοι, αυξάνονται. Μάλιστα, όπως αναφέρουν εκτιμήσεις, οι ποινικές διώξεις αναμένεται να διπλασιαστούν καθώς ακόμα δεν έχουν ελεγχθεί όλες οι επιχειρήσεις που κάνουν χρήση αιγιαλού.

Εν τω μεταξύ και οι ίδιοι οι επαγγελματίες αποδέχονται ότι υπάρχουν αυθαιρεσίες, αλλά λένε ότι φταίει γι’ αυτό το ότι δεν υπάρχει ένα σταθερό νομικό πλαίσιο, για να ξέρουν τι ακριβώς επιτρέπεται και τι όχι – κι έτσι σε περιπτώσεις όπου υπάρχουν αυθαίρετες κατασκευές δεν νομιμοποιούνται να ζητήσουν άδεια από την Κτηματική Υπηρεσία. Επίσης, άλλοι μιλούν για οικονομική δυσκολία και γι’ αυτό ζητούν παράταση χρόνου.

Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΠΟ ΠΕΡΥΣΙ

Η διαφορά φέτος από πέρυσι είναι ότι από τον περασμένο Απρίλιο επεκτάθηκε η κατά τόπον αρμοδιότητα του Λιμενικού Σώματος στον αιγιαλό και στην παραλία. Μέχρι πέρυσι ο χώρος αυτός ανήκε στην κατά τόπον αρμοδιότητα της Αστυνομίας, και το Λιμενικό Σώμα είχε καθ’ ύλην αρμοδιότητα για την επιβολή διοικητικών και μόνο κυρώσεων για παράνομες κατασκευές στον αιγιαλό, όταν αυτές διαπιστώνονταν από την Κτηματική Υπηρεσία ή την Αστυνομία.

Πλέον, η Λιμενική Αστυνομία είναι υπεύθυνη για τους ελέγχους αναφορικά με την κατάληψη και χρήση της παραλίας και του αιγιαλού, οπότε από την αρχή της σεζόν έχουν ξεκινήσει και συνεχίζονται οι έλεγχοι από κλιμάκια λιμενικών. Και όπως αναφέρουν πληροφορίες μας, είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός των καταστημάτων που καταλαμβάνουν αυθαίρετα χώρο στην παραλία και τον αιγιαλό – είτε χωρίς να έχουν πάρει άδεια παραχώρησης από τον αρμόδιο φορέα, είτε γιατί λειτουργούν καθ’ υπέρβαση της άδειας, και αυτό για όλη την περιοχή αρμοδιότητας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Καλαμάτας από τον Αγιο Νικόλαο Μάνης μέχρι την Κορώνη.

Ο ΝΟΜΟΣ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ

Ο νόμος λοιπόν προβλέπει ποινικές και διοικητικές κυρώσεις (χρηματικά πρόστιμα) από 50 ευρώ το ελάχιστο μέχρι 60.000 ευρώ το μέγιστο. Στο ποινικό μέρος προβλέπεται ο σχηματισμός δικογραφίας, που μεταβιβάζεται στην εισαγγελική αρχή.

Πηγή: eleftheriaonline.gr