Στο κυνήγι του τουρίστα – Διευκολύνσεις και απλοποιήσεις διαδικασιών για να σωθεί κάτι από τη σεζόν

Επιταχύνει τις κινήσεις το Μαξίμου για το άνοιγμα του τουρισμού προκειμένου να μην χαθεί η φετινή χρονιά τόσο στο εσωτερικό, για στήριξη των επιχειρήσεων, όσο και στο εξωτερικό, προκειμένου να ανοίξουν τα σύνορα για τουρίστες από την Ευρώπη και το Ισραήλ από την 1η Ιουλίου.

Ήδη οι ελληνικές υγειονομικές αρχές έχουν δώσει το «πράσινο φως» για την έλευση τουριστών και το μόνο που μένει είναι η οριστικοποίηση της ημερομηνίας. Έτσι λοιπόν οι κυβερνήσεις προσανατολίζονται ώστε οι ταξιδιώτες να μην κάνουν τεστ για τον κορωνοϊό και η λογική είναι απλή: Εάν κάποιος πρέπει να περάσει εξονυχιστικούς ελέγχους για να κάνει διακοπές σε άλλη χώρα, απλούστατα θα προτιμήσει να καθίσει στο σπίτι του.
Ωστόσο στο αεροπορικό ταξίδι ο ταξιδιώτης θα υπόκειται σε συγκεκριμένα πρωτόκολλα, που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τόσο την τήρηση των φυσικών αποστάσεων στα αεροδρόμια και τη χρήση μάσκας σε αυτά και στα αεροσκάφη όσο και τη συμπλήρωση ειδικού ερωτηματολογίου πριν από το ταξίδι.

Από τις χώρες των Βαλκανίων τα σύνορα θα ανοίξουν και οδικώς και οι ταξιδιώτες δεν θα υπόκεινται σε τεστ. Στόχος της Αθήνας είναι να ενισχυθεί ο τουρισμός με μεγάλη εισροή τουριστών από τα Βαλκάνια, κυρίως με οδικές μετακινήσεις, που από τη φύση τους παρουσιάζουν λιγότερα θέματα ασφαλείας.
Επίσης τα ελληνικά ξενοδοχεία θα εφαρμόσουν αυστηρά πρωτόκολλα λειτουργίας για την αποφυγή μετάδοσης του ιού, ενώ ορισμένα εξ αυτών αναμένεται να λάβουν και επιπλέον μέτρα, πέραν των υποχρεωτικών.
Στον σχεδιασμό της κυβέρνησης είναι και το άνοιγμα των εποχικών τουριστικών καταλυμάτων στις 15 Ιουνίου, ίσως και μαζί με τα ξενοδοχεία δωδεκάμηνης λειτουργίας την 1η Ιουνίου.

Στα μέτρα ενίσχυσης περιλαμβάνεται η μείωση του ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο, στις μεταφορές και στους υπόλοιπους εμπλεκόμενους κλάδους καθώς και η επιδότηση της εργασίας.
Συγκεκριμένα προβλέπονται μειώσεις ΦΠΑ για τα αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια αλλά και η προσωρινή μετάταξη της διαμονής στα ξενοδοχεία στον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6% από 13%.

Όσο αφορά τις παρεμβάσεις στον κλάδο της εστίασης, το σχέδιο προβλέπει μειώσεις συντελεστών σε συγκεκριμένα ροφήματα τα οποία ως σερβιριζόμενα είδη στον κλάδο της εστίασης πωλούνται με ΦΠΑ 24%, ενώ, εάν τα παραγγείλει κάποιος εκτός επιβαρύνονται με 13%. Τέτοιου είδους ροφήματα είναι ο καφές, τα αναψυκτικά, οι χυμοί και το τσάι, που αποτελούν προϊόντα ευρείας κατανάλωσης και με την υπαγωγή τους στον χαμηλό συντελεστή του φόρου 13% θα κατηφορίσουν και οι τιμές τους.

Πηγή: topontiki.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *