Σαν σήμερα 7 Ιουνίου: 10.000 Γερμανοί σκοτώνονται από νάρκες μέσα σε λίγα λεπτά στη μάχη της Μεσίν

7 Ιουνίου 1917 και ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος μετράει τρία χρόνια και εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς. Η μάχη της Μεσσίν ήταν η πολεμική συμπλοκή που διεξήχθη στο δυτικό μέτωπο· διήρκεσε 17 ημέρες και όταν τέλειωσε 35.000 Γερμανοί στρατιώτες ήταν νεκροί (οι 10.000 από τις εκρήξεις ναρκών μέσα σε λίγα λεπτά) και 25.000 Βρετανοί και σύμμαχοί τους.

Πριν από τη μάχη οι Βρετανοί, Καναδοί, Νεοζηλανδοί και Αυστραλοί κατασκεύασαν υπόγειες σήραγγες συνολικού μήκους οκτώ χιλιομέτρων, 15 με 30 μέτρα κάτω από το χώμα και μέχρι τα χαρακώματα των Γερμανών. Σε 22 νευραλγικά σημεία τοποθέτησαν μεγάλες ποσότητες εκρηκτικών, τις λεγόμενες νάρκες, μάζας από 21 και μέχρι 42 τόνων της εκρηκτικής ύλης για κάθε νάρκη. Οι εργασίες διήρκησαν περίπου ένα χρόνο. Τα χαράματα της 21ης Μαΐου του 1917 οι Βρετανοί άνοιξαν πυρ με 2.250 κανόνια και πυροδοτούσαν ακατάπαυστα μέχρι τις 7 Ιουνίου. Τα περισσότερα χαρακώματα των Γερμανών καταστράφηκαν. Μετά από τον βομβαρδισμό ακολούθησε η επίθεση η οποία συνοδεύτηκε από την πυροδότηση 19, από τις συνολικά 22, υπόγειων ναρκών, ενώ έγινε χρήση ασφυξιογόνων. 10.000 Γερμανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σχεδόν ακαριαία, ενώ η Γ’ Βαυαρική μεραρχία διαλύθηκε, ενώ η άμυνα των Γερμανών κατέρρευσε.

Το μέτωπο έπεσε μέσα σε τρεις ώρες. 7.500 Γερμανοί παραδόθηκαν και συνελήφθησαν αιχμάλωτοι. Η μάχη της Μεσσίν ήταν η πιο επιτυχημένη πολεμική επιχείρηση επίθεσης των συμμαχικών δυνάμεων στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η νικηφόρα έκβαση της μάχης ενίσχυσε το ηθικό των συμμαχικών δυνάμεων.

Πηγή: ethnos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *