Κτηματολόγιο: Ξεμπλοκάρουν μεταβιβάσεις και αγοραπωλησίες ακινήτων – Fast track εξέταση ενστάσεων

Ο αριθμός των εκκρεμών ενστάσεων αγγίζει τις 200.000 δημιουργώντας πρόβλημα τόσο στην εξέλιξη του έργου όσο και στους ίδιους τους πολίτες

Την επέκταση της …fast track εξέτασης ενστάσεων και για τα παλαιότερα προγράμματα του Κτηματολογίου και όχι μόνο για τις τρέχουσες δηλώσεις κτηματογράφησης και για τις περιπτώσεις όπως η Αθήνα και ο Βόλος, στις οποίες έχει γίνει προανάρτηση, προβλέπει η τροπολογία που κατέθεσε στο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί στη Βουλή το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Με τον τρόπο αυτό θα ξεμπλοκάρουν χιλιάδες πωλήσεις και μεταβιβάσεις ακινήτων καθώς με το νέο θεσμό του «διαμεσολαβητή», όλες οι ενστάσεις θα εξετάζονται στα Γραφεία Κτηματογράφησης από τους αναδόχους αλλά και στις Επιτροπές που θα συσταθούν από το «Ελληνικό Κτηματολόγιο» για τις περιπτώσεις, στις οποίες υπάρχουν εκτεταμένες διορθώσεις ή ο θιγόμενος δεν συμφωνεί. Στις επιτροπές αυτές, μάλιστα, θα μπορούν να συμμετάσχουν πλέον και πολιτικοί μηχανικοί, ενώ δίνεται η δυνατότητα και τηλεδιασκέψεων.

Ο αριθμός των εκκρεμών ενστάσεων αγγίζει τις 200.000, δημιουργώντας πρόβλημα τόσο στην εξέλιξη του έργου όσο και στους ίδιους τους πολίτες, οι οποίοι δεν μπορούσαν να ξεκαθαρίσουν την κατάσταση του ακινήτου τους ώστε να προχωρήσουν στις δικαιοπραξίες που επιθυμούσαν (μεταβιβάσεις, αγοραπωλησίες, κλπ).

Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα της ηλεκτρονικής αίτησης όλων των απαραίτητων πιστοποιητικών από τα Κτηματολογικά Γραφεία, ενώ από τον Ιούνιο οι πωλήσεις, οι μεταβιβάσεις, οι γονικές παροχές, οι κληρονομιές, αλλά και οι κάθε είδους εγγραπτέες πράξεις θα μπορούν να υποβάλλονται από τους δικηγόρους και τους συμβολαιογράφους ηλεκτρονικά στο Φορέα.

Στόχος του Ελληνικού Κτηματολογίου είναι ο αριθμός των αντιρρήσεων, ο οποίος εκτιμάται ότι θα φτάσει και το 1 εκατομμύριο μετά την ολοκλήρωση και του τρέχοντος προγράμματος κτηματογράφησης, απειλώντας ουσιαστικά να βγάλει εκτός χρονοδιαγράμματος το έργο, να μειωθεί στο μισό.

Πηγή: ethnos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.