Μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων βρίσκεται στο φάσμα της ακραίας φτώχειας, καθώς τους έχουν τελειώσει τα χρήματα ακόμα και για βασικές ανάγκες τους, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, σύμφωνα με την πέμπτη έρευνα «Covid Control»!
Το 24% των πολιτών που συμμετείχαν στη νέα πανελλαδική έρευνα απαντά πως τα «χρήματα έχουν τελειώσει», ενώ το 70% δηλώνει πως ο εγκλεισμός στην οικία του έχει επηρεάσει αρνητικά την ψυχολογία του. Στην ερώτηση «Η παραμονή στο σπίτι έχει επηρεάσει τα οικονομικά των νοικοκυριών. Για τα δικά σας οικονομικά τι θα λέγατε;» οι απαντήσεις είναι οι ακόλουθες:
● «Έχω χρήματα για ακόμα έναν με δύο μήνες παραμονής στο σπίτι» απαντά το 32%.
● «Έχω χρήματα για ακόμα δύο με τρεις εβδομάδες» το 44%.
● «Έχουν τελειώσει τα χρήματά μου» το 24%.
Με λίγα λόγια σε δύο εβδομάδες, στις 27 Απριλίου, το 68% των Ελλήνων ενδέχεται να έχει ξεμείνει από χρήματα, να μην έχει ούτε για να αγοράσει τα βασικά, ενώ άγνωστο είναι το ποσοστό των ανθρώπων που θα κληθούν να επιστρέψουν στη δουλειά τους.
Το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα συμβεί σ’ εκείνους που θα έχουν μείνει χωρίς χρήματα μέχρι το τέλος της καραντίνας σε περίπτωση που δεν επιστρέψουν στις δουλειές τους λόγω της επερχόμενης οικονομικής κρίσης.
Αξίζει να σημειωθεί πως σε άλλη έρευνα, της Prorata, που διεξήχθη το διάστημα μεταξύ 31 Μαρτίου και 3 Απριλίου, το 59% των ερωτηθέντων θεωρεί πιθανή μια νέα περίοδο λιτότητας μετά την κρίση πανδημίας, αρκετά πιθανή το 36%, όχι ιδιαίτερα ένα 3% και καθόλου πιθανή μόλις 1%.
Την ίδια ώρα ο μεγάλος φόβος του συνόλου σχεδόν των Ελλήνων για την επόμενη μέρα μετά την πανδημία είναι ότι θα έρθει νέα λιτότητα, σύμφωνα με την πανελλαδική έρευνα της εταιρείας δημοσκοπήσεων Prorata με θέμα «Η Ελλάδα στην εποχή του κορωνοϊού».
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 95% των ερωτηθέντων θεωρεί πιθανή (59%) ή αρκετά πιθανή (36%) μια νέα περίοδο λιτότητας μετά την υγειoνομική κρίση. Όπως φαίνεται, η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών, βάσει και των σημερινών αρνητικών βιωμάτων σε σχέση με τη δουλειά και τις αποδοχές, συνειδητοποιεί ότι επέρχεται μια πολύ δύσκολη περίοδος και για την ελληνική οικονομία, με άμεσο αντίκτυπο στην κοινωνία, η οποία εξήλθε πληγωμένη από τη ζοφερή μνημονιακή δεκαετία.
Πηγή: topontiki.gr