Αναδρομικά: Δικαίωση συνταξιούχων από το ΣτΕ για το «ακάλυπτο» εντεκάμηνο

Τέλος στο πενταετές δικαστικό θρίλερ αναµένεται να βάλει εντός της εβδοµάδας το ΣτΕ σχετικά µε τα αναδροµικά της περιόδου ανάµεσα στην απόφαση-βόµβα του Ανωτάτου Δικαστηρίου τον Ιούνιο του 2015 και στην ψήφιση του νόµου Κατρούγκαλου τον Μάιο του 2016. Οι δυνητικά δικαιούχοι φθάνουν περίπου τα 2,5 εκατ., η αποπληρωµή των οποίων θα γίνει σε ετήσιες δόσεις

Ωρα μηδέν για τα παλαιά αναδροµικά των συνταξιούχων, καθώς η πολυαναµενόµενη απόφαση της Ολοµέλειας του ΣτΕ βρίσκεται στην τελική ευθεία και αναµένεται να δηµοσιευτεί εντός της εβδοµάδας, δίνοντας τέλος στο δικαστικό και δηµοσιονοµικό θρίλερ που µαίνεται από το 2015. «Κλειδωµένη» θεωρείται από τους διαδίκους η δικαίωση των συνταξιούχων για την «ορφανή» περίοδο του 11µήνου που µεσολαβεί ανάµεσα στην προηγούµενη απόφαση του ΣτΕ (Ιούνιος 2015) και την ψήφιση του νόµου Κατρούγκαλου (Μάιος 2016).

Πριν από τον Ιούνιο του 2015 τα αναδροµικά «κόπηκαν» από την προηγούµενη απόφαση της Ολοµέλειας, κάτι που εκτιµάται πως δεν µπορεί να ανατραπεί, ενώ µετά τον Μάιο του 2016 στα αναδροµικά έβαλε φραγµό ο επανυπολογισµός του νόµου Κατρούγκαλου που κρίθηκε πρόσφατα συνταγµατικός από το ΣτΕ. Συνεπώς το περίφηµο 11µηνο είναι το ενδιάµεσο χρονικό διάστηµα, που εκτιµάται πως θα αντιµετωπιστεί ως µεταβατικό. Ολες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο συµπέρασµα πως η απόφαση αναµένεται να εστιάζει στα αναδροµικά του συγκεκριµένου µεταβατικού 11µήνου.

Δυνητικοί δικαιούχοι των παλαιών αναδροµικών είναι όλοι οι παλαιοί συνταξιούχοι, δηλαδή περίπου 2,5 εκατοµµύρια συνταξιούχοι που είχαν συνταξιοδοτηθεί έως τον Μάιο του 2016 και υπέστησαν τις περικοπές των νόµων 4093 και 4051 του 2012. 250.000.

Προσφυγές

Στη Δικαιοσύνη εκτιµάται πως έχουν προσφύγει από τον Ιούνιο του 2015 και µετά περίπου 200.000 µε 250.000. «Το πιθανότερο είναι το Ανώτατο ∆ικαστήριο να περιοριστεί στην εξέταση των νοµικών θεµάτων που έχει κληθεί να κρίνει και να µην προχωρήσει σε αποφάσεις είτε επέκτασης είτε περιορισµού των δικαιωµάτων των συνταξιούχων που δεν έχουν ασκήσει αγωγές» δηλώνουν χαρακτηριστικά ο δικηγόρος και τ. εκδότης του περιοδικού «Νοµοθεσία ΙΚΑ» Δηµήτρης Μπούρλος που συµµετείχε στην πολύκροτη δίκη και η δικηγόρος Ασπασία Παπαθανασοπούλου, ειδική σε θέµατα κοινωνικής ασφάλισης. «Σύµφωνα µε το θεσµικό – νοµικό πλαίσιο των πιλοτικών δικών, όταν η πιλοτική δίκη αφορά αποζηµιωτικές αξιώσεις, όπως στην προκειµένη περίπτωση, τα νοµικά αποτελέσµατα εφαρµόζονται σε όσους έχουν ασκήσει αγωγή και δεν υπάρχουν ζητήµατα παραγραφής των αξιώσεων. Βέβαια κανείς δεν µπορεί να αποκλείσει τα νοµικά αποτελέσµατα να εκτείνονται σε αυτούς που δεν έχουν κάνει αγωγές καθ’ υπέρβαση του νοµικού πλαισίου. Οσοι βέβαια έχουν ασκήσει αγωγές θα λάβουν τα αναδροµικά εντόκως από τότε που κοινοποίησαν την αγωγή τους» παρατηρεί ο δικηγόρος Λουκάς Αποστολίδης, που χειρίζεται την επίµαχη αγωγή, µε την οποία οδηγήθηκε το µείζον θέµα σε πιλοτική δίκη.

Πηγή: ethnos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.