«Τα ταπεράκια της μαμάς να ’ναι καλά»

«Πονοκέφαλο» σε χιλιάδες γονείς προκάλεσαν οι βάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, καθώς έρχονται αντιμέτωποι με μεγάλο οικονομικό δίλημμα. Δύνανται ή όχι να στείλουν το παιδί τους να σπουδάσει μακριά από την οικογενειακή εστία. Το «αντέχει» η τσέπη τους; Οσοι απαντούν καταφατικά ξεκίνησαν ήδη αναζήτηση «φοιτητικής στέγης». Τα ενοίκια, όπως διατείνονται ιδιοκτήτες ακινήτων και μεσίτες, «είναι της κρίσης».

«Επτακόσια ευρώ, όσο δηλαδή ένας μισθός, στέλνω στον κάθε γιο μου» λέει στην «Κ» μητέρα, της οποίας οι γιοι σπουδάζουν στη Θεσσαλονίκη και την Κομοτηνή αντίστοιχα. «Δυστυχώς, τη χρονιά που πέρασαν τα παιδιά μου στο πανεπιστήμιο, το υπουργείο είχε ξεχάσει ότι υπάρχουν και δίδυμα αδέλφια», λέει, «έτσι για την αίτηση μετεγγραφής ήταν προαπαιτούμενο η βεβαίωση εγγραφής του άλλου αδελφού, που ήταν αδύνατη, καθώς εγγράφονταν ταυτόχρονα». Η 50χρονη μητέρα, που ζει σε πόλη της Β. Ελλάδας, βρέθηκε σε αδιέξοδο. «Σκέφτηκα το ενδεχόμενο ο ένας μου γιος να πηγαινοέρχεται με το ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης, αλλά μόνο τα έξοδα κίνησης έφταναν τα 200 ευρώ τον μήνα». Ετσι, «άνοιξε» δύο σπιτικά.

Το μηνιαίο οικογενειακό «εξοδολόγιο» είναι ισόποσο στα δύο αδέλφια, ωστόσο, όπως παρατηρεί η μητέρα τους, η Κομοτηνή είναι μια πιο «φιλική» για τους φοιτητές πόλη. «Οι συγκοινωνίες είναι δωρεάν, ενώ ανάλογα με τα εισοδήματα των γονιών, προσφέρεται μεσημεριανό και βραδινό γεύμα στους φοιτητές από τη φοιτητική εστία» εξηγεί. Ετσι, απομένει το κόστος του ενοικίου, «που καθώς συγκατοικεί με έναν φίλο του είναι λίγο πάνω από 200 ευρώ», «συν» οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ, η σύνδεση Ιντερνετ και τα προσωπικά του έξοδα.

Ο έτερος γιος στη Θεσσαλονίκη δεν έχει δικαίωμα σίτισης, κενό που «καλύπτεται» από τα ταπεράκια της μητέρας, ενώ νοικιάζει μόνος του διαμέρισμα -300 ευρώ μηνιαίως. Δεν είναι και λίγα έτσι; Σημαντική ανακούφιση για την πολυμελή οικογένεια έφερε η ανακοίνωση για μείωση του φοιτητικού εισιτηρίου στα ΚΤΕΛ.

Τα ενοίκια

Από 200-350 ευρώ κυμαίνονται τα ενοίκια για γκαρσονιέρες στη συμπρωτεύουσα, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της ομοσπονδίας μεσιτών, κ. Νίκο Μανομενίδη, ενώ «έχουμε παρατηρήσει από τα προηγούμενα χρόνια μείωση της προσέλευσης φοιτητών περί το 30%» σχολιάζει ο ίδιος. Στα Ιωάννινα, οι τιμές για τις γκαρσονιέρες ξεκινούν από 200 και φτάνουν έως 300 ευρώ, ενώ για τα δυάρια έως και 400 ευρώ. «Ωστόσο, υπάρχουν περιθώρια διαπραγμάτευσης της τιμής, τουλάχιστον περί τα 50 ευρώ» υπογραμμίζει στην «Κ» ο κ. Κώστας Κύρκος, μεσίτης στα Ιωάννινα. Ο φόβος πολλών ιδιοκτητών -ιδίως όσων τα διαμερίσματα είναι παλαιά ή βρίσκονται σε συνοικίες μακριά από τις σχολές- να μείνουν τα ακίνητά τους στα «αζήτητα» είναι πιο μεγάλος από κάθε άλλη χρονιά. Από την άλλη, όσοι ενδιαφερόμενοι έχουν ακόμα οικονομικές αντοχές αυξάνουν τις απαιτήσεις τους από τους ιδιοκτήτες, ζητώντας επιπλέον «παροχές», όπως επισκευές και βάψιμο.

«Πολλοί νοικιάζουν ένα διαμέρισμα όσο αργότερα γίνεται, δηλαδή Οκτώβριο, και το αφήνουν αρχές Ιουλίου, αφήνοντας «πεσκέσι» στον ιδιοκτήτη πολλούς απλήρωτους λογαριασμούς» λέει στην «Κ» μεσίτης της Θεσσαλονίκης. «Πολλοί φοιτητές, αφού κάνουν φίλους έπειτα από φοίτηση δύο τριών ετών, ξενοικιάζουν τα σπίτια τους και φιλοξενούνται σε συμφοιτητές τους μόνο στις εξεταστικές». Χρήματα για ξενοδοχείο; «Ούτε λόγος». Πολλοί ιδιοκτήτες στα Ιωάννινα αντιμετώπισαν και κάτι πρωτοφανές. «Εμειναν έκπληκτοι, καθώς πολλοί φοιτητές έφυγαν για τις διακοπές των περασμένων Χριστουγέννων και δεν επέστρεψαν ποτέ» αναφέρει στην «Κ» ο μεσίτης κ. Κύρκος. Οπως υπογραμμίζει, επρόκειτο για παιδιά που είχαν περάσει σε «δυνατές» σχολές, η οικονομική δυσχέρεια, όμως, «τα γύρισε πίσω» μεταφορικά και κυριολεκτικά. «Κανένας ιδιοκτήτης δεν είχε τις ψυχικές και οικονομικές αντοχές να ακολουθήσει τη δικαστική οδό, απλώς ανέλαβαν το φέσι» συμπληρώνει ο ίδιος.

«Ετσι όπως διαμορφώνεται η κατάσταση, προκύπτει η ανάγκη όχι για μεσίτη, αλλά διαχειριστή των ακινήτων» συμπληρώνει ο κ. Μανομενίδης. «Κάποτε συναντιόμαστε με τις δύο πλευρές στην υπογραφή και τη λύση του συμβολαίου, τώρα καλούμαστε να μεσολαβούμε μεταξύ των δύο συμβαλλομένων κάθε τρεις και λίγο: άλλοτε καθυστερεί η καταβολή του ενοικίου, άλλοτε προκύπτει μια βλάβη, άλλοτε η εμπλοκή με τον λογαριασμό της ΔΕΗ…». Οι μεσίτες, λοιπόν, αναλαμβάνουν ρόλο πυροσβέστη. «Δεν είναι λίγες οι φορές που τηλεφωνούμε στον προηγούμενο σπιτονοικοκύρη του φοιτητή για να μάθουμε τη «συνέπειά» του στην καταβολή ενοικίων και το πώς άφησε το διαμέρισμα…».

Πηγή: kathimerini.gr