Αναδρομικά : Στον αέρα η επιστροφή στους συνταξιούχους για το κρίσιμο 10μηνο

Στον αέρα βρίσκεται η επιστροφή των αναδρομικών στους συνταξιούχους για το κρίσιμο 10μηνο, το διάστημα δηλαδή που μεσολαβεί ανάμεσα στην προηγούμενη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας τον Ιούνιο του 2015 και στην ψήφιση του Νόμου Κατρούγκαλου τον Μάιο του 2016. Ενώ μετά τις αποφάσεις του ΣτΕ δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι είχαν «κλειδώσει» τα αναδρομικά του 10μήνου, με κυβερνητικές πηγές να αφήνουν να διαρρεύσουν σενάρια επιστροφής των ποσών στους συνταξιούχους σε 72 δόσεις, η εικόνα αυτή έχει πλήρως ανατραπεί. Το τοπίο μάλιστα δεν πρόκειται να ξεκαθαρίσει πριν από την έκδοση μιας ακόμα απόφασης του ΣτΕ από την οποία θα φανεί το ακριβές εύρος των οφειλόμενων αναδρομικών ποσών, ενώ απομακρύνεται η πιθανότητα καταβολής χρημάτων στους συνταξιούχους εντός του 2019. «Αν δοθούν αναδρομικά, θα είναι από το 2020, δεν θα δοθούν το 2019» δήλωσε χθες ο υφυπουργός Εργασίας Νότης Μηταράκης.

Η νέα απόφαση του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου που περιμένει η κυβέρνηση αφορά την αίτηση αναίρεσης που έχει καταθέσει ο ΕΦΚΑ κατά πρόσφατης απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών. Το Εφετείο είχε επικυρώσει προηγούμενη κρίση του Πρωτοδικείου, καταλογίζοντας σε συνταξιούχο δικαστή αναδρομικά για την περίοδο από 1η Ιουλίου 2015 έως 30 Ιουνίου 2017. Η εφετειακή απόφαση εκδόθηκε στις 20 Φεβρουαρίου 2019. Στη συνέχεια ο ΕΦΚΑ προσέφυγε στο ΣτΕ ζητώντας την αναίρεσή της ακριβώς επειδή ενοποιεί τον χρόνο πριν και μετά την ψήφιση του Νόμου Κατρούγκαλου (Μάιος 2016).

ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΕΛΕΣΙΔΙΚΗΣΕΙ

Σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, το θέμα των αναδρομικών για το 10μηνο δεν έχει ακόμη τελεσιδικήσει, καθώς αναμένεται μία ακόμα απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, ενώ για τα αναδρομικά που προκύπτουν με βάση τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας θα πρέπει πρώτα να γίνουν αναλογιστικές μελέτες, στη συνέχεια οι σχετικές νομοθετικές παρεμβάσεις και μετά να ξεκινήσει η καταβολή τους. «Αυτή τη στιγμή το ζήτημα των αναδρομικών εξετάζεται, γιατί δεν έχουμε ακόμη στα χέρια μας τις οριστικές αποφάσεις του ΣτΕ παρά μόνο περιλήψεις. Αναμένουμε να τις δούμε και θα προχωρήσουμε σε αυτό που έχουμε πει. Δηλαδή στην ικανοποίηση των αποφάσεων των Ανωτάτων Δικαστηρίων» δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, για να προσθέσει: «Από την περίληψη έχουμε δει ότι αφορά την περίοδο από τις 4 Οκτωβρίου 2019 και μετά. Αρα οποιαδήποτε νομοθετική παρέμβαση δική μας θα καλύπτει και αυτό το χρονικό διάστημα, όποτε κι αν έρθει και όποτε και αν καταβληθούν τα χρήματα».

Για τον προϋπολογισμό ο «λογαριασμός» για το 10μηνο ανεβαίνει στα 4 δισ. ευρώ, με νομικούς κύκλους να εκτιμούν ότι δεν έχει απαντηθεί το θέμα παραπέμποντας στη νέα απόφαση του ΣτΕ, που θα κρίνει την αίτηση αναίρεσης που έχει καταθέσει ο ΕΦΚΑ κατά της απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών η οποία δικαίωνε τον συνταξιούχο δικαστή καταλογίζοντάς του αναδρομικά για την περίοδο από 1η Ιουλίου 2015 έως 30 Ιουνίου 2017.

Στο υπουργείο Εργασίας θα συσταθεί ειδική επιστημονική επιτροπή με έμπειρους νομικούς, ενώ έχει ζητηθεί και η συμβολή της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής με αντικείμενο να εξεταστούν οι αποφάσεις του ΣτΕ και στη συνέχεια θα δρομολογηθούν διορθωτικές παρεμβάσεις τόσο για την αποπληρωμή των αναδρομικών όσο και για τις αλλαγές στα ποσοστά αναπλήρωσης και στις εισφορές των μη μισθωτών στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή. Το νομοσχέδιο πρέπει να είναι έτοιμο και να κατατεθεί στη Βουλή μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου. Σε κάθε περίπτωση όλα θα κριθούν από τα πλήρη κείμενα των αποφάσεων του ΣτΕ, αλλά και άλλων αποφάσεων που εκκρεμούν σχετικά με το αν μπορούν να διεκδικηθούν αναδρομικά ποσά από τον Ιούνιο του 2015 έως και το τέλος του 2018.

ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΤΟ 2020

Ο υφυπουργός Εργασίας Νότης Μηταράκης επανέλαβε χθες πως «είναι απολύτως δεδομένο και αυτονόητο ότι θα σεβαστούμε τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης». Οπως είπε, «οι πέντε αποφάσεις από το ΣτΕ έχουν ισχύ από τις 4 Οκτωβρίου» αλλά αυτή τη στιγμή «κανείς δεν έχει απόλυτη εικόνα σε ό,τι αφορά τα αναδρομικά», αφού δεν έχουν καθαρογραφεί οι αποφάσεις, αφετέρου ότι «το ποσό δεν έχει συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό του 2019». «Η κυβέρνηση δεν μπορεί να πληρώσει αναδρομικά με τρόπο που θα κινδυνεύσει το σύστημα το ασφαλιστικό» επανέλαβε ο υφυπουργός και ξεκαθάρισε:«Αν δοθούν αναδρομικά, θα είναι από το 2020, δεν θα δοθούν το 2019».Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο μείωσης των συντάξεων, κατέστησε σαφές ότι «έχουμε μπει σε νέα εποχή, πιο αισιόδοξη, έχουμε ξεπεράσει την εποχή των μειώσεων».

Η Επιτροπή νομικών και υπηρεσιακών παραγόντων που συστάθηκε αναμένεται να ξεκαθαρίσει τα θολά σημεία για να προσδιοριστεί το συνολικό κόστος των νομοθετικών παρεμβάσεων. Κομβικό σημείο αποτελεί ο προσδιορισμός του χρονικού διαστήματος για το οποίο δικαιούνται οι συνταξιούχοι επιστροφή των αναδρομικών από τις αντισυνταγματικές περικοπές, καθώς από το συνολικό κόστος θα εξαρτηθούν ο τρόπος και ο χρόνος επιστροφής των ποσών. Επιπλέον «αγκάθι» αποτελεί η ακύρωση των περικοπών στις επικουρικές συντάξεις και τα νέα αναδρομικά που θα αρχίσουν να συσσωρεύονται.

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης διαβεβαίωσε ότι οι συνταξιούχοι θα ικανοποιηθούν πάντα υπό την αίρεση της εθνικής οικονομίας. Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης έχει δηλώσει ότι θα αρχίσουν να δίνονται τα αναδρομικά σε δόσεις. «Τον Οκτώβριο θα ξέρουμε» είπε χαρακτηριστικά.

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΟΦΩΝ

Στο μεταξύ την επόμενη Δευτέρα θα είναι έτοιμο το σχέδιο της Επιτροπής Σοφών για την αναμόρφωση της επικουρικής ασφάλισης. Ειδικότερα, λόγω των αποφάσεων του ΣτΕ και της μη έκδοσης, ακόμη, της μελέτης από την Εθνική Αναλογιστική Αρχή θα υπάρξει μια καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του τελικού πορίσματος. Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Νότης Μηταράκης μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχει κανένα πόρισμα στα χέρια του, καθώς υπάρχει μικρή καθυστέρηση, λόγω των αποφάσεων του ΣτΕ, οι οποίες βγήκαν μετά την τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής, ενώ εκκρεμεί η τοποθέτηση της Επιτροπής αναφορικά με το ποιοι από τους ασφαλισμένους, μέχρι το τέλος του 2020 και πώς, θα μπορούν να μεταπηδήσουν στο νέο κεφαλαιοποιητικό σύστημα.

Το νέο εγχείρημα είναι βέβαιο ότι θα επηρεαστεί από τις αποφάσεις του ΣτΕ, που έκριναν αντισυνταγματικό τον τρόπο υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων, αλλά και τις περικοπές που έγιναν το 2016 για το ποσό της επικουρικής πάνω από τα 1.300 ευρώ μεικτά στο άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης. Το αμιγώς κεφαλαιοποιητικό σύστημα θα ενεργοποιηθεί τον Ιανουάριο του 2021 και θα αφορά όσους ενταχθούν στην αγορά από τότε και μετά. Ωστόσο δεν αποκλείεται να δίνεται η δυνατότητα να ενταχθούν και παλαιοί ασφαλισμένοι.

Πηγή: in.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *