Τα Τζιτζίκια είναι «κουφά»

(Φωτ. Τζιτζίκι τραγουδά, στο Παράλιο Άστρος)

Το τζιτζίκι ή τέττιξ στα αρχαία ελληνικά είναι ένα έντομο που ζει συνήθως στα δένδρα και παράγει ένα χαρακτηριστικό ήχο, γνωστό σε όλους κατά τους θερινούς μήνες και κυρίως στην ύπαιθρο. Υπάρχουν περίπου 2500 είδη τζιτζικιού, ενώ στην Ελλάδα ζουν μόλις τα 6 είδη. Είναι ιδιαίτερα γνωστό από το μύθο του Αισώπου, «Ο τζίτζικας και ο μέρμηγκας».

Ζουν έως 17 χρόνια, ενώ τον περισσότερο χρόνο της ζωής τους ζουν στο υπέδαφος ως σκουλήκια μέχρι να μεταμορφωθούν σε έντομα.

Είναι ακίνδυνα, δεν μπορούν ούτε να δαγκώσουν, ούτε να τσιμπήσουν.

Ξέρατε ότι είναι κουφά και βουβά;

Ένα από τα χαρακτηριστικά τους γνωρίσματα που λίγοι ξέρουν είναι ότι τα τζιτζίκια είναι κουφά! Λέγεται μάλιστα πως ένας Δήμαρχος του Μαγδεμβούργου όταν θέλησε να αποδείξει πως τα τζιτζίκια δεν ακούν, πυροδότησε ένα κανόνι κάτω από ένα πλατάνι της πλατείας πάνω στο οποίο βρίσκονταν χιλιάδες τζιτζίκια, χωρίς εκείνα ωστόσο να σταματήσουν από να «τραγουδούν» από τον εκκωφαντικό κρότο.

Τα αρσενικά τζιτζίκια που είναι κουφά, τραγουδούν δυνατά καλώντας την ερωτική τους σύντροφο, το θηλυκό που είναι βουβό, για να ζευγαρώσουν.

Ο μύθος

Σύμφωνα με τον Πλάτωνα, όταν ακούστηκε για πρώτη φορά το τραγούδι των Μουσών πάνω στη γη, οι άνθρωποι αναστατώθηκαν τόσο πολύ που βάλθηκαν να τις μιμούνται, σε σημείο που ξέχναγαν να φάνε και να πιούνε. Τόσο, που πέθαναν χωρίς να το καταλάβουν. Και από εκείνους γεννήθηκε τότε το είδος των τζιτζικιών.

Πηγή: thebest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.