Η «Όμορφη Πόλη» του Μίκη Θεοδωράκη σε online streaming από το Ηρώδειο

Η «Όμορφη Πόλη» του Μίκη Θεοδωράκη σε απόδοση-σκηνοθεσία Γιώργου Βάλαρη, η θεατρική-μουσική υπερπαραγωγή που υμνήθηκε από κοινό και κριτικούς, μετά από τις sold out παραστάσεις στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και το Ηρώδειο, θα προβληθεί διαδικτυακά σε online streaming – worldwide.

Συγκεκριμένα, με  υψηλή τεχνολογική κάλυψη ήχου και εικόνας θα προβληθεί η παράστασης από το Ηρώδειο, μόνο για δύο ημέρες, στις 9 και 10 Ιανουαρίου 2021, μέσω της πλατφόρμας του viva.gr, ώστε να την απολαύσει όλος ο κόσμος τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε, το θέατρο δίνει και πάλι το «παρών» για να «ταξιδέψει» το κοινό, με τη χρήση νέων τεχνολογιών, όπως η εποχή απαιτεί. Το μουσικοθεατρικό ταξίδι θα πραγματοποιηθεί  με προορισμό το Ηρώδειο κάτω από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, μέσα  από τους στίχους, τη διαχρονική μουσική  και την ποίηση του Μίκη Θεοδωράκη, απολαμβάνοντας τη μοναδική υπερπαραγωγή «Όμορφη Πόλη»  που σκηνοθέτησε αριστοτεχνικά ο Γιώργος Βάλαρης. Με την ελπίδα, πάντα, να ανταμώσουμε και πάλι στο θέατρο, όταν επιτραπεί ξανά η φυσική του λειτουργία.

Το έργο

Με άξονα-μύθο τις γνωστές μελωδίες του μεγάλου μας μουσουργού και την ποίησή του για πρώτη φορά σε θεατρική σκηνή, ο σκηνοθέτης Γιώργος Βάλαρης δημιουργεί και παρουσιάζει μια σύγχρονη «Όμορφη πόλη» του 2020, μια μοναδική θεατρική-μουσική υπερπαραγωγή, μια ωδή στον μεγάλο μας συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη.

Μέσα από τα ποιητικά κείμενα που υπογράφει ο Μίκης Θεοδωράκης και πεζά κείμενα του Γιώργου Βάλαρη, τα οποία πραγματεύονται κυρίαρχα θέματα της ανθρώπινης ύπαρξης και της ελληνικής κοινωνίας –ο έρωτας, η ξενιτιά, ο θάνατος, η ρωμιοσύνη–,  και με τα γνήσια λαϊκά και διαχρονικά τραγούδια του μεγάλου μας συνθέτη που γαλούχησαν γενιές και γενιές -«Όμορφη πόλη», «Φεγγάρι μάγια μου ’κανες», «Της δικαιοσύνης», «Ένα το χελιδόνι», «Στρώσε το στρώμα σου», «Βρέχει στη φτωχογειτονιά», κ.ά.-, παρουσιάζεται ένα  μοντέρνο εικαστικό-οπτικοακουστικό θέαμα, με σύγχρονη χορογραφία και  video art .

Το έργο «Όμορφη Πόλη», βασισμένο στη θρυλική παράσταση του 1962, ταιριάζει στις μέρες  μας, καθώς «φέρνει στο προσκήνιο μια εποχή, όπου βλέπουμε ένα έθνος κυριολεκτικά να γίνεται Χορός, με τα τραγούδια που χαρακτηρίζουν τον λαό μας σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής του και που εδώ λειτουργούν σαν ενωτικός κρίκος -ως χορικά», όπως δηλώνει χαρακτηριστικά ο σκηνοθέτης.

Άξονας του έργου είναι τα ποιητικά κείμενα του Θεοδωράκη και τα πεζά του  Βάλαρη, που αναδεικνύουν τις κυρίαρχες αναφορές της ανθρώπινης ύπαρξης και ιστορικά της κοινωνίας του τόπου μας, σε μια μοναδική οπτικοακουστική σύνθεση ορχηστρικής μουσικής, πεζού και ποιητικού λόγου, συγχρόνων σκηνικών μέσων – εκφραστικής χορογραφίας και αισθητικής video art minimal.

Συντελεστές

Μουσική – ποίηση: Μίκης Θεοδωράκης, σύνθεση έργου – σκηνοθεσία: Γιώργος Βάλαρης, πεζά κείμενα: Γιώργος Βάλαρης, Στέλιος Παπαδόπουλος, μουσική διεύθυνση – ενορχήστρωση: Θανάσης Βασιλάς, χορογραφία: Φώτης Νικολάου.

Τα τραγούδια ερμηνεύουν: Δημήτρης Μπάσης, Μίλτος Πασχαλίδης, Φωτεινή Βελεσιώτου, Σαλίνα Γαβαλά.

Πρωταγωνιστούν: Γιώργος Κιμούλης, Πέγκυ Σταθακοπούλου, Κωνσταντίνος Καζάκος, Ελισάβετ Μουτάφη, Γιώργος Βάλαρης, Αιμίλιος Ράφτης, Άκης Σιδέρης και η Λήδα Πρωτοψάλτη. Βίντεο – συμμετοχή: Κώστας Καζάκος

Χορεύουν (αλφαβητικά): Ιωάννα Θεοδώρου, Αλέξανδρος Κεϊβανάι, Ηλίας Μπαγεώργος, Φαίδρα Νταϊόγλου, Αλέξανδρος Σταυρόπουλος, Στεφανία Σωτηροπούλου.

Πηγή: naftemporiki.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *