Δίχτυ συγκράτησης φερτών υλικών και απορριμμάτων στο χείμαρρο «Τάνο»;

Εισαγωγικό σημείωμα: Μια ωραία ιδέα, που προέρχεται από το παρακάτω δημοσίευμα, είναι η τοποθέτηση διχτυού -παγίδα- συγκράτησης φερτών υλικών και απορριμμάτων, για να μην καταλήγουν στη θάλασσα, στη γέφυρα της εκβολής του χειμάρρου «Τάνου».

Δίχτυ – “παγίδα” συγκράτησης φερτών υλικών και απορριμμάτων, για να μην καταλήγουν στη θάλασσα, τοποθετήθηκε χθες πιλοτικά λίγο πριν τις εκβολές του Νέδοντα, μετά την τελευταία γέφυρα.

Η τοποθέτηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο συνεργασίας του Δήμου Καλαμάτας με την Aegean Rebreath και την Nestle Ελλάς. Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο δράσεων για τη θαλάσσια ρύπανση και την ορθή διαχείριση πλαστικών.

Το δίχτυ έχει σκοπό να συγκρατεί τα απορρίμματα, τα οποία παρασύρονται από τον χείμαρρο, ώστε να μην καταλήγουν στη θάλασσα. Η περισυλλογή τους θα γίνεται από την υπηρεσίες καθαριότητας του δήμου, ενώ θα γίνεται καταγραφή των υλικών που θα κατέληγαν στη θάλασσα.

Τα συμπεράσματα θα ανακοινωθούν επίσημα σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί για το σκοπό αυτό και θα αποτελέσουν οδηγό για την υιοθέτηση μιας νέας κουλτούρας από όλους, σχετικά με τα απορρίμματα.

Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι “ο Δήμος Καλαμάτας είναι από τους ελάχιστους δήμους στην Περιφέρεια Πελοποννήσου που υλοποιεί πρόγραμμα αποκεντρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων.  Επίσης, υλοποιούμε και πολιτικές προστασίας του περιβάλλοντος”. Παρατήρησε ότι “σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η πρωτοβουλία για προστασία του Μεσσηνιακού Κόλπου, με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Aegean Rebreath: μια συνεργασία που θα έχει διάρκεια έναν χρόνο, χωρίς κόστος για το δήμο, και περιλαμβάνει τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων, ενημερώσεις για τη μη χρήση πλαστικών, αλλά και το μεγάλο δίχτυ που τοποθετείται στην τελευταία γέφυρα του Νέδοντα. Αυτό το δίχτυ ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα καθαρίζεται, θα αναλύονται τα είδη που συγκεντρώνονται, θα ζυγίζονται, και όλα αυτά, ένα χρόνο μετά θα χρησιμοποιηθούν ως στοιχεία για την παρουσίαση μιας μελέτης η οποία θα αφορά μια συνολικότερη αντιμετώπιση για την προστασία όλων των ρεμάτων που καταλήγουν στον Μεσσηνιακό Κόλπο”.

Ο αντιδήμαρχος Γιάννης Μπάκας ανέφερε ότι “σε συνεργασία με την ΜΚΟ Aegean Rebtreath προχωράμε σήμερα στην τοποθέτηση διχτυού – «παγίδας» απορριμμάτων στον ποταμό Νέδοντα, μία καινοτόμο πιλοτική δράση που υλοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και θα αποτελέσει παράδειγμα και για άλλες πόλεις”. Πρόσθεσε πως “το επόμενο project είναι η εγκατάσταση σταθμού συλλογής θαλάσσιων απορριμμάτων στο λιμάνι της πόλης για τη συλλογή των διχτυών ψαρέματος”.

Ο εκπρόσωπος της ΜΚΟ Aegean Rebtreath Βασίλης Σταμογιάννης επεσήμανε ότι στόχος της πρωτοβουλίας είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού για το θέμα των πλαστικών και για την κατάληξή τους στη θάλασσα. Ενημέρωσε ότι το δίχτυ θα συγκρατεί τα πλαστικά για να μην καταλήγουν στη θάλασσα, έκανε λόγο και για σειρά άλλων δράσεων και εξέφρασε την ελπίδα η συνεργασία να συνεχιστεί και μετά τον ένα χρόνο.

Ο εθελοντής Φραντσέσκο Σαντίνι, μέλος της ομάδας Save your hood, προέτρεψε να ομορφύνουμε τον τόπο που ζούμε και σημείωσε ότι πρέπει όλοι να καταλάβουμε σε τι παράδεισο ζούμε, να τον αγαπάμε και να τον κρατήσουμε, όπως μας τον έχουν παραδώσει.

Πηγή: eleftheriaonline.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.