Τα καρύδια προστατεύουν από τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις

Η κατανάλωση καρυδιών τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα συνδέεται με ένα 17% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στο Παγκόσμιο Συνέδριο Καρδιολογίας.

Η μελέτη αυτή εξέτασε τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης καρυδιών και του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων και θανάτου στον ιρανικό πληθυσμό. Συνολικά 5.432 ενήλικες ηλικίας 35 ετών και άνω χωρίς ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου επιλέχθηκαν τυχαία από αστικές και αγροτικές περιοχές των κομητειών Isfahan, Arak και Najafabad. Η πρόσληψη καρπών με κέλυφος, συμπεριλαμβανομένων καρυδιών, αμυγδάλων, φιστικιών, φουντουκιών και σπόρων αξιολογήθηκε το 2001 με επικυρωμένο ερωτηματολόγιο συχνότητας τροφίμων.

Οι συμμετέχοντες ή τα μέλη της οικογένειας αυτών υποβλήθηκαν σε συνεντεύξεις ανά διετία μέχρι το 2013 για την εμφάνιση καρδιαγγειακών επεισοδίων και θανάτου. Τα συγκεκριμένα αποτελέσματα που εξετάστηκαν ήταν στεφανιαία καρδιακή νόσος, εγκεφαλικό επεισόδιο, ολική καρδιαγγειακή νόσο, θάνατος από οποιαδήποτε αιτία και θάνατος από καρδιαγγειακές παθήσεις.

Κατά τη διάρκεια ενδιάμεσης παρακολούθησης 12 ετών, σημειώθηκαν 751 καρδιαγγειακά συμβάματα (594 στεφανιαία καρδιακή νόσος και 157 εγκεφαλικά επεισόδια), 179 καρδιαγγειακοί θάνατοι και 458 θάνατοι από όλες τις αιτίες.

Η κατανάλωση καρυδιών δύο ή περισσότερες φορές την εβδομάδα συσχετίστηκε με ένα 17% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής θνησιμότητας σε σύγκριση με την κατανάλωση καρυδιών μία φορά κάθε δύο εβδομάδες. Η σύνδεση ήταν ισχυρή ακόμα και μετά την προσαρμογή για παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη σχέση όπως η ηλικία, το φύλο, η εκπαίδευση, το κάπνισμα και η σωματική δραστηριότητα.

Οι κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας (ESC)αναφέρουν ότι 30 γραμμάρια αλατισμένων καρυδιών ημερησίως είναι ένα από τα χαρακτηριστικά μιας υγιεινής διατροφής, ενώ σημειώνουν ότι η ενεργειακή πυκνότητα των καρπών με κέλυφος είναι υψηλή.

Σύμφωνα με τη Δρ Noushin Mohammadifard του Ινστιτούτου Καρδιαγγειακών Ερευνών Isfahan στο Ιράν, τα ακατέργαστα φρέσκα φρούτα είναι τα πιο υγιεινά. Όπως είπε, τα καρύδια πρέπει να είναι φρέσκα, επειδή τα ακόρεστα λίπη μπορούν να οξειδωθούν στα μη φρέσκα καρύδια, καθιστώντας τα επιβλαβή.

Πηγή: naftemporiki.gr