Μια 16χρονη έγινε πρωθυπουργός της Φινλανδίας για μία ημέρα

Η πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Σάνα Μάριν, άφησε ένα 16χρονο κορίτσι να πάρει τη θέση της για μία ημέρα, σε ένα ακόμη βήμα υπέρ της ισότητας των φύλων.    Η Aava Murto μπορεί να μην εισηγηθεί νέους νόμους, αλλά θα συναντηθεί με αρκετούς πολιτικούς στη διάρκεια της μέρας για να υπογραμμίσει τα δικαιώματα των γυναικών στην τεχνολογία.    Η «ανταλλαγή» έρχεται λίγο πριν την Διεθνής Ημέρα του Κοριτσιού των Ηνωμένων Εθνών και είναι μέρος μιας παγκόσμιας καμπάνιας φιλανθρωπικής οργάνωσης για τα παιδιά.    Φέτος είναι η τέταρτη χρονιά που η Φινλανδία λαμβάνει μέρος στο «Girls Takeover» της Plan International, που επιτρέπει σε εφήβους από χώρες σε όλο τον κόσμο να μπουν στη θέση ηγετών στην πολιτική και άλλους τομείς, για μια ημέρα.

Η ενέργεια εστιάζει φέτος την προώθηση των ψηφιακών δεξιοτήτων και τεχνολογικών ευκαιριών για κορίτσια, με τις Κένυα, Περού, Σουδάν και Βιετνάμ να συγκαταλέγονται στις χώρες που θα κάνουν αντίστοιχα τις δικές τους «ανταλλαγές».   «Νιώθω μεγάλη ευχαρίστηση που μιλώ εδώ μπροστά σας σήμερα, παρόλο που κατά κάποιον τρόπο εύχομαι να μην χρειαζόταν να στέκομαι εδώ και καμπάνιες όπως το “Girls’ Takeover” να μην ήταν πλέον απαραίτητες», ανέφερε η Aava Murto στην ομιλία της.     «Ωστόσο, η αλήθεια είναι πως δεν έχουμε ακόμη επιτύχει ισότητα μεταξύ των φύλων- ούτε πουθενά στον πλανήτη. Αν και έχουμε κατορθώσει πολλά καλά σε αυτόν τον τομέα, υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά που χρειάζεται να γίνει», πρόσθεσε.

Η 16χρονη Φινλανδή, που συμμετέχει ενεργά σε καμπάνιες για το κλίμα και τα ανθρώπινα δικαιώματα, έκανε αίτηση για να συμμετέχει στο πρόγραμμα. Θα τελειώσει την ημέρα της συναντώντας την πρωθυπουργό για να συζητήσουν περί ισότητας στην τεχνολογία.    Από την πλευρά της, η πρωθυπουργός Σάνα Μάριν τόνισε την σημασία οι τεχνολογίες να είναι «προσβάσιμες για όλους», προσθέτοντας: «Δεν πρέπει να βαθαίνουν τον ψηφιακό διαχωρισμό μεταξύ χωρών ή κοινωνιών».    Η Σάνα Μάριν έγινε η νεαρότερη πρωθυπουργός όταν ορκίστηκε πέρυσι σε ηλικία 34 ετών. Είναι η τρίτη γυναίκα πρωθυπουργός της Φινλανδίας και ηγείται του πεντακομματικού κυβερνητικού συνασπισμού με άλλα τέσσερα κόμματα, στα οποία επικεφαλής είναι επίσης γυναίκες κάτω των 35 ετών.   Με πληροφορίες από BBC

Πηγή: lifo.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *