Απαγόρευση κυκλοφορίας: «Μαϊμού» βεβαιώσεις εργαζομένων στην Αθήνα

Ψεύτικες σφραγίδες ανύπαρκτων εταιρειών επιστρατεύονται για ένα 8ωρο μετακίνησης. Εργαζόμενοι σε αναστολή αναγκάζονται να πάνε στη δουλειά. Τι καταγγέλλουν συνδικαλιστικά στελέχη – Έγγραφα

Ανοιχτό «παράθυρο» για αυθαιρεσίες εργοδοτών αλλά και για… ελευθέρας σε επιτήδειους, αφήνει η χειρόγραφη Βεβαίωση Κυκλοφορίας Εργαζόμενων που ισχύει παράλληλα με την Αδείας Κυκλοφορίας από το πληροφοριακό σύστημα “Εργάνη”, υποστηρίζουν συνδικαλιστικά στελέχη. Όπως καταγγέλλουν στο ethnos.gr, σε περιοχές της Αθήνας κυκλοφορούν… μαϊμού Βεβαιώσεις Κυκλοφορίας Εργαζόμενων που δημιουργούνται από επιτήδειους, με πλαστές σφραγίδες ανύπαρκτων εταιρειών και διανέμονται στη γειτονιά, ώστε να κυκλοφορούν για τουλάχιστον ένα 8ωρο δεκάδες πολίτες χωρίς εμπόδια.

«Ψευδείς χειρόγραφες βεβαιώσεις με ψεύτικες σφραγίδες ανύπαρκτων επιχειρήσεων έχουν μοιραστεί σε ολόκληρες γειτονιές και οικοδομικά μπλοκ και κάτοικοι ολόκληρων συνοικιών του λεκανοπεδίου μετακινούνται καθημερινά με ψευδείς χειρόγραφες βεβαιώσεις», καταγγέλλει στο ethnos.gr ο Γραμματέας Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων της ΓΣΕΕ, Δημήτρης Καραγεωργόπουλος. Ο ίδιος εντόπισε μια από τις μαϊμού βεβαιώσεις κυκλοφορίας, στην οποία – είναι χαρακτηριστικό – αναφέρεται διαφορετική επωνυμία της επιχείρησης στην σφραγίδα και διαφορετική στο λεκτικό της δήλωσης… Σύμφωνα με τον Γραμματέα Τύπου της ΓΣΕΕ πρόκειται για μια παντελώς κατασκευασμένη άδεια κυκλοφορίας, καθώς ούτε το ΑΦΜ της σφραγίδας δεν ταυτίζεται με την εταιρική επωνυμία στην σφραγίδα…

Εργαζόμενοι σε αναστολή πάνε στη δουλειά

Την ίδια στιγμή, εργαζόμενοι που είναι προφορικά προς το παρόν σε αναστολή και θα δηλωθούν σε αναστολή από την ερχόμενη Κυριακή, υποχρεώνονται από τους εργοδότες τους να εργάζονται παράνομα και να μετακινούνται στον φυσικό χώρο εργασίας τους με χειρόγραφες βεβαιώσεις κυκλοφορίας, σύμφωνα με τις καταγγελίες που δέχεται η ομάδα πληροφόρησης και υποστήριξης εργαζομένων ANTI-COVID-19 της ΓΣΕΕ.

Μέσα σε 5 μέρες, η ομάδα έχει δεχτεί 90 τέτοιες καταγγελίες για μισθωτούς που ενώ τελούν σε αναστολή αναγκάζονται να μετακινηθούν προς τον χώρο εργασίας τους και να δουλέψουν κανονικά. «Συνάδελφοί μας που είναι σε αναστολή υποχρεώνονται από εργοδότες να εργάζονται παράνομα και να μετακινούνται. Το ίδιο συμβαίνει και με παντελώς ανασφάλιστους εργαζόμενους», τονίζει ο κ. Καραγεωργόπουλος. Οι καταγγελίες της δεύτερης καραντίνας αφορούν κυρίως μισθωτούς από 4 κλάδους:

  • Επιχειρήσεις εστίασης για εργαζόμενους που απασχολούνται σε take away και delivery
  • Call Center
  • Ταχυμεταφορές
  • Εταιρείες σεκιούριτι

Ακριβώς όπως και στην πρώτη καραντίνα, δεν λείπουν οι περιπτώσεις εργοδοτών που βγάζουν μισθωτούς σε αναστολή εργασίας και ακολούθως τους αναγκάζουν να εργαστούν κανονικά. Είναι η νέα μορφή «μαύρης» εργασίας που εκμεταλλεύεται την πανδημία του κορονοϊού. Ευδοκίμησε στην ανοιξιάτικη καραντίνα του Απριλίου – Μαΐου, συνέχισε με περιορισμένη εμβέλεια το καλοκαίρι, κυρίως σε τουριστικούς προορισμούς όπως τα Χανιά, ενώ τώρα επανακάμπτει εκ νέου μαζί με το νέο πανελλαδικό lockdown.

Σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ, επισημαίνει πως είναι προβληματική η ισχύς της χειρόγραφης Βεβαίωσης τύπου Α’ από το https://forma.gov.gr για την μετακίνηση των εργαζομένων στην περίοδο της καραντίνας ταυτόχρονα με την Βεβαίωση Αδείας Κυκλοφορίας για τους Εργαζόμενους από το Π.Σ. «Εργάνη» στο eservices.yeka.gr. Υπενθυμίζεται πως οι εργοδότες, προκειμένου για την μετακίνηση των εργαζομένων τους έχουν δύο εναλλακτικές επιλογές ως προς την έκδοση της σχετικής βεβαίωσης άδειας κυκλοφορίας με την οποία εφοδιάζουν τον εργαζόμενο:

Χειρόγραφη Βεβαίωση τύπου Α’ (εκτύπωση από το https://forma.gov.gr), συμπληρωμένη και υπογεγραμμένη από τον εργοδότη, με φυσική σφραγίδα αυτού και παρέχεται, με προσωπική ευθύνη του υπογράφοντος.

Βεβαίωση Αδείας Κυκλοφορίας για τους Εργαζόμενους – Πρακτικά Ασκούμενους σπουδαστές/φοιτητές – Μαθητευόμενους από το Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ

“Πολλοί εργαζόμενοι υφίστανται πιέσεις να μετακινηθούν με χειρόγραφες βεβαιώσεις για την παροχή εργασίας σε περιπτώσεις που για παράδειγμα έχει ανασταλεί η λειτουργία της επιχείρησης ή δεν έχει αναγγελθεί νόμιμα η εργασία τους», αναφέρει η Συνομοσπονδία και καλεί το υπουργείο Εργασίας να εκδώσει σαφείς οδηγίες για τις κατ’ εξαίρεση περιπτώσεις χρήσης χειρόγραφης βεβαίωσης, τονίζοντας την υποχρεωτική έκδοση των βεβαιώσεων κίνησης των εργαζομένων μόνο μέσω του ΠΣ «Εργάνη».

Πηγή: ethnos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *