Εκατομμύρια κόκκινα καβούρια «μπλοκάρουν» την κυκλοφορία στο Νησί των Χριστουγέννων (βίντεο)

Εκατομμύρια κόκκινα καβούρια «πήραν το δρόμο» της μετανάστευσης στο νησί των Χριστουγέννων, κοντά στην Αυστραλία, «κλείνοντας» για άλλη μια χρονιά ολόκληρους δρόμους.

Κάθε χρόνο, τα μεγάλα καβούρια ξεπροβάλλουν από το δάσος και κατευθύνονται στον ωκεανό για να αναπαραχθούν και να αφήσουν τα αυγά τους, δημιουργώντας «σμήνους» σε δρόμους, ρέματα, βράχους και παραλίες.

Όπως φαίνεται στο βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το ABC News, οι τοπικές αρχές της περιοχής κλείνουν τους δρόμους από τους οποίους «παρελαύνουν» τα καβούρια, ώστε η όλη διαδικασία να πραγματοποιηθεί με ασφάλεια.

Η μετανάστευση ξεκινά με τις πρώτες βροχοπτώσεις του έτους. Αυτό συμβαίνει συνήθως τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο, όμως μερικές φορές μπορεί να καθυστερήσει έως τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο.

Τα κόκκινα καβούρια σε ολόκληρο το νησί αφήνουν τα σπίτια τους ταυτόχρονα και αρχίζουν να βαδίζουν προς τον ωκεανό για να ζευγαρώσουν και να γεννήσουν. Τα αρσενικά καβούρια καθοδηγούν τη μετανάστευση και «ακολουθούνται» από τα θηλυκά.

Ο ακριβής χρόνος και η ταχύτητα της μετανάστευσης καθορίζεται από τη φάση της Σελήνης. Τα κόκκινα καβούρια γεννιούνται πάντα πριν την αυγή κατά την υποχώρηση της παλίρροιας που πραγματοποιείται στη φάση του τελευταίου τέταρτου της Σελήνης.

Γνωρίζουν ακριβώς πότε θα αφήσουν τα «καταφύγια» τους για να προλάβουν αυτή τη σεληνιακή ημερομηνία. Ωστόσο, επειδή τα καβούρια περιμένουν μέχρι την πρώτη βροχόπτωση για να ξεκινήσουν το ταξίδι τους, μερικές φορές πρέπει να βιαστούν.

Εάν οι βροχές «φτάσουν» κοντά στη βέλτιστη ημερομηνία ωοτοκίας, κινούνται γρήγορα. Αν όμως η βροχή έρθει νωρίτερα μπορεί να «πάρουν το χρόνο τους», σταματώντας για να «φάνε» και να  «ξεδιψάσουν» στο δρόμο τους προς την ακτή.

Εάν αρχίσει να βρέχει πολύ αργά για να «προλάβουν» την ημερομηνία ωοτοκίας, ορισμένα καβούρια παραμένουν στις φωλιές τους και μεταναστεύουν τον επόμενο μήνα.

Η μετανάστευση των κόκκινων καβουριών είναι το μεγαλύτερο τουριστικό αξιοθέατο του Νησιού των Χριστουγέννων, προσελκύοντας λάτρεις της φύσης από όλο τον κόσμο.

Πέρα από το κλείσιμο των  δρόμων για την ασφαλέστερη διέλευση τους, οι αρχές χτίζουν γέφυρες στους δρόμους, η οποίες αποτελούν τα καλύτερα σημεία για την παρακολούθηση των ροών των καβουριών.

Οι δημόσιοι πίνακες ανακοινώσεων και το τοπικό ραδιόφωνο παρέχουν ενημερώσεις σχετικά με τις κινήσεις των καβουριών καθ’ όλη τη  διάρκεια της μετεγκατάστασης.

Τα καλύτερα μέρη για να παρακολουθήσει κάποιος τις «μεταναστευτικές ροές» και την αναπαραγωγή των καβουριών είναι το Drumsite, το Flying Fish Cove, το Ethel Beach και το Greta Beach.

με πληροφορίες από Parks Australia

Πηγή: travelestate.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *