Νοοτροπίες για τα σκουπίδια…

Στην οργανωμένη παραλία κάθεσαι κάτω από την ψάθινη ομπρέλα και όταν ζητάς από την υπάλληλο που σου φέρνει τον καφέ να αδειάσει το γεμάτο με σκουπίδια καλαθάκι, σε αποστομώνει: «Α, αυτό το κάνουμε μόνο στο τέλος της ημέρας»… Με την ίδια φυσικότητα έχουμε μάθει να ανεχόμαστε όχι μόνο τα σκουπίδια, τους ξέχειλους κάδους, αλλά και τις μουτζούρες στους τοίχους -δήθεν ότι είναι γκράφιτι- τα μπάζα στις διαδρομές προς κάποιους δημοφιλείς αρχαιολογικούς χώρους, αλλά πάνω απ’ όλα τη δηλητηριώδη νοοτροπία που έχει ως αποτέλεσμα την εξοικείωση με την ίδια τη βρωμιά. Μια κατάσταση που δείχνει την περιφρόνηση προς το περιβάλλον, πάνω απ’ όλα, όμως, δείχνει την περιφρόνηση προς τον άλλον.
Ποτέ δεν μας περίσσευε ο πολιτισμός της καθημερινότητας, αλλά τα τελευταία χρόνια η αδιαφορία έχει εκτραχυνθεί σε επιθετικότητα. Πολλοί βρωμίζουν επιδεικτικά, οδηγούν με τσαμπουκά ανάποδα σε μονόδρομους, κλείνουν τις ράμπες για ΑμεΑ και ενοχλούνται κιόλας όταν το επισημαίνεις. Το άκρον άωτον είναι η ιδεολογικοποίηση της γαϊδουριάς: «Αφού οι δανειστές μας και οι συστημικοί τους υπηρέτες επικαλούνται τη νομιμότητα, η παρανομία είναι μια μορφή αντίστασης»!
Δεν εκπορεύεται φυσικά απ’ όλους αυτή η νοοτροπία. Παντού υπάρχουν θύλακες αξιοπρέπειας και αλληλεγγύης, όμως όλοι υφιστάμεθα τα αποτελέσματα της αναισθησίας. Δεν υπάρχει πιο θλιβερό παράδειγμα της ηθικής και αισθητικής απαξίωσης που κρύβει αυτή η νοοτροπία από τις βρωμισμένες πινακίδες οδικής σήμανσης. Στην αρχή ανεγκέφαλοι φανατικοί κολλούσαν πάνω τους αυτοκόλλητα ποδοσφαιρικών ομάδων. Μετά κάλυπταν ο ένας τα αυτοκόλλητα του άλλου. Σήμερα τις μουτζουρώνουν τελείως, προκαλώντας σύγχυση στους οδηγούς.
Δείτε το σαν συμβολισμό: πώς να προχωρήσεις ως σύγχρονη κοινωνία όταν καταστρέφεις τα σημεία που σε προσανατολίζουν;

Πηγή: kathimerini.gr