Κατεδαφίσεις κι επισκευές ετοιμόρροπων κτιρίων μέσω των δήμων – Το σχέδιο του υπουργείου

Έως και σε 2.000 υπολογίζονται τα εγκαταλελειμμένα κτίρια μόνο εντός των ορίων του δήμου Αθηναίων, πολλά εκ των οποίων είναι σε άθλια κατάσταση κινδυνεύοντας ανά πάσα στιγμή να καταρρεύσουν, όπως έχει ήδη συμβεί σε αρκετές περιπτώσεις.

Στους δήμους και τις Περιφέρειες θα περνάνε τα ετοιμόρροπα εγκαταλελειμμένα κτίρια προκειμένου να επισκευάζονται στις περιπτώσεις που είτε δεν εντοπίζονται οι ιδιοκτήτες τους είτε δεν μπορούν να επωμιστούν το βάρος των επισκευών και συντηρήσεων με αποτέλεσμα τα «κουφάρια» τους να αποτελούν δημόσιο κίνδυνο. Οι δήμοι θα προβαίνουν στη συντήρηση ή την κατεδάφιση των κτιρίων με δημόσιους πόρους και στη συνέχεια (στην περίπτωση της επισκευής) θα έχουν το δικαίωμα να διαχειρίζονται και να εκμεταλλεύονται το ακίνητο έως ότου αποπληρωθεί από τους ιδιοκτήτες του η δαπάνη της.

Αντίστοιχη προσπάθεια είχε επιχειρηθεί και στο παρελθόν αλλά είχε «σκοντάψει» στο γεγονός της παραχώρησης αυτής της δυνατότητας και σε ιδιώτες και επενδυτικούς οργανισμούς, ζήτημα το οποίο φαίνεται να λύνεται πλέον δεδομένου ότι το εγχείρημα θα προχωρεί μέσω των δήμων, των Περιφερειών ή ακόμα και του κεντρικού υπουργείου. Την ίδια στιγμή ξεκινά και η άμεση καταγραφή των ετοιμόρροπων κτιρίων σε όλη την Ελλάδα με τη συνδρομή του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) αλλά και των μηχανικών του υπουργείου Υποδομών.

Οσον αφορά τα διατηρητέα κτίρια, μέσω της μεταφοράς συντελεστή δόμησης, η οποία αναμένεται να ενεργοποιηθεί ύστερα από δεκαετίες, οι ιδιοκτήτες τους θα μπορούν να αποζημιώνονται για την αδυναμία υλοποίησης του συνόλου του συντελεστή δόμησης που ισχύει στην περιοχή του ακινήτου. Αυτό θα τους δώσει τη χρηματική δυνατότητα να προβαίνουν στην συντήρηση και επισκευή του διατηρητέου κτιρίου. Τα παραπάνω περιλαμβάνει το σχέδιο …άμεσης δράσης του υπουργείου Περιβάλλοντος για τα ετοιμόρροπα κτίρια, το οποίο επέσπευσε ο τραγικός χαμός των δύο παιδιών στον ισχυρό σεισμό της Σάμου. Οι σχετικές προβλέψεις θα συμπεριληφθούν στη νομοθετική ρύθμιση που ετοιμάζει το υπουργείο και αναμένεται να κατατεθούν εντός του μήνα στη Βουλή μαζί με το χωροταξικό νομοσχέδιο.

Για το ζήτημα των επικίνδυνων κτιρίων πραγματοποιήθηκε σήμερα ύστερα από εντολή του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, τηλεδιάσκεψη υπό τον υπουργό Περιβάλλοντος, Κωστή Χατζηδάκη με τη συμμετοχή όλων των συναρμόδιων φορέων. «Η σύσκεψη αυτή για τα ετοιμόρροπα και εγκαταλελειμμένα κτίρια γίνεται υπό το βάρος της τραγωδίας στη Σάμο, την απώλεια δύο νέων παιδιών. Οφείλουμε να αποτρέψουμε τέτοια φαινόμενα στο μέλλον» σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης. Ο ίδιος λίγο πριν την τηλεδιάσκεψη είχε μιλήσει με τον κ. Κομνηνό, τον πατέρα ενός εκ των δύο παιδιών που χάθηκαν στη Σάμο: «Σας μεταφέρω την παράκλησή του – ακριβώς στη μνήμη των δυο παιδιών που χάθηκαν: Να δούμε το ζήτημα όχι γραφειοκρατικά και «πλαδαρά», αλλά γρήγορα και αποτελεσματικά. Το βάρος είναι μεγάλο στους ώμους μας. Και δεν είναι μόνον το βάρος της Δημόσιας Διοίκησης. Είναι το βάρος αυτής της εντολής, να κάνουμε ό,τι πρέπει για τη μνήμη των παιδιών. Με κοινωνική και ανθρώπινη διάσταση» είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος.

Για το σύνολο των παρεμβάσεων θα προηγηθεί προτεραιοποίηση των περιοχών ανάλογα με το βαθμό επικινδυνότητάς τους ώστε οι πρώτες δράσεις να υλοποιηθούν σε περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο» είτε από πλευράς υψηλού σεισμικού κινδύνου, είτε άλλων φαινομένων, όπως οι κατολισθήσεις, υπογραμμίζει στο «ethnos.gr» ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Δημήτρης Οικονόμου: «Θα δημιουργηθεί μία ενιαία βάση δεδομένων, η οποία θα συγκεντρώσει τα στοιχεία για τα επικίνδυνα κτίρια από τους δήμους, καθώς ορισμένοι έχουν προχωρήσει σε σχετικές καταγραφές. Θα δοθεί προτεραιότητα στις περιοχές υψηλού σεισμικού κινδύνου που θα υποδείξει ο ΟΑΣΠ και ιδιαίτερα στις σεισμογόνες περιοχές που χαρακτηρίζονται από πλήθος διατηρητέων».

Πηγή: ethnos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *