Μονάδες απορριμμάτων μέσα στον Ιανουάριο

Το τρίτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου θα ξεκινήσει η κατασκευή τριών μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Αυτό αναφέρει ρεπορτάζ του ypodomes.com, σύμφωνα με το οποίο η διαχείριση των απορριμμάτων μπορεί να ξεκινήσει μετά από 5 μήνες, στις αρχές του καλοκαιριού. H απόφαση για το διαγωνισμό της διαχείρισης των απορριμμάτων ελήφθη από το Περιφερειακό Συμβούλιο το Δεκέμβριο του 2011 και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ανακηρύχθηκε ανάδοχος την άνοιξη του 2013. Χρειάστηκε όμως να φτάσουμε στο 2021, για να γίνει ορατή στον ορίζοντα η έναρξη των εργασιών κατασκευής των μονάδων επεξεργασίας των απορριμμάτων. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ακόμα δεν έχει διασφαλιστεί η σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών και ότι πολλοί τοπικοί φορείς δηλώνουν πως θα εμποδίσουν την κατασκευή των μονάδων.

Το ρεπορτάζ του ypodomes.com αναφέρει για την προοπτική κατασκευής των μονάδων: “Σύμφωνα με πηγές του ypodomes.com που βρίσκονται πολύ κοντά στο θέμα, το 2021 είχε ένα καλό ξεκίνημα σχετικά με το ακανθώδες ζήτημα της διαχείρισης απορριμμάτων στην Πελοπόννησο, καθώς εγκρίθηκαν από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας οι χρηματοοικονομικοί όροι, ενώ η έναρξη ισχύος της σύμβασης αναμένεται να έχει πραγματοποιηθεί στα τέλη του τρέχοντος μήνα και πιο συγκεκριμένα κατά το τρίτο δεκαήμερο. Όπως έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν, στόχος τόσο της Περιφέρειας όσο και των αρμόδιων υπουργείων είναι η επιτάχυνση της διαδικασίας για την έναρξη ισχύος της σύμβασης. Μάλιστα η ανάδοχος είναι έτοιμη να ξεκινήσει τα απαραίτητα έργα μόλις πάρει την έγκριση. Ήδη από τον Οκτώβριο του 2020 πραγματοποιούνταν τηλεδιασκέψεις σε επίπεδο Περιφέρειας και υπουργείων, με στόχο να προχωρήσει το εμπόδιο που είχε προκύψει, το οποίο ήταν η υποβολή του φακέλου για τη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μάλιστα ύστερα από την “κίτρινη κάρτα” που δέχθηκε η χώρα μας για το φάκελο της χρηματοδότησης, αυτός ετοιμάζεται να υποβληθεί εκ νέου και όχι απλά να τροποποιηθεί, καθώς στόχος είναι να διατεθούν για το σημαντικό αυτό έργο όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα από τον κουμπαρά του ΕΣΠΑ 2007-2013. Προς τούτο μάλιστα η Περιφέρεια, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς και το υπουργείο Ανάπτυξης έχουν επιδοθεί σε ένα πλήθος τηλεδιασκέψεων από τα τέλη του προηγούμενου έτους, ενώ υπάρχει και ανοικτή γραμμή με την ειδική ομάδα JASPERS, μέσω της οποίας θα γίνει για πρώτη φορά η υποβολή του φακέλου.

Όπως έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν στόχος της αυτοδιοίκησης είναι η ΤΕΝΕΡΓ να αναλάβει συντομότερα από το προβλεπόμενο, με επιθυμητό χρονικό ορίζοντα τους 5 μήνες, τη διαχείριση των απορριμμάτων. Εάν επιτευχθεί κάτι τέτοιο η ΤΕΝΕΡΓ θα αναλάβει τη διαχείριση απορριμμάτων προς τις αρχές του καλοκαιριού του τρέχοντος έτους.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να υπενθυμίσουμε πως η ΤΕΝΕΡΓ έχει αναλάβει την κατασκευή 3 μονάδων επεξεργασίας στερεών αποβλήτων στην Παλαιόχουνη Αρκαδίας (Δήμος Τρίπολης), στη Σκάλα Λακωνίας (Δήμος Ευρώτα) και στην Καλλιρρόη Μεσσηνίας (Δήμος Οιχαλίας), καθώς και 2 σταθμών μεταφόρτωσης απορριμμάτων στη Νέα Κίο (Αργολίδα) και στο Σπαθοβούνι (Κορινθία) και είναι έτοιμη να ξεκινήσει τις εργασίες ανεξάρτητα από την πορεία του φακέλου (που αφορά τη χρηματοδότηση του έργου από το ΕΣΠΑ). Ο χρονικός ορίζοντας κατασκευής ορίζεται στα 2 χρόνια, ενώ -βάσει της σύμβασης- η ΤΕΝΕΡΓ θα αναλάβει τη διαχείριση των απορριμμάτων εντός 10μήνου από την υπογραφή της έναρξης της διαδικασίας κατασκευής.

Να υπενθυμίσουμε πως το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο αποτελεί εκτός από μείζον περιβαλλοντικό και οικονομικό ζήτημα, καθώς στην Ελλάδα επιβάλλονται υψηλά πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (15 εκατ. ευρώ ανά εξάμηνο μεταξύ 2015 και 2018), ενώ επηρεάζεται και ο τουρισμός στην περιοχή”.

Πηγή: eleftheriaonline.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *