1825. Ίδρυση του «αλληλοδιδακτικού» σχολείου {Παραλίου} Άστρους (σημερινή ιδιοκτησία Αντωνόπουλου)

Στο Νησί του Παραλίου Άστρους πλησίον του Κάστρου των Ζαφειρόπουλων και σε  απόσταση 125 μέτρων προς τα βόρεια βρίσκεται το παλιό  σχολείο (σημερινή ιδιοκτησία Αντωνόπουλου), δημιούργημα του Στρατηγού Παναγιώτη Ζαφειρόπουλου ή Άκουρου.

Η ρευστή κατάσταση από πλευράς ασφάλειας λόγω του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα του 1821 επέβαλλε τη προστασία των μαθητών και έτσι φτιάχτηκε το σχολείο πλησίον του φρουρίου, σε απόσταση αναπνοής από τον Βορειοδυτικό πύργο για να ελέγχεται  η απρόσκοπτη λειτουργία του. Από το ΙΣΤΟΡΙΟΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ «ΚΥΝΟΥΡΙΑΚΑ» του Καλ. Καλλούτση του έτους 1930, διαβάζουμε το ακόλουθο απόσπασμα «…ο Ιωάννης Κοκκώνης (Επιθεωρητής εκπαίδευσης) μεταβαίνων ίνα επιθεωρήση τα κατά την Πελοπόννησον σχολεία έγραφεν.-Αποβάς εις Άστρος παρετήρησα εις την λεγομένην νήσον έξωθεν της οικίας του κ. Ζαφειρόπουλου έν μικρόν αλληλοδιδακτικόν σχολείον χωρητικότητας 30 μαθητών. Ο κ. Ζαφειρόπουλος εμελέτα να πέμψη δι εξόδων του ένα ιεροδιάκονον εις το Πρότυπον της Αιγίνης δια να σπουδάση την μέθοδον και να διδάσκει τα εν Άστρει παιδία συμποσούμενα έως 25-…συνέχεια».

{Το 1829 ο Ιωάννης Καποδίστριας πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας μετά την απελευθέρωση ιδρύει το Ορφανοτροφείο της Αίγινας για τα ορφανά του πολέμου, όπου λειτουργούσαν εκτός από τα  αλληλοδιδακτικά σχολεία (σχολεία στα οποία οι μαθητές των ανώτερων τάξεων δίδασκαν τα παιδιά που φοιτούσαν στις κατώτερες ) τρεις κλάσεις ελληνικών μαθημάτων και πολλά “χειροτεχνεία”, πρακτικά εργαστήρια διαφόρων τεχνών για όσους μαθητές δεν είχαν ικανότητες προόδου στα μαθήματα. Η στοιχειώδης εκπαίδευση ήταν υποχρεωτική. Στο Ορφανοτροφείο εντάχθηκε και το Πρότυπο σχολείο, όπου εκπαιδεύονταν δάσκαλοι για τα αλληλοδιδακτικά}.

Η λειψανδρία στους δασκάλους ήταν άνευ προηγουμένου λόγω των 400 ετών του Οθωμανικού ζυγού και της έλλειψης στοιχειώδους παιδείας, μόνο λίγα κολλυβογράμματα  μάθαιναν στο Κρυφό Σχολειό οι τυχεροί Ελληνόπαιδες. Γι αυτό ο Ιωάννης Ζαφειρόπουλος, αδελφός του προαναφερόμενου Στρατηγού Παναγιώτη Ζαφειρόπουλου, πρώτος εκλεγμένος Δήμαρχος της περιοχής μετά ο 1833 επί Όθωνος,  με επανειλημμένα έγγραφα προς τον Διοικητή Μαντινείας (η τότε διοικητική διαίρεση) ζητούσε τον διορισμό δασκάλου και την  επιστροφή των μοναστηριακών κτημάτων για την πληρωμή του.

Το 1920 πουλήθηκε!!! από την κοινότητα Παραλίου Άστρους αντί 520 δραχμών για να φτιαχτεί ο δρόμος που κατεβαίνει από το Νησί προς το νεκροταφείο.

Πατήστε ΕΔΩ για να δείτε το φωτογραφικό υλικό.