Εφιαλτική εικόνα της αγοράς καταγράφει έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών

Άκρως ανησυχητική αλλά και πλήρως αναντίστοιχη με την ωραιοποιημένη εικόνα επιστροφής στην «κανονικότητα» που επιχειρούν να παρουσιάσουν διάφορα κυβερνητικά στελέχη, είναι η πραγματική εικόνα που έρχεται από τις πρώτες εβδομάδες επαναλειτουργίας της αγοράς.

Κι αυτή έχει να κάνει τόσο με αυτά που αναφέρουν οι ίδιοι οι καταστηματάρχες, οι οποίοι βλέπουν τον τζίρο τους να βρίσκεται στο ναδίρ όσο και με τα στοιχεία που προκύπτουν μέσα από τις πρώτες σχετικές έρευνες, που διενεργήθηκαν.

Μια από αυτές έγινε από τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών και αφορά τη σύγκριση του τζίρου των καταστημάτων της Αθήνας, των περιφερειακών αγορών και του διαφορετικού μεγέθους επιχείρησης (μικρές – μεγάλες), κατά την πρώτη εβδομάδα επαναλειτουργίας(11-17 Μαΐου), σε σχέση με την αντίστοιχη εβδομάδα του 2019.

Στη συγκεκριμένη ερώτηση, ένας στους τέσσερις απάντησε ότι είχε πτώση τζίρου πάνω από 50% και συνολικά το 82,8% των καταστημάτων κατέγραψε χειρότερα αποτελέσματα σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή εβδομάδα. Αντίθετα, μόνο το 12,3% δήλωσε πως κατέγραψε αυξητικές τάσεις του τζίρου του.

Εξίσου ενδιαφέροντα είναι όσα καταγράφονται και σχετικά με τα εργαλεία που θα βοηθήσουν στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων των ερωτηθέντων.

Ειδικότερα, ένας στους δύο κρίνει ως σημαντικότερο παράγοντα βιωσιμότητας της επιχείρησής του, την επέκταση της μείωσης του ενοικίου έως το τέλος του έτους(κάτι που φαίνεται να αποκλείει το κυβερνητικό επιτελείο). Ως δεύτερος σημαντικότερος παράγοντας καταγράφηκε η χρηματοδότηση μέσω δανείων, για την άμεση αύξηση της ρευστότητας των επιχειρήσεων.

Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί είναι και η δήλωση του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρου Καφούνη, ο οποίος με αφορμή τη δημοσίευση της έρευνας επισημαίνει την «επιτακτική ανάγκη λήψης μέτρων για την επέκταση της μείωσης ενοικίου έως το τέλος του έτους, τη διευκόλυνση της χρηματοδότησης όλων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τις στοχευμένες φοροελαφρύνσεις που θα μειώσουν τα λειτουργικά τους έξοδα».

Πηγή: topontiki.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.