Πρόβλεψη-σοκ για ΕΕ: Στερεύουν τα εμβόλια, ανοσία πληθυσμού στο τέλος του… 2021

Μπορεί οι άγριες κόντρες μεταξύ των φαρμακευτικών βιομηχανιών που κατασκευάζουν τα αντι-covid-19 εμβόλια με την ΕΕ να βρίσκονται πλέον στα άκρα, κυρίως με την AstraZeneca, αλλά το τελικό αποτέλεσμα που αφορά τους πολίτες της Ευρώπης είναι ότι δεν υπάρχουν πλέον οι απαιτούμενες ποσότητες εμβολίων και οι αναμενόμενες παραγγελίες θα παραδοθούν με τεράστιες χρονικές καθυστερήσεις.

Για να έχουμε μια εικόνα της κατάστασης, αρκεί να πούμε ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν χορηγηθεί 10,8 δόσεις ανά 100 άτομα, ενώ ο μέσος όρος της ΕΕ είναι μόλις 2,1 δόσεις ανά 100 άτομα.

Η πρόβλεψη που κάνει η εταιρεία ανάλυσης δεδομένων Airfinity, με βάση τις συμφωνημένες παραδόσεις εμβολίων και λαμβάνοντας υπόψη τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά την καθυστερημένη παραγωγή των εταιρειών, είναι ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα έχει επιτύχει την ανοσία εμβολιάζοντας το 75% του πληθυσμού έως τις 14 Ιουλίου, ενώ θα ακολούθησαν οι ΗΠΑ στις 9 Αυγούστου. Όσον αφορά την ΕΕ, η ίδια πρόβλεψη κάνει λόγο για τις 21 Οκτωβρίου. Και βλέπουμε…

Όπως φαίνεται από τον πίνακα που ακολουθεί, η πρώτη χώρα που θα αποκτήσει ανοσία είναι ο Καναδάς στις 11 Ιουνίου 2021, ενώ η Ιαπωνία θα πετύχει ανοσία στις 19 Οκτωβρίου 2021, και η Κίνα στις 2 Οκτωβρίου του 2022!

Τελειώνουν τα αποθέματα στην Ισπανία

Πάντως σε χώρες όπως η Ισπανία, και στις περιφερειακές ενότητες της Μαδρίτης και της Καταλονίας, βλέπουν το τέλος των αποθεμάτων σε εμβόλια να πλησιάζει τάχιστα. Μοιραία θα διακοπούν οι ενέσεις για την πρώτη δόση, εφόσον θα πρέπει να καλυφθεί η δεύτερη δόση όσων έχουν υποβληθεί στην πρώτη, ώστε να αποκτήσουν ανοσία.

Ο Ιγνάθιο Αγουάδο, αντιπεριφερειάρχης και εκπρόσωπος τύπου της Μαδρίτης εμφανίστηκε ιδιαίτερα απαισιόδοξος. Οι εμβολιασμοί θα πρέπει να σταματήσουν για τουλάχιστον δύο εβδομάδες εάν δεν υπάρξει άμεσος ανεφοδιασμός. Στην περιφέρεια της ισπανικής πρωτεύουσας έχουν εμβολιαστεί 170.000 άνθρωποι. Αυτό σημαίνει ότι, μέχρι στιγμής, έχει χρησιμοποιηθεί το 96% της διαθέσιμης ποσότητας. Ο Αγουάδο τόνισε ότι «με τον ρυθμό που κινούνται τώρα τα πράγματα, πριν το 2023 δεν θα έχουμε κατορθώσει να εμβολιάσουμε το 70% των πολιτών στην Ισπανία και την ΕΕ, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός».

Στην Καταλονία έχουν γίνει περισσότεροι από 200.000 εμβολιασμοί και απομένουν μόλις 17.000 δόσεις των εμβολίων. Οι οποίες προβλέπεται ότι θα έχουν εξαντληθεί έως τη Δευτέρα. Οι καθυστερήσεις από τις Pfizer/BioNTech και Moderna έχουν ως συνέπεια την επισφάλεια για την έγκαιρη χορήγηση της δεύτερης δόσης σε 10.000 ανθρώπους. Αν τα αποθέματα δεν ανανεωθούν εντός των ερχόμενων τριών εβδομάδων, μια διόλου ευκαταφρόνητη μερίδα εμβολιασμένων θα πρέπει να ενταχθεί από την αρχή σε πρόγραμμα εμβολιασμού, εφόσον η πρώτη δόση θα έχει καταστεί άχρηστη χωρίς τη δεύτερη.

Η Τσεχία ετοιμάζεται για διακοπή εμβολιασμών

Χαρακτηριστικό παράδειγμα του χάους περί τη διάθεση των εμβολίων είναι επίσης η Τσεχία. Το τοπικό υπουργείο Υγείας συνιστά τη διακοπή των εμβολιασμών για δύο εβδομάδες, προκειμένου να καλυφθεί η δεύτερη δόση σε όσους έχουν ήδη κάνει την πρώτη. Ωστόσο, ο Τσέχος πρωθυπουργός αντέκρουσε το αρμόδιο υπουργείο, σε μια προσπάθεια υποβιβασμού της κρίσης σε πρόβλημα διαχείρισης των αποθεμάτων στα εμβολιαστικά κέντρα. Πάντως, η Τσεχία παραμένει μία από τις χώρες της ΕΕ με πολύ υψηλό αριθμό κρουσμάτων.

«Ίσως έχουμε επεισόδια από ανθρώπους που θέλουν να εμβολιαστούν»

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ο Patrick Pelloux, πρόεδρος της Γαλλικής Ένωσης Ιατρών Ατυχημάτων και Έκτακτης Ανάγκης, μιλώντας στον Guardian, έθεσε και μια άλλη διάσταση στο όλο ζήτημα της έλλειψης εμβολίων: «Οι άνθρωποι θέλουν να εμβολιαστούν … Η κατάσταση είναι εκρηκτική. Νομίζω ότι δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τις ταραχές [από ανθρώπους] που θέλουν να εμβολιαστούν».

«Η πρόκληση της ΕΕ σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με τον εφοδιασμό», δήλωσε ο Rasmus Bech Hansen, διευθύνων σύμβουλος της Airfinity. Τα εμβόλια εγκρίθηκαν με αργούς ρυθμούς, οι παραγγελίες συμφωνήθηκαν αργότερα. Υπήρξαν λιγότερες επενδύσεις «σε συγκριτική βάση στην πρώιμη έρευνα και στον σχεδιασμό και την παραγωγή των εμβολίων, κι αυτό σήμερα προκαλεί καθυστερήσεις στην αύξηση της παραγωγής», δήλωσε ο Bech Hansen.

Εάν οι Βρυξέλλες δεν μπορούν να προσφέρουν την ελπίδα ότι το λουκέτο σε εστίαση και αλλού και η απαγόρευση κυκλοφορίας θα λάβουν τέλος αυτό το καλοκαίρι, τότε μπορεί να έχουμε κι αλλού γεγονότα όπως αυτά που εκτυλίσσονται τελευταία στην Ολλανδία.

Πηγή: topontiki.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *