Η Εκκλησία της Ελλάδος αντιδρά στην καύση των νεκρών με φυλλάδια

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποφάσισε τη σύνταξη και την αποστολή φυλλαδίου προς τους πιστούς, με στόχο κυρίως ενημερωτικό

Εκστρατεία ενημέρωσης των πιστών για το ζήτημα της αποτέφρωσης και της καύσης των νεκρών ξεκινάει η Εκκλησία της Ελλάδος μετά την απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (ΔΙΣ) που συνεδρίαζε από την Δευτέρα 4 έως και την Τετάρτη, 6 Νοεμβρίου, υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου.

Όπως αναφέρει το σχετικό ανακοινωθέν, η ΔΙΣ αποφάσισε τη σύνταξη και την αποστολή φυλλαδίου προς τους πιστούς, με στόχο κυρίως ενημερωτικό και όπως τονίζει: «Επί του θέματος δε αυτού, εμμένει ως οφείλει στη δογματική διδασκαλία της Αγίας Γραφής και της Ιεράς Παραδόσεως της Αγίας μας Εκκλησίας που τελεί υπό το φως της Αναστάσεως του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού».

Αξίζει να σημειωθεί ότι για την καύση των νεκρών η θέση της Εκκλησίας είναι γνωστή και σταθερή. Αιτία για την ανακίνηση του θέματος αποτέλεσε η έναρξη της λειτουργίας του πρώτου αποτεφρωτηρίου στη Ριτσώνα. Όπως ήταν αναμενόμενο, οι πρώτες αντιδράσεις κληρικών δεν άργησαν να έρθουν.

Αρχικά, οι κληρικοί της Μητρόπολης Θηβών και Λεβαδείας με ψήφισμά τους ενημέρωσαν το ποίμνιο ότι δεν μπορούν να δεχθούν να τελέσουν νεκρώσιμη ακολουθία (κηδεία) υπέρ αναπαύσεως της ψυχής ατόμου που αποφάσισε και ζήτησε το ίδιο ή το οικογενειακό περιβάλλον του την καύση και όχι την ταφή.

Στο θέμα παρενέβη και ο μητροπολίτης Πειραιώς, Σεραφείμ, που με εγκύκλιό του λίγες ημέρες μετά κάλεσε τους κληρικούς να μην τελούν την Εξόδιο Ακολουθία, ούτε επιμνημόσυνη δέηση, αν ακολουθηθεί καύση του νεκρού.

Πηγή: ethnos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.