Ρομποτική: Έλληνες έφεραν επανάσταση με τρισδιάστατη υπολογιστική όραση

Μιλάει στο ethnos.gr ο Γιώργος Δήμας της ερευνητικής ομάδας του Δημήτρη Ιακωβίδη που εξέλιξαν την τεχνητή νοημοσύνη των ρομπότ επιφέροντας επανάσταση στο κόστος ενός ρομπότ αλλά και στις εφαρμογές υποβοήθησης ατόμων χωρίς όραση.

Το παγκόσμιο συνέδριο ρομποτικής και αυτοματισμού (IEEE International Conference on Robotics and Automation, ICRA 2021) αρχίζει σήμερα (31/5) στην πόλη Σιάν της Κίνας και η ελίτ της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας είναι έτοιμη να αποκαλύψει τις νέες εφευρέσεις που θα αλλάξουν τον κόσμο μας. Θεωρείται το κορυφαίο συνέδριο παγκοσμίως στον τομέα της ρομποτικής.

Εμφαση σε συστήματα υγείας και υποβοήθησης

Μεταξύ των κορυφαίων βρίσκεται και η ερευνητική ομάδα του καθηγητή Δημήτρη Ιακωβίδη στο Εργαστήριο Βιοϊατρικής Απεικόνισης του Τμήματος Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που εδώ και χρόνια δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης και υπολογιστικής όρασης, με έμφαση σε συστήματα υγείας και υποβοήθησης ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Βασικοί του συνεργάτες είναι ο Γιώργος Δήμας υποψήφιος Διδάκτωρ, Μηχανική Αντίληψη και Υπολογιστική Όραση και η Παναγιώτα Γατούλα Παναγιώτα, υποψήφια Διδάκτωρ, Μηχανική Μάθηση αμφότεροι του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Η αντίληψη του περιβάλλοντος χώρου

Ο Γιώργος Δήμας αποκαλύπτει στο ethnos.gr την ανακάλυψη που έκανε η ελληνική επιστημονική ομάδα και που θα παρουσιάσει στο κορυφαίο συνέδριο: “Πρόκειται για πρωτότυπη μεθοδολογία με την ονομασία Monocular Salient Object Detection (MonoSOD) η οποία μπορεί να συνδράμει σημαντικά στην αντίληψη του περιβάλλοντος χώρου από ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης”.

Ρομπότ με μία κάμερα

Τι σημαίνει για τον απλό πολίτη η ανακάλυψη των Ελλήνων επιστημόνων; Ο Γιώργος Δήμας λέει: “Είναι ένα σύστημα που απλοποιεί τις λειτουργίες ενός ρομπότ χωρίς να φέρει πολλές κάμερες και αισθητήρες. Για παράδειγμα ένα ρομπότ, με μια συμβατική κάμερα. Μία κάμερα και μόνο αρκεί, ώστε το σύστημα να καταλαβαίνει αυτομάτως ποιο είναι το σημαντικότερο αντικείμενο μέσα στην εικόνα, και σε τι απόσταση βρίσκεται αυτό από την κάμερα. Η μεθοδολογία βασίζεται σε συνελικτικά νευρωνικά δίκτυα και αποδεικνύεται ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αντικατάσταση ανάλογων μεθοδολογιών που απαιτούν στερεοσκοπικές κάμερες”.

Τεχνητή νοημοσύνη

Με άλλα λόγια πρόκειται για ακόμα πιο… έξυπνα ρομπότ κάνοντας ένα ακόμα βήμα στο κεφάλαιο της τεχνητής νοημοσύνης: “Ακριβώς. Μειώνει την πολυπλοκότητα λειτουργίας και αντίδρασης ενός ρομπότ και επί πλέον το κάνει και πιο οικονομικό διότι φέρει λιγότερες κάμερες και λιγότερους αισθητήρες”.

Τρισδιάστατη υπολογιστική όραση

Σχετικά με τη χρησιμότητα της νέας μεθόδου και την επανάσταση που θα επιφέρει η ανακάλυψη των Ελλήνων επιστημόνων ο Γιώργος Δήμας είπε: “H μεθοδολογία MonoSOD ανοίγει προοπτικές για την ανάπτυξη ενεργειακά αποδοτικότερων συστημάτων τρισδιάστατης (3D) υπολογιστικής όρασης, χαμηλότερου κόστους, και μικρότερης διάστασης, για διάφορες εφαρμογές, π.χ., ρομποτικά και ιατρικά ενδοσκοπικά συστήματα, όπως είναι οι καταπόσιμες ενδοσκοπικές κάψουλες”.

Επανάσταση για τα άτομα δίχως όραση

Η καινοτομία της ελληνικής επιστημονικής ομάδας θα αλλάξει και το τρόπο υποβοήθησης των ατόμων με μειωμένη ή καθόλου όραση: “Το έργο αποσκοπεί στην υλοποίηση ενός πρωτότυπου φορετού συστήματος για την υπολογιστικά υποβοηθούμενη πλοήγηση ατόμων με σοβαρά προβλήματα όρασης. Το σύστημα “Ενόραση” θα μπορεί να κατευθύνει τα άτομα αυτά με φωνητικές οδηγίες για την κάλυψη διαδρομών σε εξωτερικούς χώρους. Μέσω κάμερας θα εντοπίζει πιθανά εμπόδια και θα δίνει οδηγίες για την αποφυγή τους”.

Η σημασία της στήριξης στην επιστημονική κοινότητα

Ο Γιώργος Δήμας αναφέρθηκε και στην χρηματοδότηση της έρευνας που ήταν και η κινητήριος δύναμη της όλης προσπάθειας: “Η ανάπτυξη της προτεινόμενης μεθοδολογίας πραγματοποιήθηκε στo πλαίσιo του έργου “Ενόραση” το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο της Δράσης “Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ”και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικούς πόρους μέσω του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ). Θεωρώ κομβικής σημασίας το κεφάλαιο της χρηματοδότησης. Αποδείχτηκε για άλλη μία φορά πως η ελληνική επιστημονική κοινότητα εφόσον έχει τα εφόδια μπορεί να οδηγήσει τις εξελίξεις σε όλα τα επίπεδα. Το Εργαστήριο Βιοϊατρικής Απεικόνισης διευρύνεται και προσκαλεί επιστήμονες που ενδιαφέρονται για την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής σε τομείς συναφείς με την τεχνητή νοημοσύνη, την ανάλυση εικόνων και την υπολογιστική μοντελοποίηση να επικοινωνήσουν με το Διευθυντή του εργαστηρίου (diakovidis@uth.gr)”.

Πηγή: ethnos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *