Στα βήματα του Δημητρίου Υψηλάντη…

«Έλαμψε» το λιμάνι Παραλίου Άστρους από την εκδήλωση https://astrosparalio.gr/2021/06/18/70488/ που πραγματοποιήθηκε απόψε, με τη συμπλήρωση ακριβώς 200 χρόνων (19-6-1821) από την άφιξη του Δημητρίου Υψηλάντη στο τόπο μας.

Η σεμνή τελετή μνήμης, που διοργανώθηκε από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Βόρειας Κυνουρίας και τον Όμιλο «Πυράμια», ήταν αντάξια της πορείας αυτού του έντιμου αγωνιστή.

Ο ομιλητής Ευάγγελος Κούκλης, Πρόεδρος του Ομίλου μελέτης Ιστορίας, Πολιτισμού και Περιβάλλοντος «Πυράμια», ήταν μεστός  και γλαφυρός στην αφήγηση του. Παρακάτω παρατίθεται αυτούσια η ομιλία του:

«Κυρίες και Κύριοι

Το χειρότερο που μπορεί να πάθει ένας λαός είναι να στερηθεί την Ιστορία του, δηλαδή να αλλοτριωθεί, να υποδουλωθεί νοητικά, να γίνει εύκαμπτος, καθώς θα έχει ξεχάσει δύο πολύ σπουδαία πράγματα: το τι έχει κερδίσει ως τώρα και το τι απομένει να κερδηθεί. Πιστεύουμε ότι όποιος λησμονεί το παρελθόν του, βάζει σε άμεσο κίνδυνο το μέλλον του.

Όχι μόνο για μας τους Έλληνες, αλλά και για όλους ανεξαιρέτως τους βαλκανικούς λαούς, η εποχή της Τουρκοκρατίας αποτελεί μια εποχή μεγάλης κοινωνικής, πολιτικής και πολιτιστικής καθυστέρησης.

Μετά την πτώση της Ναπολεόντειας Γαλλίας, την Ευρώπη κυβερνούσε από το 1815 και εξής η λεγόμενη Ιερά Συμμαχία, αποτελούμενη κυρίως από τη Ρωσία, την Αυστρία και την Πρωσία, με τη συμμετοχή της παλινορθωμένης Γαλλίας των Βουρβώνων και με την Αγγλία, χωρίς επίσημη συμμετοχή.

Η Ελληνική Επανάσταση του 1821

είναι ένας σταθμός στην Ιστορία της Νεότερης Ελλάδας με ευρωπαϊκή και συγχρόνως παγκόσμια απήχηση! Όπως γράφει ο Γιάννης Σκαρίμπας: «ποτέ τόσο πολύ λίγοι δεν κάνανε για τόσο πολλούς τόσα πολλά». Συνέχεια…https://astrosparalio.gr/wp-content/uploads/2021/06/omilia_ipsilanti_19-6-2021.pdf

Επίσης στους παρευρισκόμενους προσφέρθηκε δωρεάν καλαίσθητο έντυπο, με περίληψη των γεγονότων, βλέπε εδώ…https://astrosparalio.gr/wp-content/uploads/2021/06/omilia_ipsilanti_19-6-2021.pdf

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *