Παραγωγοί λαϊκών αγορών: Από την παραγωγή στη χωματερή;

Την ανάγκη άμεσης επιστροφής των λαϊκών αγορών στην πλήρη κανονικότητα προς αποφυγή́ φαινομένων αισχροκέρδειας αλλά και «εξαφάνισης» των ελληνικών αγροτικών προϊόντων στις χωματερές της χώρας μας, επαναλαμβάνουν οι παραγωγοί πωλητές.

Ενδεικτικά́, οι παραγωγοί σε σχετικό πόρισμα που έχουν κοινοποιήσει στους αρμόδιους, αναφέρουν ότι λόγω της συνέχισης εφαρμογής του μέτρου του 50% των δραστηριοποιουμένων, στην Κρήτη τόνοι ντομάτες οδηγούνται καθημερινά́ στις χωματερές και στην υπόλοιπη ενδοχώρα, τα ανοιξιάτικα οπωρολαχανικά μένουν αδιάθετα στα χωράφια των παραγωγών φτωχοποιώντας ακόμα περισσότερο την ελληνική ύπαιθρο.

Παράλληλα, οι αποστάσεις των 5 μέτρων από πάγκο σε πάγκο, φέρνουν συνωστισμό μπροστά από τους λιγοστούς πάγκους που ανοίγουν.

«Οπότε… ή ισχύει πλέον το «από την παραγωγή στην χωματερή «, ή κάποιες από́ τις αδιάθετες ποσότητες περνούν σε τιμές χωματερής σε χεριά χονδρεμπόρων, εκτός λαϊκής αγοράς, με αποτέλεσμα να έχει ήδη ξεκινήσει ένα ανοδικό ράλι τιμών και μεσαζόντων», επισημαίνουν οι παραγωγοί πωλητές.

Το ίδιο βέβαια συμβαίνει και με την πρώιμη παραγωγή́ φρούτων κ λαχανικών, ποσότητες των οποίων έχουν ήδη περάσει σε χεριά μεσαζόντων,  με αποτέλεσμα οι τιμές διάθεσης να έχουν φτάσει στα ύψη σε συνδυασμό́ και με τα καιρικά́ φαινόμενα που έχουν προκαλέσει ζημίες στα ειδή εποχής.

Σε ότι αφορά στις υψηλές τιμές που παρατηρούνται, αναφέρουν ότι στην Κρήτη οι ντομάτες έχουν 0,20 ευρώ ενώ́ στις λαϊκές αγορές πωλούνται προς 1,30 ευρώ το κιλό.

Οι Ομοσπονδίες των παραγωγών λαϊκών αγορών ομόφωνα ζητούν την άρση του 50 – 50, με πλήρη επιστροφή των Λαϊκών αγορών στην πλήρη κανονονικότητα, προειδοποιώντας ότι αν αυτό δεν ικανοποιηθεί μέχρι την Δευτέρα 24/05/2021 θα προσφύγουν στην δικαιοσύνη.

Πηγή: in.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *