Πώς μια «τσίχλα» 5.700 ετών αποκάλυψε το πρόσωπο μιας προϊστορικής Σκανδιναβής

Ανθρώπινο DNA εντοπίστηκε από επιστήμονες στη Δανία πάνω σε κομμάτι από ρητίνη σημύδας, το οποίο χρησιμοποιείτο ως τσίχλα πριν 5.700 χρόνια.

Με την ανακάλυψή τους, στην περιοχή Σίλτχολμ της νήσου Λόλαντ της νότιας Δανίας, οι ερευνητές κατόρθωσαν να ανακτήσουν όλο το γονιδίωμα του ανθρώπου.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που ένα πλήρες αρχαίο γονιδίωμα εξάγεται από οτιδήποτε άλλο εκτός από ανθρώπινα οστά.

Παράλληλα, αναλύοντας το γονιδίωμα, οι ερευνητές έκαναν βάσιμες υποθέσεις για το φύλο και την εμφάνιση του ατόμου, καταλήγοντας στο ότι επρόκειτο για μια άγνωστης ηλικίας γυναίκα, πιθανότατα με σκούρο δέρμα, μελαχρινά μαλλιά και γαλανά μάτι.

Οι ερευνητές άντλησαν επιπλέον στοιχεία για το είδος της διατροφής της γυναίκας – καθώς βρέθηκαν ίχνη από πάπια και φουντούκια – ενώ εντόπισαν και διάφορους παθογόνους μικροοργανισμούς.

Σύμφωνα με τη γενετική ανάλυση, η γυναίκα ήταν πιο κοντά γενετικά στους κυνηγούς – τροφοσυλλέκτες της βόρειας ηπειρωτικής Ευρώπης, παρά στους Σκανδιναβούς εκείνης της εποχής.

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον μοριακό ανθρωπολόγο δρ. Χάνες Σρέντερ του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature Communications».

Πηγή: naftemporiki.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *