«Πρωταθλήτρια» η Ελλάδα στις απώλειες εσόδων από ΦΠΑ – Αντιστοιχούν 3 φορές στο ποσό του ΕΝΦΙΑ

«Πρωταθλήτρια» στην ευρωζώνη και 2η στο σύνολο των 27 χωρών της ΕΕ είναι η Ελλάδα, με τις απώλειες είσπραξης ΦΠΑ να ξεπερνούν κάθε χρόνο τα 7 δισ. ευρώ!

Σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που παρουσιίασε «Το Βήμα της Κυριακής», τα προσδοκώμενα ετήσια έσοδα από ΦΠΑ για τη χώρα μας είναι 22 δισ. ευρώ και τα ποσά που τελικά εισπράττονται είναι περίπου 14,6 δισ. ευρώ, δηλαδή παρατηρείται μία τεράστια απώλεια στα έσοδα από ΦΠΑ περίπου 7,4 δισ. ευρώ ή ποσοστό 33,6%. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί τρεις φορές στα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ.

Το θλιβερό αυτό ρεκόρ που αντιμετωπίζει η Ελλάδα χρεώνεται σε όλες τις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών καθώς μέχρι στιγμής καμία δεν έχει καταφέρει να τιθασεύσει την εκτεταμένη φοροδιαφυγή παρά το γεγονός ότι κάθε χρόνο έρχονται νόμοι και τροποποιήσεις φορολογικών διατάξεων προς την κατεύθυνση του περιορισμού της φοροδιαφυγής.

Δυστυχώς τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διαψεύδουν ή περιορίζουν σημαντικά την όποια προσπάθεια μείωσης της υπερφορολόγησης των εισοδημάτων, αλλά και της κατάργησης της έκτακτης εισφοράς που επιβλήθηκε προσωρινά με τα μνημόνια και έγινε μόνιμη.

Για να γίνει αντιληπτό το ελληνικό πρόβλημα, στην έκθεση σημειώνεται ότι η Πορτογαλία, που είναι σχετικά «ισομεγέθης» και συγκρίσιμη οικονομία, βρέθηκε τα προηγούμενα χρόνια στη «δίνη του κυκλώνα» της κρίσης και αντιμετώπισε αντίστοιχα προβλήματα με την ελληνική, έχει προσδοκώμενα έσοδα από ΦΠΑ 18,7 δισ. ευρώ και τελικές εισπράξεις 16,8 δισ. ευρώ, δηλαδή παρουσιάζει «κενό ΦΠΑ» (vat gap) 1,9 δισ. ευρώ ή σε ποσοστό 10,3%.

Δεν είναι τυχαίο ότι ευρωπαίοι αξιωματούχοι επισημαίνουν πως για να δεχθούν από την ελληνική πλευρά μειώσεις φόρων και εισφορών αυτές θα πρέπει να συνοδεύονται από ουσιαστικά μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Μάλιστα από το Ταμείο Ανάκαμψης αναμένεται να χρηματοδοτηθούν πρωτοβουλίες για τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, των εφοριών και των τελωνείων προκειμένου να μπει φρένο στην εξάπλωση της γάγγραινας της φοροδιαφυγής.

Επίσης αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στην Ισπανία με τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει η οικονομία της, τα συνολικά προσδοκώμενα έσοδα από ΦΠΑ είναι περίπου 76 δισ. ευρώ και οι εισπράξεις 74 δισ. ευρώ, δηλαδή οι απώλειες μόλις 2 δισ. ευρώ ή ποσοστό 2,4%.

Πηγή: topontiki.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *