14 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών βρίσκονται στους βυθούς των ωκεανών

Είναι καλά τεκμηριωμένο ότι μεγάλες ποσότητες πλαστικών εισέρχονται στους ωκεανούς κάθε χρόνο, ρυπαίνοντας τις θάλασσες, γεμίζοντας με σκουπίδια τις παραλίες και θέτοντας σε κίνδυνο την άγρια φύση. Η πλαστική ρύπανση έχει δημιουργήσει προβλήματα ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές του κόσμου, όπως η Ανταρκτική ή τα βαθύτερα σημεία των ωκεανών.

Όμως, σχετικά λίγα στοιχεία είναι γνωστά για τα επίπεδα του πλαστικού που βρίσκεται στον πυθμένα της θάλασσας και στα ιζήματα των βαθέων υδάτων.

Η νέα μελέτη από την εθνική επιστημονική υπηρεσία της Αυστραλίας CSIRO, που δημοσιεύθηκε χθες στο περιοδικό Frontiers in Marine Science , έριξε φως στο τεράστιο πρόβλημα της πλαστικής μόλυνσης, καταδεικνύοντας ότι στους πυθμένες των ωκεανών υπάρχει 35 φορές περισσότερο πλαστικό από ότι πιστεύεται ότι «επιπλέει» στην επιφάνεια των θαλασσών.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι πρόκειται για την πρώτη παγκόσμια «εκτίμηση» της ποσότητας των μικροπλαστικών, που αποτελούσαν «μέρος» μεγαλύτερων πλαστικών αντικειμένων που διασπώνται σε όλο και μικρότερα κομμάτια.

Η επιστημονική ομάδα της CSIRO, χρησιμοποιώντας ένα ρομποτικό υποβρύχιο, συγκέντρωσε δείγματα ιζημάτων βαθέων υδάτων σε έως και 3.000 μέτρα βάθος από έξι απομακρυσμένες τοποθεσίες στον Μεγάλο Αυστραλιανό Κόλπο, περίπου 300 χιλιόμετρα από τις νότιες ακτές της χώρας.

Οι ερευνητές εξέτασαν 51 δείγματα και διαπίστωσαν ότι όταν «εξαίρεσαν» το βάρος του νερού, κάθε γραμμάριο ιζήματος περιείχε κατά μέσο όρο 1,26 μικροπλαστικά κομμάτια.

Οι επιστήμονες χαρακτήρισαν τα πλαστικά απορρίμματα «μία από τις βασικές περιβαλλοντικές προκλήσεις της γενιάς μας». Τα πλαστικά αποτελούν μια μόνιμη ρύπανση που βλάπτει την άγρια ζωή, τους ίδιους τους ωκεανούς και προκαλεί αυξανόμενη ανησυχία για τους πιθανούς κινδύνους για την υγεία του ανθρώπου.

Το πρόβλημα θα να γίνεται όλο και χειρότερο, καθώς η παραγωγή πλαστικών και η ρύπανση αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια.

Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι ακόμη και αν ξεκινήσουμε μια άμεση και παγκόσμια συντονισμένη προσπάθεια μείωσης της κατανάλωσης πλαστικών, θα εξακολουθούν να υπάρχουν περίπου 710 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών που θα μολύνουν το περιβάλλον έως το 2040.

Ο Δρ. Ντένις Χάρντεστι, ερευνητής στη CSIRO και εκ των συγγραφέων της έρευνας, ανέφερε στον Guardian ότι η εύρεση τέτοιων ποσοτήτων μικροπλαστικών σε τόσο απομακρυσμένες τοποθεσίες και σε τέτοια βάθη «δείχνει ότι τα πλαστικά βρίσκονται παντού, οπουδήποτε και αν βρίσκεστε στον κόσμο».

«Αυτό μας δίνει “τροφή” για σκέψη για τον κόσμο που ζούμε και τον αντίκτυπο των καταναλωτικών μας συνηθειών ακόμη και στα πιο παρθένα μέρη», τόνισε.

«Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι το βαθύ μπλε δεν είναι ένας μεγάλος σκουπιδότοπος. Αυτό αποτελεί απόδειξη ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε την πηγή του προβλήματος», πρόσθεσε.

Ενώ τα ευρήματα τους αποκαλύπτουν την ύπαρξη μιας τεράστιας ποσότητας μιρκοπλαστικών στον πυθμένα της θάλασσας, οι ερευνητές αναφέρουν ότι πρόκειται μονάχα μια μικρή πτυχή της συνολική ποσότητας πλαστικών που απορρίπτεται ετησίως στους ωκεανούς.

Περίπου 150 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού επιπλέουν ήδη στους ωκεανούς μας – με επιπλέον οκτώ εκατομμύρια τόνους να εισέρχονται κάθε χρόνο στο νερό, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Οι ερευνητές λένε ότι το μεγαλύτερο μέρος των πλαστικών που απορρίπτονται στον ωκεανό πιθανότατα καταλήγει στις ακτές και όχι στην επιφάνεια ή τον πυθμένα των θαλασσών.

Τα συγκεκριμένα ευρήματα δείχνουν ότι είναι πιο επείγον από ποτέ να βρούμε αποτελεσματικές λύσεις για να σταματήσουμε τη ρύπανση των πλαστικών πριν καν αυτή φτάσει στους ωκεανούς, μειώνοντας γενικότερα τη χρήση των πλαστικών, σύμφωνα με τον Χάρντεστι.

με πληροφορίες από CNN, Guardian

Πηγή: travelestate.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.