Ψυγείο: Μυστικά οργάνωσης και αποθήκευσης τροφίμων – Τα «όχι» και τα «πρέπει»

Αποτελεί έναν από τους βασικούς συμμάχους μας στη μάχη της καθημερινής διατροφής, αφού χάρη σε αυτό τα τρόφιμα διαρκούν περισσότερο διατηρώντας την καλύτερη δυνατή γεύση και θερμοκρασία. Ωστόσο και για την οργάνωση του ψυγείου απαιτείται έξυπνη αποθήκευση, προς αποφυγή δυσάρεστων οσμών και όχι μόνο το ψυγείο δεν είναι απλώς ένα κουτί που κρατά τα προϊόντα δροσερά.

Είναι μια συσκευή υψηλής τεχνολογίας που χρησιμοποιεί έξυπνα χειριστήρια για να διασφαλίσει ότι τα επίπεδα υγρασίας, το φως και η θερμοκρασία παραμένουν στο βέλτιστο επίπεδο για την αποθήκευση τροφίμων. Γι’ αυτό και είναι σημαντικό να αποθηκεύετε τα τρόφιμα σωστά.

Τα «πρέπει» 

  • Το ψυγείο πρέπει να καθαρίζεται μία φορά κάθε τρεις μήνες. Για να το κάνετε αυτό βγάλτε όλους τους δίσκους από το ψυγείο και καθαρίστε τους με ζεστό σαπουνόνερο. Είναι επίσης καλή ιδέα να χρησιμοποιήσετε ένα διάλυμα αραιωμένου λευκαντικού για να σκοτώσετε επαρκώς τα βακτήρια. Μια καλή αναλογία είναι περίπου μία κουταλιά της σούπας χλωρίνη για κάθε λίτρο νερού.
  • Διατηρήστε «καθαρή» τη μυρωδιά του ψυγείου τοποθετώντας ένα ανοιχτό κουτί μαγειρικής σόδας στο δεύτερο ή το τρίτο ράφι. Γράψτε την ημερομηνία στο κουτί και αντικαταστήστε το κάθε έναν έως τρεις μήνες.
  • Θυμηθείτε ότι το ψυγείο σας πρέπει να ρυθμιστεί σε θερμοκρασία μεταξύ 0-5°C, έτσι ώστε ο ρυθμός αλλοίωσης των τροφίμων να επιβραδύνεται.

Πάνω ράφι

  • Το πάνω ράφι έχει την πιο σταθερή θερμοκρασία στο ψυγείο. Εκεί τοποθετούμε τρόφιμα που δεν χρειάζονται μαγείρεμα, όπως αλλαντικά και μαγειρεμένα φαγητά.
  • Τα περισσεύματα φαγητού πρέπει να αποθηκεύονται σε αεροστεγή δοχεία όσο το δυνατόν περισσότερο ή ακόμη καλύτερα και σε γυάλινα, προς αποφυγήν περίεργων οσμών.

Μεσαίο ράφι

  • Σε αυτό φυλάσσουμε το γάλα και τα γαλακτοκομικά είδη. Δεν χρειάζεται να αφαιρέσετε τα γαλακτοκομικά προϊόντα από τα αρχικά τους περιτυλίγματα, παρά μόνο όταν ανοίξετε τη συσκευασία τους.
  • Τότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε πλαστικό περιτύλιγμα ή αεροστεγές δοχείο για να σφραγίσετε ξανά τα σκληρά τυριά.
  • Επίσης είναι καλύτερο να αγοράζετε γάλα σε γυάλινες φιάλες, καθώς τα βακτήρια μπορεί να αρχίσουν να σχηματίζονται στο στόμιο ενός κουτιού από χαρτόνι.
  • Σε καμία περίπτωση μην αποθηκεύετε το γάλα σας στην πόρτα, καθώς είναι το πιο ζεστό σημείο στο ψυγείο.

Κάτω ράφι

  • Αυτό είναι το πιο κρύο μέρος του ψυγείου σας και εκεί πρέπει να φυλάσσονται τυλιγμένα ωμά κρέατα και ψάρια.
  • Τοποθετήστε τα σε σφραγισμένα δοχεία ή τοποθετήστε μια πλάκα από κάτω για να διασφαλίσετε ότι τυχόν χυμοί δεν διαφεύγουν.
  • Μην ξετυλίγετε το προϊόν που έχει ήδη τυλιχτεί στο κατάστημα εάν δεν το χρησιμοποιήσετε αμέσως. Η εκ νέου συσκευασία φαγητού απλώς την εκθέτει σε πιθανά βακτήρια και μπορεί  να την κάνει ανασφαλή για κατανάλωση. Εάν το κρέας δεν χρησιμοποιηθεί μέσα σε λίγες μέρες, θα πρέπει να τοποθετηθεί σε σακούλες κατάψυξης, με όσο το δυνατόν περισσότερο αέρα να αφαιρεθεί από τη σακούλα.
  • Καλό θα είναι να γράψετε την ημερομηνία τοποθέτησης του φαγητού στη συσκευασία.

·         Συρτάρια

  • Τα λαχανικά, οι σαλάτες και τα φρούτα πρέπει να αποθηκεύονται στα συρτάρια.
  • Προσέξτε όμως μην ανακατεύετε μήλα με καρότα ή πορτοκάλια με σπανάκι. Τα φρούτα και τα λαχανικά εκπέμπουν διαφορετικά αέρια που μπορεί να προκαλέσουν επιδείνωση των άλλων.
  • Βεβαιωθείτε ότι τα φρούτα, τα λαχανικά και η σαλάτα σας είναι τυλιγμένα σε χαρτί ή πλαστικό με τρύπες αέρα για να τα προστατεύσετε από οποιαδήποτε μόλυνση.
  • Τα βότανα δοκιμάστε να τα τυλίξετε σε μια υγρή, χάρτινη πετσέτα. Εσι θα τα διατηρήσετε πιο φρέσκα.

Πόρτα 

  • Αυτή είναι η θερμότερη περιοχή του ψυγείου και είναι πιο ευαίσθητη σε διακυμάνσεις της θερμοκρασίας.
  • Αποθηκεύστε εδώ τρόφιμα με φυσικά συντηρητικά, όπως καρυκεύματα, μαρμελάδες και χυμούς.
  • Βάλτε επίσης τα λιγότερο ευπαθή είδη στην πόρτα, όπως κέτσαπ, μουστάρδα, με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.
  • Παρότι ορισμένα ψυγεία διαθέτουν θύρες για βούτυρο και αβγά, είναι καλύτερο να τα διατηρείτε αλλού.

Τι «απαγορεύεται»

  • Ενα από τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουμε είναι να «φορτώνουμε» το  ψυγείο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα τρόφιμα να εμποδίζουν τη ροή του αέρα, το ψυγείο να λειτουργεί πιο δύσκολα και ορισμένες περιοχές του ψυγείου να μένουν πιο ζεστές από άλλες.
  • Μην τοποθετείτε τα τρόφιμα στο πίσω μέρος ή στις πλευρές του ψυγείου.
  • Ποτέ μη βάζετε ζεστό φαγητό στο ψυγείο, καθώς θα προκαλέσει αύξηση της συνολικής θερμοκρασίας και μπορεί να οδηγήσει σε τροφική δηλητηρίαση και περιττή αλλοίωση των τροφίμων.

Πηγή: ethnos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *