Μάσκες υπό εξαφάνιση

Είναι το σύμβολο του κορονοϊού: η χειρουργική μάσκα που όλοι είδαμε αρχικά στις οθόνες μας να τη φοράει η ηπειρωτική Κίνα –μέχρι και ο πρόεδρός της– και στη συνέχεια να την αναζητούν σε απόγνωση οι πολίτες της, για να προστατευτούν από τη μόλυνση της ασθένειας, δημιουργώντας ουρές χιλιομέτρων έξω από τα φαρμακεία.

Λειτουργώντας μιμητικά, όπως κάνει ο κόσμος, προκειμένου να προστατέψει την υγεία του, η ζήτηση των χειρουργικών μασκών αυξήθηκε και στη χώρα μας, δηλώνει ο Αθανάσιος Τσακρής, καθηγητής Μικροβιολογίας και διευθυντής του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. «Από την πρώτη στιγμή του ξεσπάσματος του κορονοϊού στην Κίνα, ο κόσμος έσπευδε στα φαρμακεία να αγοράσει όχι μία ή δύο, αλλά δεκάδες μάσκες», επισημαίνει ο Απόστολος Βαλτάς, πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου. Για τον ίδιο, «είναι ο ιός του πανικού που έχει καταβάλει τους πάντες, διότι οι χειρουργικές μάσκες δεν είναι πανάκεια».

Το τετράπτυχο: οργάνωση, συνεργασία με τους πολίτες, σωστή τήρηση των κανόνων υγιεινής και αποφυγή συγχρωτισμού, σύμφωνα με τον κ. Τσακρή, είναι μείζονος σημασίας. Ο ίδιος επιβεβαιώνει ότι οι χειρουργικές μάσκες έχουν υπερεκτιμηθεί. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ξέρουν πώς να τις χρησιμοποιούν και ο αγώνας να αγοράσουμε χειρουργικές μάσκες μπορεί να αποκλείσει τους ανθρώπους που τις χρειάζονται περισσότερο, όπως είναι οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία –γιατροί, νοσηλευτές– αλλά και κάποιες ομάδες ασθενών όπως οι καρκινοπαθείς, οι ανοσοκατεσταλμένοι κ.ο.κ.

Ο Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρεϊέσους, γεν. διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, παραδέχτηκε πρόσφατα ότι τα αποθέματα των χειρουργικών μασκών είναι ανεπαρκή για τις ανάγκες του κορονοϊού. «Καλούμε τις χώρες και τις εταιρείες να συνεργαστούν με τον ΠΟΥ για να εξασφαλίσουν τη δίκαιη και ορθολογική χρήση των προμηθειών και την αναδιάρθρωση της αγοράς», δήλωσε πριν από λίγες μέρες. Ενα σημαντικό κομμάτι του προβλήματος της έλλειψης χειρουργικών μασκών είναι πως η Κίνα αποτελεί τη νούμερο ένα παραγωγό τους. Παρ’ όλο δε που υπάρχουν και άλλες χώρες που παράγουν χειρουργικές μάσκες, το κενό που αφήνει η Κίνα είναι δυσαναπλήρωτο.

Το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), με αφορμή τον κορονοϊό, αμφισβήτησε δημόσια την αποτελεσματικότητα των μασκών στην προστασία από τις λοιμώξεις, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα ως κορυφαίο μέσο πρόληψης την τήρηση των κανόνων ατομικής υγιεινής. Ενα καλό και σωστό πλύσιμο των χεριών, σύμφωνα με το CDC, είναι μακράν σημαντικότερο. Το Κέντρο συστήνει τις χειρουργικές μάσκες μόνο για τα άτομα που είναι άρρωστα με τον ιό ή πιστεύουν ότι μπορεί να έχουν μολυνθεί, καθώς και για όσους ζουν στον ίδιο χώρο ή φροντίζουν τους αρρώστους.

Πηγή: efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *