Σταθερά πάνω από 3 ευρώ το ελαιόλαδο στη Λακωνία

Διατηρείται η τιμή στην αγορά ελαιόλαδου της Λακωνίας στα 3,80 ευρώ το κιλό, όσο στην υπόλοιπη Πελοπόννησο σημειώνεται μια διόρθωση πέριξ των 3,40 ευρώ για τα ποιοτικά έξτρα παρθένα.

Η διόρθωση αποδίδεται στην ατολμία του εμπορίου να προβεί σε νέες συμφωνίες, ενόψει της συνθήκης που επιτάσσει το νέο κύμα πανδημίας, αλλά και η αναμονή περισσότερων όγκων στην αγορά.

Αυτό αναφέρεται σε ρεπορτάζ του agronews, σύμφωνα με το οποίο:

“Η διόρθωση αποδίδεται στην ατολμία του εμπορίου να προβεί σε νέες συμφωνίες ενόψει της συνθήκης που επιτάσσει το νέο κύμα πανδημίας αλλά και η αναμονή περισσότερων όγκων στην αγορά. Ήδη πάντως έχουν διατεθεί 1.000 τόνοι αγουρέλαιου στην ευρύτερη περιοχή της Μονεμβασιάς, που διεκδικεί παραδοσιακά και τις υψηλότερες τιμές στην εγχώρια αγορά, ενώ πλέον αναμένεται να ξεκινήσει νέος κύκλος συζητήσεων για το υπόλοιπο της παραγωγής. Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, η πίεση της τιμής συνδέεται και με το ενδιαφέρον που αποκτά το κρητικό ελαιόλαδο, όπου έχουν ήδη ακουστεί τιμές πέριξ των 3 ευρώ το κιλό για καλής ποιότητας προϊόντος με χαμηλές οξύτητες. Σε αυτό το κλίμα, όσο το εμπορικό ενδιαφέρον στρέφεται προς τη μεγαλόνησο η οποία πέρυσι δεν κατάφερε να διαθέσει μεγάλες ποσότητες, εντείνεται και ο ανταγωνισμός ανάμεσα στα παραγωγικά κέντρα.

Πάντως η φετινή χρονιά αναμένεται μικρή και οι συνολικές ποσότητες περιορισμένες σε σχέση με την προηγούμενη εμπορική περίοδο. Με δεδομένο αυτό, αλλά και το γεγονός ότι η γειτονική Ιταλία που κινείται με τιμές πέριξ των 5 ευρώ το κιλό έχει επίσης πολύ μικρή παραγωγή, τα περιθώρια βελτίωσης καθίστανται μικρά. Επιπλέον η κατανάλωση σε ευρωπαϊκό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο αποτυπώνεται ενισχυμένη, που για πρώτη φορά μετά από χρόνια έρχεται να υπερβεί την προσφορά, σύμφωνα με εκτιμήσεις που έρχονται από την Ισπανία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το πρώτο κύμα της πανδημίας έως το καλοκαίρι, οι εισαγωγές ελαιόλαδου αυξήθηκαν σε ποσοστά που υπερβαίνουν το 20% στις βασικές αγορές του προϊόντος όπως είναι οι ευρωπαϊκές χώρες, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Αυστραλία, ενώ κατά 10,4% ενισχύθηκε η ζήτηση από την Κίνα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας, οι εισαγωγές έχουν αυξηθεί συγκεντρωτικά κατά 42,3%, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, σε όλες τις κύριες καταναλωτικές χώρες”.

Πηγή: eleftheriaonline.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *