«Δείκτης» της κλιματικής αλλαγής τα άνθη κερασιάς

Τα διάσημα ροζ άνθη κερασιάς του Κιότο έφτασαν σε πλήρη άνθηση φέτος στις 26 Μαρτίου, το νωρίτερο που έχει συμβεί κάτι τέτοιο, εδώ και 12 αιώνες, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Οζάκα.

Η πρόωρη ανθοφορία υποδηλώνει την αλλαγή του κλίματος, δήλωσε ο καθηγητής περιβαλλοντικής επιστήμης Γιασουγιούκι Αόνο, ο οποίος έχει συντάξει μια βάση δεδομένων με βάση τα καταγεγραμμένα αρχεία με τις πλήρεις ανθίσεις στις κερασιές της πόλης κατά τη διάρκεια των αιώνων.

Οι παγκόσμιες θερμοκρασίες το 2020 ήταν από τις υψηλότερες και «ανταγωνίστηκαν» το 2016 που είχε καταγραφεί ως το πιο ζεστό έτος , σύμφωνα με διεθνή στοιχεία που συνέταξε ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός.

«Καθώς οι θερμοκρασίες αυξάνονται, η έναρξη της ανθοφορίας έρχεται νωρίτερα», δήλωσε ο Αόνο στο Reuters. Τα αρχεία του Πανεπιστημίου της Οζάκα περιλαμβάνουν έγγραφα από το Αυτοκρατορικό Κιότο, την αρχαία πρωτεύουσα της Ιαπωνίας, καθώς και μεσαιωνικά ημερολόγια.

Τα άνθη της κερασιάς έχουν μακρές ιστορικές και πολιτιστικές ρίζες στην Ιαπωνία, αποτελούν την «πρεμιέρα» της άνοιξης και εμπνέουν καλλιτέχνες και ποιητές δια μέσω των αιώνων.

Στη σύγχρονη εποχή, οι άνθρωποι συγκεντρώνονται κάτω από τις ανθισμένες κερασιές κάθε άνοιξη για πάρτι hanami (βλέπουν τα άνθη).

Με την Ιαπωνία να βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τον περιορισμό των μολύνσεων από τον κορωνοϊό, πολλοί άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σε δημοφιλείς τοποθεσίες το περασμένο Σαββατοκύριακο, αν και οι αριθμοί των πολιτών ήταν χαμηλότεροι από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια.

Το Κιότο, που δεν είναι πλέον η ιαπωνική πρωτεύουσα, αλλά ένας φάρος της κουλτούρας της χώρας, υπήρξε από καιρό διάσημος για τους ναούς και τα άνθη του, τα οποία ήταν ένα πολύτιμο εργαλείο για την παρατήρηση των μακροπρόθεσμων αλλαγών στις μέσες θερμοκρασίες.

Οι επιστήμονες έχουν συχνά επισημάνει τους χρόνους ανθοφορίας της κερασιάς, ως δείκτες της υπερθέρμανσης του πλανήτη και το ρεκόρ του Κιότο περιγράφεται σε μια μελέτη ως «πιθανώς το μεγαλύτερο ετήσιο ρεκόρ» βιολογικών κύκλων ζωής από οπουδήποτε στον κόσμο.

Πηγή: kathimerini.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *