Η κλιματική αλλαγή «έφερε» την πολική δίνη που σαρώνει την Ευρώπη

(Φωτ. αρχείου, χιόνι στον Πάρνωνα, από το Παράλιο Άστρος)

Το κύμα κρύου που μαστίζει την Ευρώπη τις τελευταίες εβδομάδες και τώρα φτάνει στη χώρα μας δεν έχει καμία σχέση με μία συνηθισμένη βαρυχειμωνιά. Πρόκειται για το φαινόμενο της «πολικής δίνης» (polar vortex) – ένα τεράστιο δακτυλίδι κρύων αέριων μαζών στην στρατόσφαιρα της Γης – στον Βόρειο Πόλο.

Η πολική δίνη συνδέεται και με έναν αεροχείμαρρο (jet stream) ο οποίος βρίσκεται 10 χιλιόμετρα πάνω από το έδαφος. Αυτός ο αεροχείμαρρος καθορίζει τον καιρό στην Ευρώπη: αν είναι ισχυρός και κινείται από τη Δύση προς την Ανατολή, τότε φέρνει ήπιες βροχές και ανέμους από τον Ατλαντικό κρατώντας τον κρύο αέρα από την Αρκτική.

Αν ο αεροχείμαρρος είναι αδύναμος, τότε εξασθενεί και η πολική δίνη και ορισμένες φορές καταρρέει ολοκληρωτικά. Η κακοκαιρία που μαστίζει την Ευρώπη είναι αποτέλεσμα αυτού του αδύναμου αεροχειμάρρου που έχει προκαλέσει μία κατάρρευση της πολικής δίνης.

Πώς η κλιματική αλλαγή μπορεί να «φέρει» κρύο;

Μέσω της καύσης ορυκτών καυσίμων, οι άνθρωποι έχουν οδηγήσει σε αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη σε πάνω από 1 βαθμό Κελσίου από την απαρχή της Βιομηχανικής Επανάστασης. Η δεκαετία που μας πέρασε ήταν η πιο ζεστή όλων των εποχών. Η κλιματική αλλαγή, ωστόσο, δεν οδηγεί μόνο σε υψηλότερες θερμοκρασίες, αλλά και σε ακραία καιρικά φαινόμενα.

Εδώ έρχεται η δυσανάλογη θέρμανση της Αρκτικής, λέει ο Στέφαν Ράμστορφ, επικεφαλής του τμήματος ερευνών της Earth System Analysis στο Potsdam Institute for Climate Impact Research. Οι θερμοκρασίες στην Αρκτική έχουν αυξηθεί τουλάχιστον δύο φορές περισσότερο από τον παγκόσμιο μέσο όρο αύξησης τα τελευταία 40 χρόνια. «Αυτές οι αλλαγές επηρεάζουν τον καιρό στην Ευρώπη».

Η υπερθέρμανση της Αρκτικής έχει ιδιαίτερα αποτελέσματα στον καιρό, λέει η Ντόρθε Χάντορφ, η οποία ερευνά τη φυσική της ατμόσφαιρας στο Alfred Wegener Institute του Helmholtz Centre for Polar and Marine Research (AWI). «Οπως έχουν δείξει πολλές έρευνες, αυτό αποδυναμώνει τον αεροχείμαρρο».

Θα έχουμε πιο κρύους χειμώνες λόγω της κλιματικής αλλαγής;

Η κλιματική αλλαγή δεν θα οδηγήσει απαραίτητα σε πιο κρύους χειμώνες, καθώς οι εξάρσεις κρύων ανέμων από την πολική δίνη είναι κάποιες φορές πιο ήπιες σε σχέση με την πρόσφατη κακοκαιρία.

Επίσης, η Αρκτική δεν είναι το μόνο μέρος που οι άνεμοι αλλάζουν λόγω των αυξανόμενων θερμοκρασιών.

Γιατί η υπερθέρμανση του πλανήτη μπορεί να οδηγήσει σε χιόνι

Το χιόνι σχηματίζεται όταν οι ζεστές, υγρές αέριες μάζες «συναντούν» τις παγωμένες αέριες μάζες. Πάνω από την κεντρική Ευρώπη, ο αέρας είναι σπάνια τόσο κρύος ώστε να δικαιολογεί το ύψος του χιονιού που έχει καλύψει την περιοχή φέτος τον χειμώνα.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση η υψηλή πίεση του αέρα ένα φαινόμενο που ονομάζεται Gisela έφερε τους κρύου ανέμους από την Αρκτική στη Γερμανία, όπου συγκρούστηκαν σε δύο περιοχές χαμηλής πίεσης που ονομάζονται Tristan και Reinhard.

Επειδή οι ζεστές αέριες μάζες έχουν υγρασία, οι αυξανόμενες θερμοκρασίες σημαίνουν ότι αέριες μάζες θα μεταφέρουν περισσότερο νερό. Αυτή η υγρασία μπορεί να μετατραπεί σε χιόνι όταν ο καιρός γίνει πολύ κρύος, συνήθως σε μεγάλα υψόμετρα.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ καιρού και κλίματος;

Οι αλλαγές στον τοπικό καιρό μπορεί να είναι διαφορετικές από τις αλλαγές στο παγκόσμιο κλίμα.

Ενώ ο μέσος όρος θερμοκρασίας έχει χτυπήσει πολύ υψηλά επίπεδα, οδηγώντας σε περιφερειακά κύματα καύσωνα και σε πυρκαγιές, η κλιματική αλλαγή δεν οδηγεί σε καθολική αύξηση της θερμοκρασίας. Τα τελευταία 20 χρόνια για παράδειγμα, οι χειμώνες σε πολλές περιοχές με ήπια κλίματα δεν είναι πολύ πιο ζεστοί από τον μέσο όρο, λέει η Χάντορφ.

Τα πολύπλοκα συστήματα καιρού όπως η πολική δίνη, για παράδειγμα, θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιο χαμηλές θερμοκρασίες ορισμένα μέρη της Ευρώπης. Αν και ο Φεβρουάριος ίσως είναι ιδιαίτερα κρύος σε σχέση με άλλες χρονιές, ο Ιανουάριος ήταν ιδιαίτερα ζεστός, όπως δείχνουν τα στοιχεία.

Αν και δεν βλέπουμε πάντα την άνοδο της θερμοκρασίας περιφερειακά ή τοπικά, δεν έχουμε σημάδια ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη υποχωρεί». τονίζει η Χάντορφ. «Το αντίθετο».

Η αλλαγή στους αεροχειμάρρους επηρεάζει και τις καλοκαιρινές θερμοκρασίες, προσθέτει. «Αυτές οι έρευνες έχουν δείχνουν ότι μπορεί να έχουμε αντίστοιχα περιστασιακά φαινόμενα και το καλοκαίρι».

Αυτό σημαίνει ουσιαστικά ότι όπως τον χειμώνα μπορεί να έχουμε κύματα κρύου, έτσι και το καλοκαίρι τα κύματα καύσωνα μπορεί να κρατήσουν περισσότερο από ότι συνήθως.

με πληροφορίες από Deutsche Welle

Πηγή: travelestate.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *