Εξοχικά: Έρχονται μεγάλες μειώσεις στις τιμές ενοικίασης

(Φωτ. αρχείου, Παράλιο Άστρος)

«Γενναίες» μειώσεις στις τιμές ενοικίασης των εξοχικών κατοικιών αναμένουν για εφέτος παράγοντες της αγοράς, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού έχει φέρει τα «πάνω κάτω» στην εγχώρια κτηματαγορά.

Ενόψει του ανοίγματος της τουριστικής σεζόν, αυτό το εντελώς διαφορετικό καλοκαίρι, γνώστες της αγοράς προειδοποιούν για κατακόρυφη αύξηση του ανταγωνισμού, με αποτέλεσμα οι τιμές να πάρουν την κατιούσα σε ό,τι αφορά την ενοικίαση εξοχικής κατοικίας.

Η επένδυση σε εξοχική κατοικία «βιώνει» το δικό της πλήγμα, λόγω της πανδημίας, την ώρα μάλιστα που είχε πάρει τα πάνω της και αποτελούσε μια επιχειρηματική κίνηση με πολύ καλές αποδόσεις, αφού τα τελευταία χρόνια έδρεπε τα δικά της οφέλη από τη ραγδαία άνοδο του εγχώριου τουριστικού προϊόντος.

Όπως αναφέρει το insider.gr, η εικόνα όμως εφέτος θα είναι πολύ διαφορετική. Ιδιοκτήτες εξοχικών κατοικιών και εταιρείες διαχείρισης αναπόφευκτα θα στραφούν στον εγχώριο τουρισμό κατά τους θερινούς μήνες του 2020, καθώς η κίνηση από ξένους τουρίστες αναμένεται να είναι – όπως προκύπτει από τις μέχρι τώρα ενδείξεις – αρκετά μειωμένη.

Τα δεδομένα τιμών και πληρότητας θα αλλάζουν διαρκώς, ενώ θα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την πορεία της πανδημίας.

Τα πρώτα «δείγματα»

Όπως προκύπτει από την έρευνα για τις επιπτώσεις της πανδημίας στην ελληνική ξενοδοχία που πραγματοποίησε το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, το 92,3% των ξενοδοχείων δήλωσε ότι ο ρυθμός μελλοντικών κρατήσεων για δωμάτια κινείται πτωτικά κατά 72% σε σχέση με το 2019, ενώ το 83,3% των ξενοδοχείων ανέφερε ότι ο ρυθμός μελλοντικών κρατήσεων για συνέδρια/εκδηλώσεις κινείται πτωτικά κατά 85,0% σε σχέση με πέρυσι.

Την ίδια ώρα, παράγοντες της αγοράς διαπιστώνουν πως πολλές εξοχικές κατοικίες που ανήκουν σε ξένους ιδιοκτήτες που δεν θα επισκεφτούν εφέτος τη χώρα μας, αλλά επιθυμούν έσοδα από το περιουσιακό τους στοιχείο, αναμένεται να διατεθούν προς ενοικίαση.

Τις εν λόγω εξοχικές κατοικίες διαχειρίζονται ξένες εταιρείες που έχουν ήδη ρίξει τις τιμές, με στόχο να επιτύχουν τη μεγαλύτερη δυνατή πληρότητα, με ταυτόχρονη μείωση της «ζημιάς».

Πέφτουν οι τιμές στη Μύκονο, αλλά παραμένουν ακόμη «ψηλά»

Η Μύκονος για ακόμη μια χρονιά βρίσκεται εκτός ανταγωνισμού, καθώς το νησί αποτελεί μια κατηγορία από μόνο του. Οι τιμές καταγράφουν μειώσεις, αλλά δεν παύει και πάλι το κόστος διανυκτέρευσης για 7 ημέρες σε βίλα με ιδιωτική πισίνα να αγγίζει αρκετές χιλιάδες ευρώ.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της έρευνας του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates για την ενοικίαση εξοχικών κατοικιών το 2020, οι τιμές ενοικίασης εξοχικών κατοικιών στη Μύκονο καταγράφουν μειώσεις 15% για τον Ιούνιο, 27,7% για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Συγκεκριμένα, το 2019 το κόστος διανυκτέρευσης για 7 ημέρες σε μια εξοχική κατοικία ανερχόταν σε 7.280 ευρώ, ενώ σήμερα οι τιμές για τις διαθέσιμες εξοχικές κατοικίες υψηλών προδιαγραφών κυμαίνονται από 3.465 ευρώ έως 5.600 ευρώ. Αντίστοιχα, για τον Σεπτέμβριο το κόστος για 7 διανυκτερεύσεις κυμαίνεται σε 2.520 ευρώ, όταν το 2019 το κόστος διανυκτέρευσης άγγιζε τις 6.139 ευρώ.

Η πληρότητα για τον Ιούλιο αγγίζει το 86%, τον Αύγουστο το 87%, τον Σεπτέμβριο το 85% και τον Οκτώβριο 86%. Ωστόσο, ο όρος πληρότητα το 2020 έχει μια άλλη σημασιολογία, που δεν έχει σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Πλέον σε πολύ μεγάλο ποσοστό οι πληρότητες που αναφέρονται, αφορούν σε κρατήσεις με πολιτική ακύρωσης «ευέλικτη». Πρόκειται δηλαδή για «μη κλειδωμένες κρατήσεις», για κρατήσεις που μπορούν να ακυρωθούν ακόμη και 24 ώρες πριν την τοπική ώρα άφιξης και να επιστραφεί εξ ολοκλήρου το κόστος διανυκτέρευσης.

Η εικόνα στη Σαντορίνη

Παρόμοια η εικόνα και στο πανέμορφο νησί του ηφαιστείου.

Ενδεικτικό παράδειγμα η Οία. Το 2019 και συγκεκριμένα τον μήνα Ιούλιο η πληρότητα έφτανε το 99% με «κλειδωμένες» κρατήσεις, ενώ σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, η πληρότητα για τον Ιούλιο του 2020 διαμορφώνεται μεν στο 95%, αφορά δε σε «μη κλειδωμένες» κρατήσεις, καθώς δεν είναι δεδομένο ότι θα έρθουν στην Ελλάδα ξένοι τουρίστες.

Την ίδια στιγμή, οι τιμές για ενοικίαση εξοχικής κατοικίας στη Σαντορίνη παρουσιάζουν μειώσεις ακόμη και 50%.

Έτοιμη να «πρωταγωνιστήσει» η ηπειρωτική Ελλάδα

Όπως προκύπτει από τα έως τώρα δεδομένα, μεγάλο μέρος των τουριστών αυτό το ιδιόμορφο καλοκαίρι του 2020 αναμένεται να επιλέξουν για τις καλοκαιρινές τους διακοπές κυρίως περιοχές που έχουν εύκολη πρόσβαση από την ηπειρωτική επικράτεια.

Το 2020 «πρωταγωνιστές» φαίνεται να είναι οι περιοχές στην ηπειρωτική Ελλάδα όπου μπορείς να κινηθείς με το αυτοκίνητο χωρίς πολλά έξοδα, όπου οι τιμές μίσθωσης καταγράφουν σταθερότητα και σε πολλές περιπτώσεις αυξητικές τάσεις.

Η γνωστή σε πολλούς «Μύκονος της Πελοποννήσου», η Κουρούτα στο Νομό Ηλείας – σε απόσταση περίπου 2,5 ωρών από την Αθήνα – παρουσιάζει αύξηση 31,25% στην κατώτερη τιμή ενοικίασης για τον Ιούνιο του 2020, με τις τιμές για την ενοικίαση εξοχικής κατοικίας για 7 ημέρες να κυμαίνονται από 560 ευρώ έως 880 ευρώ.

Παρόμοια η εικόνα και στο Διακοφτό στο Νομό Αχαΐας, όπου οι τιμές παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις  της τάξης του 16,6% – για τον Αύγουστο. Το κόστος διανυκτέρευσης κυμαίνεται από 600 έως 756 ευρώ, σε σχέση με το 2019 που το μέσο κόστος ανερχόταν στα 630 ευρώ.

Το γραφικό Γύθειο καταγράφει αυξήσεις στις τιμές ενοικίασης εξοχικής κατοικίας από 10,53% έως 23,49% για τους θερινούς μήνες.

Την ίδια στιγμή κρίνεται βέβαιο πως πολλοί Αθηναίοι θα επιλέξουν για ολιγοήμερες διακοπές προορισμούς κοντινούς του Νομού Αττικής. Περιοχές όπως η Παλαιά Φώκαια στην Ανάβυσσο, το Σούνιο, το Πόρτο Ράφτη, η Αίγινα, το Αγκίστρι και τα Καμένα Βούρλα, καταγράφουν στο σύνολο τους αυξητικές τάσεις για το σύνολο του εφετινού καλοκαιριού. Οι παραπάνω περιοχές εξυπηρετούν κυρίως οικογένειες που ο ένας από τους δυο γονείς εργάζεται και μπορεί πηγαινοέρχεται τόσο το Σαββατοκύριακο, όσο και τις καθημερινές μετά την εργασία του.

Πηγή: topontiki.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *