Ινδία: Μονά – ζυγά αυτοκίνητα στον «θάλαμο αερίων» του Νέου Δελχί

Απαγόρευση της κυκλοφορίας σε αυτοκίνητα με πινακίδες που τελειώνουν σε μονό αριθμό ανακοίνωσαν οι αρχές του Νέου Δελχί, σε μία προσπάθεια να περιορίσουν την ατμοσφαιρική ρύπανση, η οποία πνίγει τις τελευταίες ημέρες τους εκατομμύρια κατοίκους της ινδικής πρωτεύουσας.

Εν μέσω της χειρότερης ατμοσφαιρικής ρύπανσης των τελευταίων ετών στο Νέο Δελχί, την οποία αξιωματούχοι έχουν ονομάσει «θάλαμο αερίων», έχει κηρυχτεί κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης, έχουν κλείσει σχολεία και έχουν ανασταλεί οικοδομικές εργασίες.

«Υπάρχει καπνός παντού και οι άνθρωποι, περιλαμβανόμενων των νέων, των παιδιών και των ηλικιωμένων, δυσκολεύονται να αναπνεύσουν», δήλωσε ο επικεφαλής των αρχών του Νέου Δελχί Αρβίντ Κεζριουάλ σε βίντεο που ανήρτησε χθες Κυριακή στο Twitter.

Δεν είναι ωστόσο καθόλου βέβαιο ότι η ρύθμιση με τα «μονά – ζυγά» αυτοκίνητα στους δρόμους, η οποία θα ισχύσει έως τις 15 Νοεμβρίου, θα έχει αποτελέσματα, δεδομένου ότι έχει χρησιμοποιηθεί και στο παρελθόν, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία, κυρίως εξαιτίας των πολλών εξαιρέσεων που ισχύουν, για παράδειγμα για τα δίκυκλα και τις γυναίκες οδηγούς.

Στις 10:00 τοπική ώρα (06:30 ώρα Ελλάδας) η αμερικανική πρεσβεία στο Νέο Δελχί κατέγραψε 469 μικρογραμμάρια του μικροσωματιδίου PM25 ανά τετραγωνικό μέτρο αέρα. Συγκριτικά στο Παρίσι το ποσοστό ήταν 6.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει η συγκέντρωση του μικροσωματιδίου αυτού να μην ξεπερνά τα 25 ανά τετραγωνικό μέτρο αέρα κατά μέσο όρο στη διάρκεια μίας ημέρας.

Βασική αιτία της ατμοσφαιρικής μόλυνσης που καταγράφεται κάθε χρόνο αυτή την εποχή στο Νέο Δελχί είναι οι καύσεις γεωργικών υπολειμμάτων στα κρατίδια Πουντζάμπ και Χαριάνα, ενώ η κατάσταση επιδεινώνεται από τη χρήση πυροτεχνημάτων στη διάρκεια της ινδουιστικής γιορτής Ντιουάλι.

Όλα αυτά σε συνδυασμό με τις μετεωρολογικές συνθήκες – το κρύο και τους ασθενείς ανέμους—καθιστούν την κατάσταση αφόρητη.

Το νέφος της μόλυνσης στο Νέο Δελχί ήταν τόσο πυκνό χθες που περίπου 40 αεροπλάνα χρειάστηκε να προσγειωθούν σε άλλο αεροδρόμιο, ενώ εκατοντάδες πτήσεις που θα αναχωρούσαν από το αεροδρόμιο της πόλης καθυστέρησαν.

Προκειμένου να περιοριστούν οι βλαπτικές επιπτώσεις της μόλυνσης στους ανθρώπους, το υπουργείο Υγείας της Ινδίας συνέστησε στους πολίτες να τρώνε καρότα.

Πηγή: topontiki.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *