Ο πόλεμος των δισεκατομμυρίων για τον τουρισμό

Η υπόθεση μυρίζει ήδη πόλεμο σε διπλό μέτωπο – υγειονομικό και οικονομικό. Για την ακρίβεια, η υπόθεση του τουρισμού εν καιρώ πανδημίας πυροδοτεί ήδη συγκρούσεις αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ευρώπη, ανοίγει «νότιο μέτωπο» μεταξύ Ρώμης και Αθήνας, και απειλεί να φέρει ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου όσες χώρες –πιθανώς και την Ελλάδα – ετοιμάζονται να αποδεσμεύσουν πακτωλούς κρατικών ενισχύσεων στους εγχώριους αερομεταφορείς. Και παραπλεύρως, εγείρει σοβαρά ερωτήματα για το εάν το ερμητικό κλείσιμο της οικονομίας στο όνομα της ανθρώπινης ζωής δίνει άρον άρον την σκυτάλη στην… ανοσία της αγέλης, στο όνομα της συγκράτησης μιας ύφεσης στην οποία το ΔΝΤ δίνει βιβλικές διαστάσεις.

Σ’ αυτό το κάδρο, η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να παίζει τα ρέστα της στην διάσωση μέρους έστω της τουριστικής σεζόν και της τουριστικής βιομηχανίας, καθώς σε διαφορετική περίπτωση το βάθος της ύφεσης διαγράφεται έως και εφιαλτικό. Το σχέδιό της, το οποίο κατά τις πληροφορίες θα παρουσιαστεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, βασίζεται σε τέσσερις άξονες και προϋποθέσεις: Την διεξαγωγή τεστ για κορονοϊό στην χώρα προέλευσης των τουριστών το αργότερο 72 ώρες πριν ταξιδέψουν, την εφαρμογή αυστηρών πρωτοκόλλων υγειονομικής ασφάλειας στα ξενοδοχεία χωρίς όμως να περιορίζεται η πληρότητά τους, την επανέναρξη των πτήσεων εντός Ευρωπαϊκής Ενωσης έως τα μέσα Ιουνίου με γεμάτα αεροπλάνα και χωρίς κενά στα ενδιάμεσα καθίσματα, και την σύναψη διακρατικών συμφωνιών με χώρες τόσο εκτός όσο και εντός ΕΕ.

Το πλαίσιο οδηγιών για συντονισμένη ευρωπαϊκή δράση που έδωσε χθες η Κομισιόν καλύπτει, διασταλτικά, κάποιες εξ αυτών των προϋποθέσεων, αλλά αφήνει σοβαρές γκρίζες ζώνες σε κάποιες άλλες.
Η πρώτη και βασική διάσταση μεταξύ Βρυξελλών και Αθήνας είναι εκείνη που αφορά το «προληπτικό» τεστ στους τουρίστες. Ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης επανέλαβε χθες στο BBC World ότι η Ελλάδα «θα περιφρουρήσει την υγεία τόσο του πληθυσμού όσο και των επισκεπτών, διασφαλίζοντας με τις συμφωνίες που θα κάνουμε με τις άλλες χώρες, και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ότι θα χρησιμοποιήσουμε είτε διαγνωστικά τεστ ή άλλα μέσα για να περιορίσουμε τον κίνδυνο της εξάπλωσης του ιού».

Η Κομισιόν όμως, εμφανίζεται ανοιχτά αντίθετη στο θέμα των τεστ, με την επίτροπο Υγείας Στέλλα Κυριακίδου να κάνει λόγο για αναποτελεσματικές πρακτικές και να επισημαίνει πως ένα αρνητικό τεστ μπορεί να εξελιχθεί σε θετικό έπειτα από 48 ώρες.

Στο θέμα των διακρατικών συμφωνιών εντός ΕΕ, η Επιτροπή αφήνει ένα πεδίο πιθανής διευκόλυνσης των ελληνικών θέσεων εισηγούμενη το άνοιγμα των συνόρων μεταξύ χωρών με «συγγενές επιδημιολογικό προφίλ». Εδώ, ωστόσο, έσπευσε να βάλει ηχηρό φρένο χθες το βράδυ ο ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε διαμηνύοντας πως η Ρώμη «δεν θα δεχθεί διμερείς συμφωνίες μεταξύ κρατών μελών, οι οποίες μπορεί να δημιουργήσουν ευνοϊκές τουριστικές διαδρομές». «Αυτό θα μας άφηνε εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης και αυτό δεν θα το επιτρέψουμε ποτέ», πρόσθεσε ο ιταλός πρωθυπουργός, επιβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι η κυβέρνησή του θα πριμοδοτήσει τον εσωτερικό τουρισμό με επίδομα 500 ευρώ σε χαμηλού εισοδήματος οικογένειες, υπό τον όρο ότι «θα ξοδέψουν τα χρήματα αυτά σε ιταλικές τουριστικές υποδομές».

Η Ιταλία είναι, ούτως ή άλλως, εκτός της φετινής τουριστικής σεζόν καθώς έχει ανακοινώσει πως θα κρατήσει τα σύνορά της κλειστά έως το τέλος του 2020, το μήνυμα Κόντε όμως δείχνει πως σκοπεύει να παίξει σκληρά προκειμένου να μην επιτρέψει δημιουργία δυσμενών για την Ρώμη τετελεσμένων στην ευρωπαική τουριστική αγορά.

Πρόκειται για ένα ισχυρό ανάχωμα στην δεδηλωμένη πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε διακρατικές συμφωνίες με χώρες όχι μόνον εκτός ΕΕ όπως το Ισραήλ, αλλά και με εκείνες της ευρωπαϊκές χώρες που εμφανίζουν σχετικά ασφαλές επιδημιολογικό προφίλ. Σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ των χωρών αυτών είναι η Αυστρία, η Βουλγαρία, η Πολωνία, και η Τσεχία.

Ειδική περίπτωση αποτελεί η Γερμανία η οποία δίνει τεράστιο όγκο εσόδων στην ελληνική αγορά, και μάλιστα σε περιοχές της βαριάς εγχώριας τουριστικής βιομηχανίας όπως η Κρήτη. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι ξενοδόχοι, με πρώτον τον ΣΕΤΕ, πιέζουν για την σύναψη διμερούς συμφωνίας και με την Γερμανία και επ’ αυτού έχουν την στήριξη και ισχυρής μερίδας κυβερνητικών παραγόντων. Από άλλες κυβερνητικές πλευρές ωστόσο προβάλλονται σοβαρές αντιρρήσεις με το επιχείρημα ότι η Γερμανία έχει υψηλό επίπεδο κρουσμάτων και μεταδοτικότητας του κορονοϊού, με την πανδημία μάλιστα να εμφανίζει ενδείξεις υποτροπής το τελευταία διάστημα.

Πηγή: tvxs.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *