Δίχτυα γεμάτα με πλαστικό βγάζουν οι μηχανότρατες στα ελληνικά νερά

(Φωτ. ανεμότρατα ή μηχανότρατα στον Αργολικό)

Από τον Οκτώβριο που ξεκίνησε η καταγραφή από τους αλιείς, «ψαρεύτηκαν» 800 κιλά πλαστικά και αρκετοί τσιμεντόλιθοι, βάρος 12 κιλών ο καθένας

Δίχτυα φορτωμένα με ψάρια αλλά και με κάθε λογής πλαστικό, ακόμη και με… τσιμεντόλιθους, ανεβάζουν οι επαγγελματίες αλιείς της μηχανότρατας καταδεικνύοντας το πρόβλημα με την εναπόθεση κάθε λογής απορριμμάτων, στον πυθμένα της θάλασσας τον οποίο σαρώνουν σε βάθη μεγαλύτερα από 50 μέτρα.

Πρόκειται για τα ενδεικτικά αποτελέσματα καταγραφής από τις ψαριές οκτώ αλιέων μηχανότρατας σε Μηχανιώνα και Καβάλα οι οποίοι συμμετέχουν στο πρόγραμμα «fishing for litter» του Κοινωφελούς Ιδρύματος Α.Κ. Λασκαρίδη και αφορά στην συμμετοχή του αλιευτικού κλάδου στη μείωση των θαλασσίων απορριμμάτων.

Όπως αποκαλύπτει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υπεύθυνη του προγράμματος Χριστίνα Κονταξή, από τον Οκτώβριο που ξεκίνησε η καταγραφή από τους αλιείς, «ψαρεύτηκαν» 800 κιλά πλαστικά και αρκετοί τσιμεντόλιθοι, βάρος 12 κιλών ο καθένας!

«Στα δίχτυα που μπορεί να σαρώσουν χιλιάδες μέτρα, βρέθηκαν πλαστικά από αλιευτικά κυρίως εργαλεία, όπως δοχεία, μπιτόνια, κουβάδες, βαρέλια, σχοινιά που προέρχονται και από θερμοκήπια αγροτών ακόμη και τσιμεντόλιθοι με σχοινιά που χρησιμοποιούνται από άλλους αλιείς (γρι – γρι) και δεν τα μαζεύουν, οπότε οι τράτες τα ανεβάζουν απάνω», εξηγεί η κυρία Κονταξή.

Ακόμη, βρέθηκαν στο βυθό πλαστικά βαρελάκια που χρησιμοποιούνται από αλιείς χταποδιών,(το θαλάμι που λέγανε κάποτε και ήταν κεραμικό αλλά έγινε στην πορεία και αυτό πλαστικό), πολλά από τα οποία τους φεύγουν, καταλήγουν στα βαθιά και τα μαζεύει η τράτα.

Πηγή: ethnos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *