Ερχεται το χάπι της αιώνιας νεότητας

Η επιστημονική κοινότητα ανέκαθεν προσπαθούσε να κατασκευάσει «το ελιξίριο της αιώνιας νεότητας». Τώρα ο στόχος φαίνεται εφικτός χάρη σε μια νέα κατηγορία σκευασμάτων, τα γεροντολυτικά (senolytics). Οι ερευνητές ευελπιστούν ότι το χάπι που θα αναστρέφει τη φυσιολογική διαδικασία γήρανσης και τα προβλήματα που συνδέονται με αυτήν (οστεοαρθρίτιδα, απώλεια μνήμης, εκφύλιση ωχράς κηλίδας, καρκίνοι κ.ά.) θα κυκλοφορεί το πολύ σε δώδεκα χρόνια.

Πολλοί γεροντολόγοι έχουν εξετάσει τις επιδράσεις αυτών των φαρμάκων σε ζώα και αρχίζουν τώρα κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους. Αν οι μελέτες ευοδωθούν, οι σημερινοί μεσήλικοι θα αποτελέσουν την πρώτη γενιά ηλικιωμένων που θα διατηρούν τη νεανικότητά τους για μεγάλο διάστημα, με ελάχιστη ιατρική υποστήριξη. Αρχικά, επιστήμονες που ερευνούσαν τις επιδράσεις των γεροντολυτικών χρειάστηκε να καθορίσουν τι ακριβώς επιχειρούν να θεραπεύσουν, δεδομένου ότι η φυσική γήρανση καθαυτή συνδέεται με μια σύνθετη συστηματική έκπτωση του οργανισμού. Η θεραπεία συγκεκριμένου νοσήματος αποτελεί προϋπόθεση για την αδειοδότησή του σκευάσματος. Ετσι, σε πρώτη φάση τα φάρμακα αυτά δοκιμάστηκαν για συγκεκριμένες ιατρικές καταστάσεις (π.χ. χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, γλαύκωμα, εκφύλιση ωχράς κηλίδας), αλλά οι προσπάθειες αυτές είναι ακόμα σε εμβρυϊκό στάδιο.

Ο Σεμπάστιαν Γκρονκ από το Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ για τη Βιολογία της Γήρανσης τόνισε ότι τα συγκεκριμένα φάρμακα φαίνονται λειτουργικά ακόμα και σε πολύ προχωρημένο γήρας. Θεωρητικά δεν υπάρχει οργανισμός που μπορεί να παρουσιάσει ανθεκτικότητα στα γεροντολυτικά, καθώς τα γηρασμένα κύτταρα, στα οποία αυτά στοχεύουν, δεν πολλαπλασιάζονται. Ετσι η θεραπεία μπορεί να χορηγείται στο άτομο μία φορά την εβδομάδα ή τον μήνα.

Ο Γκρονκ και άλλοι επιστήμονες συμπληρώνουν ότι, σε συνδυασμό με τα γεροντολυτικά, η περιορισμένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος και η ήπια σωματική δραστηριότητα μπορούν να έχουν ευεργετικές επιδράσεις στη μακροζωία.

Τα πρώτα στοιχεία για τη δράση των γεροντολυτικών υπόσχονται πολλά και οι δυνατότητες τους είναι άπειρες, αλλά, προτού χρησιμοποιηθούν ευρέως, πρέπει να μελετηθούν ενδελεχώς.

Πηγή: kathimerini.gr