«Πόλεμος» ευθυνών για την κοπή και το κλάδεμα των δέντρων

Να κόψεις ή να κλαδέψεις ένα δέντρο; Δεν είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται. Οσον αφορά τις ευθύνες, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ξεκαθαρίζει ότι «είναι δουλειά του ΔΕΔΔΗΕ να ελέγχει αν τα δέντρα που βρίσκονται κατά μήκος του δικτύου μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα». Για την κοπή και το κλάδεμα των δέντρων στις πόλεις τονίζει ότι «είναι μια διαδικασία που θα έπρεπε να απλοποιηθεί όταν υπάρχει η σύμφωνη γνώμη των γεωπόνων, για να μπορούμε να αποφύγουμε παρόμοιες καταστάσεις στο μέλλον».

«Εφόσον έχεις έμπειρο προσωπικό, το οποίο να μπορεί να ξεχωρίσει ότι ένα δέντρο έχει πρόβλημα και πρέπει να κοπεί, ξεκινάς τη διαδικασία. Αν είναι δέντρο που βρίσκεται σε πεζοδρόμιο, η υπηρεσία πρασίνου του δήμου κάνει εισήγηση στο δημοτικό συμβούλιο. Για να κοπεί το δέντρο πρέπει να υπάρχει ομόφωνη απόφαση από το συμβούλιο. Αν πάλι πρόκειται για δέντρο σε δασική έκταση, χρειάζεται ο δήμος να πάρει άδεια από το δασαρχείο. Επειτα, χρειάζεται να βρεθεί ο αναγκαίος εξοπλισμός, τον οποίο βέβαια δεν διαθέτουν όλοι οι δήμοι. Και όταν φτάσει η ώρα να κοπεί το δέντρο, το συνεργείο δεν μπορεί να το κάνει γιατί κάποιος πολίτης αγκαλιάζει τον κορμό».

Κάπως έτσι περιγράφουν οι υπεύθυνοι πρασίνου των δήμων τη διαδικασία, απαντώντας στις αιτιάσεις για το χάος που δημιουργήθηκε εξαιτίας της ολιγωρίας τους. «Δεν ξεχνάω τη φασαρία που έγινε όταν αποφάσισα να κόψω επτά πλατάνια από την κεντρική πλατεία των Τρικάλων, πριν από τρία χρόνια. Ενα πλατάνι έπεσε ξαφνικά στην πλατεία –ήταν τρομερό, έπεσε σαν lego– γιατί είχε σαπίσει εντελώς το ριζικό του σύστημα. Οι γεωπόνοι τότε είπαν να τα κόψουμε όλα γιατί ήταν επικίνδυνα, αλλά αρκετοί πολίτες αντέδρασαν», διηγείται ο Δημήτρης Παπαστεργίου, δήμαρχος Τρικάλων και πρόεδρος της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδος).

«Κατ’ αρχάς είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί εξειδικευμένο προσωπικό. Οι δήμοι προσλαμβάνουν εργάτες κήπων, οι οποίοι μαθαίνουν σιγά σιγά και με την εμπειρία γίνονται κηπουροί. Επίσης, εποχικά χρειάζεται πολύ προσωπικό. Εμείς στην περιοχή της Νίκαιας έχουμε 46.000 δέντρα μόνο σε δεντροστοιχίες», λέει η διευθύντρια της υπηρεσίας πρασίνου του Δήμου Νίκαιας – Ρέντη, Κατερίνα Καπίρη. Ευτυχώς πάντως, όπως λέει η ίδια, υπάρχει συνεργασία με το δασαρχείο (Πειραιά, στη συγκεκριμένη περίπτωση), αλλά όχι και με τους πολίτες. «Θέλουμε να κλαδέψουμε ένα δέντρο και μας λένε “όχι, μην το κάνετε, έχουν βρει καταφύγιο τα πουλιά”».

Οταν πρόκειται για χώρους που είναι χαρακτηρισμένοι δασικοί, τα πράγματα δυσκολεύουν περισσότερο. «Το παρκάκι που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Κύπρου και Πατησίων είναι χαρακτηρισμένο δάσος. Καμία παρέμβαση δεν μπορεί να κάνει ο Δήμος Αθηναίων», τονίζει ο πρώην αντιδήμαρχος Αθηναίων Ανδρέας Βαρελάς. «Πρέπει πρώτα να πέσει το δέντρο και να δημιουργήσει πρόβλημα και τότε δίνεται άδεια από το δασαρχείο», συμπληρώνει. Οσο για το κλάδεμα, «χρειάζεται προσωπικό και μηχανήματα, τα οποία οι περισσότεροι δήμοι δεν διαθέτουν», καταλήγει.

Πηγή: kathimerini.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *